Az új attrakcióktól lendülhet fel a turizmus a száz kőműves falujában

Egyebek mellett a lovas-, bakancsos, vadász-, és a gyógyturizmust fejlesztik a Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén fekvő Perkupán - tájékoztatott a polgármester, Molnár Zoltán.

Az elmúlt évben több mint ezer turistát fogadtak Perkupán. Többségük érdeklődő fiatal volt, akik főleg a nyári főidényben táboroztak az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozó faluban. A szlovák határ közelében, erdők által körülvett több mint kilencszáz lakosú település a természeti adottságai alapján manapság főleg a bakancsos és autós turisták kedvelt helye.

Az egykor száz kőműves falujaként emlegetett Perkupán a sajátos stílusban fennmaradt házak igazi építészeti remekművek, amelyek ma is őrzik az egykori stílust a Petőfi- és a Bajcsy-Zsilinszky utcában. A hófehérre meszelt és egyedileg díszített épületek jelenleg is többnyire otthonként szolgálnak. Közülük 13-at alig másfél évtizede újították fel - pályázati támogatással - 20 millió forintért. A legalább százéves épületek műemléki védelem alatt állnak. Mint turisztikai attrakciókat szívesen mutatják a vendégeknek.

A perkupai stílus

Főleg Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén a XVIII. század végétől a XX. század közepéig épített parasztházak jellegzetes stílusa Perkupa településről kapta a nevét. Itt a kőműves mesterség hagyományosan apáról fiúra öröklődött. A mesterek a XVIII. század végétől a környékbéli kúriák, kastélyok építése közben egymástól tanulták el a barokk, a copf, a klasszicista és eklektikus stílusjegyeket, melyeket a falusi házakon a népi építészet díszítő motívumaival: virágokkal, szőlőfürtökkel, szívekkel kombinálva alkalmaztak. A stílus ma leginkább a falu egykori főutcáján fennmaradt házakon tanulmányozható. Egy jellegzetes perkupai házat tájházként működik. A száz kőműves utolsó leszármazottja Bodnár Dezső, tavaly hunyt el a községben.

Komfortos európai falu

"A turizmusnak nemcsak jelene, hanem jövője is van Perkupán - hangsúlyozta a polgármester. - Ennek jó alapjaival rendelkezünk, hiszen komfortos európai falu a miénk. Kiépített közmű- és internethálózattal, aszfaltos utakkal fogadjuk a vendégeket. A térségben nagyon fontos az összefogás, ezért egymás irányába nyitottunk és arra törekszünk, hogy az adottságokat kihasználva újabb attrakciókat hozzunk létre. Többek között még jobban szervezzük meg a turisták fogadását és étkeztetését valamint fejlesztjük tovább a lovas- a vadász-, a bakancsos- és a gyógyturizmust." A faluban azonban jelenleg kevés a szálláshely, emiatt főleg átmenő turisták látogatnak Perkupára. De ezen azzal szeretnének változtatni, hogy a következő időszakban újakat létesítenek. A faluba érkező vendégek egyébként szívesen tesznek sétákat ezen a településen, hogy gyönyörködjenek az építészeti emlékekben. Ám sokan tovább utaznak Jósvafőre, Tornanádaskára, Szinpetribe és Aggtelekre, hogy az ottani nevezetességeket is megismerjék. A perkupai önkormányzat tulajdonában levő égervölgyi ifjúsági tábort működtető vállalkozó folyamatosan fejleszti is azt. Jelenleg még idényszerűen, főleg a nyári hetekben fogadnak vendégeket, de hamarosan téliesítik a tábort. A másik ifjúsági szálláshely a szintén vállalkozó által üzemeltetett Őrhegy Vendégház. Az önkormányzat jelenleg egy volt szolgálati lakást alakít át, ahol turistákat helyeznek majd el.

A falun több patak folyik keresztül. A partjukon épített házak, utak, utcák és kőhidak egy szabályosan megtervezett település képét mutatják. A látnivalókhoz tartozik a római katolikus templom is, amelyet Ybl Miklós tervezett. Az egyhajós imahelyet 1865-ben Szent István tiszteletére szenteltek fel. A másik érdekesség, a 1797-99 közt emelt, kőfallal körbekerített református templom. A szépen felújított tájházban állandó kiállításon mutatják be a perkupai építészeti stílus kialakulását és jellegzetességeit. Ezekről régi fotók sokaságát őrzik a községházán, valamint a tájházban is. Hogy mennyire jó hírük volt a perkupai építő mestereknek, az is bizonyítja, hogy a szomszédos községekben, például Varbócon, Égerszögön, Teresztenyén, Bódvarákón napjainkban is fellelhető jó néhány az általuk épített házakból.

A költő, aki hű maradt a szülőhelyéhez

Perkupa szülöttje volt Kalász László (1933-1999) költő, könyvtáros, pedagógus. Sárospatakon szerezett tanári diplomát, majd Hajdúszováton oktatott. 1984-től Szalonnán könyvtárosként dolgozott tovább és részt vett a Napjaink folyóirat szerkesztésében. A Hetek néven ismert költői csoporthoz tartozott. 1985-ben jelent meg a közös antológiájuk: Az ének megmarad címmel. Kalász László líráját a táj, a természet, a szerelem és a hűség szőtte át. Néhány versében visszatekintett szülőfalujára Perkupára. Több önálló kötete jelent meg. Mindössze 65 évet élt és Szalonnán hunyt el. A hamvait Perkupán temették el. A költőt 1970-ben Radnóti-, 1975-ben József Attila-díjjal tüntették el. Nyolc évvel később, 1993-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kis keresztjét is. Kalász Lászlóról elnevezett művelődési ház is szintén sok figyelmet kap. A következő években pedig azt az egykori otthont, ahol a költő nevelkedett az önkormányzat a családdal közösen szeretné emlékhellyé alakítani.

Ha nyár, akkor Görhő és opera

Perkupa központjában - a 27. számú főút mellett - a turisták eligazodását segíti az az információs tábla, amely a 2011-ben felújított Bódva-völgyi tanösvényről nyújt fontos ismereteket. Ez két és fél kilométer hosszú útvonal, - amely ettől a táblától indul -, a Köszvényes-kútnál működő Bódva-völgyi Madárvonulást-kutató és Természetvédelmi Tábornál ér véget. A perkupaiak az idén újdonságokat terveznek. A nyár közepén - hagyományteremtéssel - kulturális- és gasztronómiai fesztivált szerveznek a tájház udvarán. Ezen a falu speciális ételkülönlegességét a kukoricadarából sütött úgynevezett Görhő-t készítenek majd. Az a céljuk, hogy ezt meg is kóstolják majd az érkezők. A másik szintén kiemelkedő nyári rendezvény a falu szülöttjének, Szegedi Csabának, a Magyar Állami Operaház művészének és társainak operaestje lesz. Ezt a helyi református templomban tartják. Bíznak abban, hogy mind a két jeles esemény még több turistát vonz majd Perkupára. Így a helybeliek mozgalmas nyárra számítanak.


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?