Ázsiában nyithatunk turisztikai képviseleteket az idén

Az előzetes várakozások szerint idén 5-6 százalékkal nőhetnek a turisztikai bevételek - mondta dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára -, ami a tavalyi 10%-nál mérsékeltebb emelkedést jelent.

A kiemelkedő turisztikai eredményeket hozó tavalyi év számai még mutatósabbak, ha több év adataival mérjük össze, derült ki dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár és Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökének közös sajtótájékoztatóján.

2010 óta 39 százalékkal nőtt a vendégszám és 54 százalékkal a kereskedelmi szálláshelyek bevétele. A fürdők látogatottsága 2015- ben elérte a 40 millió főt, ami 7-8 százalékos bővülést jelent. A Liszt Ferenc repülőtér 10,3 millió utast fogadott tavaly (+ 12,5%) és dinamikusan emelkedett a SZÉP-kártya forgalma is. 2018-ra elkészül a régen várt új, 4000 fős Kongresszusi Központ is. Emlékeztetett: 2015-ben 10,3 millió vendég 25,77 millió vendégéjszakát töltött el az országban, a szálláshelyek árbevétele 10,5 százalékkal bővülve, 368 milliárd forintot tett ki.

Újdonság és változás idén a turizmus állami irányításában, hogy a szaktárca és a nemzeti marketing egy minisztériumhoz került. Ez biztató felállás mind a nemzeti marketing, mind a turisztikai fejlesztésben érdekelt vállalkozások számára. Ruszinkó Ádám elmondta: a turisztikai ágazat állami intézményrendszerének jövőjéről egyeztettek a turizmus és a vendéglátás meghatározó szakmai szövetségeivel az NGM-ben pénteken. A résztvevők akkor egyetértettek abban, hogy az ágazat állami irányítása megfelelő helyen van a gazdasági tárcánál, és előnyösnek nevezték, hogy a lényeges állami feladatokat - igazgatás, szabályozás, marketing, fejlesztéspolitika - egy tárca felügyelje. Az ágazat állami átszervezéséről a hétfői eseményen elmondta, a javaslatot a kormány még nem tárgyalta, az NGM véleményezte azt.

Budapest a sláger a külföldi turisták körében

A BKIK elnöke hangsúlyozta, hogy a tavaly hazánkba érkezett 10 millió vendégből majd' 4 millióan (+7,6%) Budapestre voltak kíváncsiak, és a turizmus kiemelkedő súllyal szerepel a főváros gazdálkodásában. 2015 utolsó hónapjaiban ugyan visszaesett a külföldiek forgalma, ugyanakkor jelentős átrendeződés mutatkozik a külföldi küldőországok terén. Ázsiából például 25 százalékkal nőtt a forgalom. A BKIK szorosabb együttműködésre törekszik a nemzeti marketing szervezettel, közösen rendezik meg idén az Idegenvezetők Világnapját a Bálnában.

Centralizáció helyett koordináció

Kérdésre válaszolva dr. Ruszinkó Ádám kifejtette, hogy az MT Zrt. helyett az új, több turisztikai termékre felállítandó ügynökség nem centralizációt, hanem koordinációt jelent. Például közel 3000 rendezvényt bonyolítanak évente hazánkban, köztük olyan gigaeseményeket is, mint a Vizes VB. A kis és nagy rendezvényekben egyaránt szerepet kapnak - szinttől függően - az önkormányzat, az állam és a versenyszféra szereplői is.

Az idei évre visszafogottabb eredményekre, 5-6 százalékos bővülésre számít a helyettes államtitkár a turisztikai bevételeket tekintve - 2015-ben a szálláshelyi bevételeket illetően 10%-kal sikerült túlszárnyalni az eleve magas bázisú, 2014-es rekordév teljesítményeit. Köztudott, hogy a migránsválság és Oroszország helyzete nem használ a turizmusnak (az orosz beutazó forgalom például mínusz 27 százalékot mutatott már 2015-ben is). A biztató ázsiai forgalomnövekedés alapján több, távoli kontinensen nyitandó külképviselet létesítésével kísérlik meg a kiesést pótolni. A nemzeti marketingforrást növelő, a már GINOP-pályázaton elnyert pénzek után a SZÉP-kártyán évente beragadt milliárdból is szeretne valamennyit marketing célra megszerezni az MT Zrt.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?