hirdetés
hirdetés

Az új Ptk. kedvezőbb az utazásközvetítőknek

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) március 15-én hatályba lépő új változata értelmében az út lemondása után vis maior esetén is járna a jutalék az utazásközvetítőknek, valamint kártalanításban részesülnének a szervező és közvetítő közti szerződés megszűnésekor.

hirdetés

A közvetítők szerint míg a magyar piac szezonalitása ellen az utazásszervezők küzdhetnek a különféle elő- és utószezoni kedvezményekkel, addig a közvetítőknek akkor van jó esélye felvenni a küzdelmet, ha egyéb tevékenységből is származik bevételük, vagy tartalékoltak. Mint azt egyik közvetítéssel foglalkozó olvasónktól megtudtuk, a jelenlegi általános gyakorlat szerint az utazásszervezők szezon előtti akciói előfoglalásai után a közvetítő nem kap semmilyen jutalékot, mert az utazás nem valósult meg és a teljes részvételi díj sincs az esetek döntő többségében befizetve. Szerinte ráadásul csökken a közvetítőn keresztüli foglalások száma.

A közvetítők álláspontja szerint a közvetítői munka 80-90 %-át már a foglaláskor elvégzik azzal, hogy az utast behozzák, megkötik vele az utazási szerződést, beszedik és tovább utalják az előleget. Az esetek 90 %-ban már csak a hátralék befizettetése és a voucherek átadása marad az utazás előtti hónapra.

 Az új Ptk. a közvetítők számára kedvezőbb helyzetet teremthet, mivel kötelezővé tenné a jutalék kiszámlázását. Ezért már a foglaláskor, a 40 % befizetésekor kibocsátandó lesz a jutalékszámla, hisz a teljesítés, - az utazásközvetítés, a szerződéskötés, - megtörtént.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) nem ért egyet a Ptk. fenti módosításával. Szerintük, ha nincs utazás, nem jár a jutalék sem. Sőt, a tervezet lehetőséget adna akár fiktív utasok befoglalásával majd az út lemondásával való visszaélésre. A szövetség javaslatait a napokban nyújtja be a törvényhozás felé. Szerintük a jutalék kérdését továbbra is az egymással tartós jogviszonyba kerülő felek közti szerződésnek kell szabályoznia. Ugyanakkor a Ptk. egyik alapelve, a szerződés szabadsága. E szerint a Ptk rendelkezéseitől a felek eltérhetnek, amennyiben ezt a törvény kifejezetten nem tiltja.

A közvetítők azonban a MUISZ aggodalmát nem osztják; úgy látják, hogy az utazások csupán 5-8 százalékában hiúsulnak meg, így a jutalék kötelező kifizetése akkora terhet nem jelentene. 

Szintén kitér a tervezet azon esetekre, amikor a szervező felmondja a szerződését a közvetítővel, és előbbit kompenzálnia kell. Ezzel annak kívánja a jogalkotó elejét venni, hogy a közvetítő vagy ügynök által felhajtott új ügyfeleket a szervező anélkül vegye át, hogy kártalanítaná a közvetítőt.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai