Balatoni adatok: hol romlott, hol javult a forgalom

Füred, Zamárdi, Zalakaros javított, Siófok tartotta a szintet, Hévíz rontott a nyár első két hónapjában.

Rekord forgalmat jósolnak egyesek az idei szezonban a Balatonnál, de a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) júliusi adatai azonban legfeljebb kisebb javulásra utalnak.

A múlt hét óta hozzáférhető adatok szerint a kereskedelmi szálláshelyek a külföldi turisták forgalmában újabb visszaesést könyvelhettek el, a vendégéjszakák száma 6,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi hasonló időszakétól. Ezzel szemben a belföldi vendégek forgalma 3,8 százalékkal haladta meg a 2013 júliusi eredményt, s így együttesen csak egyetlen tized százalékos volt a csökkenés az összes vendég júliusi éjszakáinak számában.
Mivel a külföldi turisták az év első hat hónapjában 13 százalékos növekményt halmoztak fel, a júliusi visszaesés csak két százalékkal csökkentette az első hét hónap múlt évihez hasonlított eredményét.



Szakemberek szerint a külföldi forgalom júliusi visszaesése a világbajnoksággal és a német tartományok későbbre tolódott szabadságolási időszakával magyarázható. Ugyanakkor a pozitív vonzerők közé sorolható, hogy a folyamatosan gyengélkedő forint miatt soha nem lehetett ennyire gazdaságosan nyaralni nálunk, mint az idei nyáron.

A belföldi vendégeknél már az első félév is 1,3 százalékos javulást mutatott, így a júliusi növekedéssel az első hét hónap együttesen 5,6 százalékkal volt jobb a múlt év hasonló időszakánál. A külföldi és belföldi együttes forgalom pedig 2,6 százalékkal haladta meg az előző évi szintet az első hét hónapban.

A jelentősebb határon túli küldőterületek adatait a nyári hónapokban külön vizsgálva, a külföldi forgalom 28 százalékát adó németek 9,9 százalékkal kevesebb, a 14 százalékot jelentő osztrákok nyolc százalékkal több, a 11 százalékkal részesedő oroszok 0,4 százalékkal kevesebb, a nyolc százalékkal részesedő hollandok 22,9 százalékkal kevesebb, a hét százalékkal részesedő dánok 2,3 százalékkal több, a hat százalékkal részesedő lengyelek és csehek 45,2, illetve 13,1 százalékkal több éjszakát töltöttek el a balatoni régióban júniusban és júliusban az egy évvel korábbinál.

A két nyári hónap forgalmát nézve Siófok a 275 ezres vendégéjszakaszámával jelentősen megelőzi a többi balatoni települést. A város kereskedelmi szálláshelyein az összes forgalom 0,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ezen belül a magyar egy százalékkal nőtt, a külföldi 3,3 százalékkal csökkent.

Balatonfüred 215 ezres vendégéjszakaszáma négy százalékos javulást mutat, amin belül a hazai vendégek 13 százalékkal növelték, a külföldiek 4,9 százalékkal csökkentették a forgalmukat.

Hévízen a két nyári hónapban 191 ezer éjszakát regisztráltak, 3,9 százalékkal kevesebbet az előző évinél. A belföldi forgalom itt egy százalékkal nőtt, a külföldi 6,3 százalékkal csökkent.

Minden mutatóban javulást mutatott a 180 ezer vendégéjszakát realizáló Zamárdi, ami 9,2 százalékos emelkedést jelent az előző évi két nyári hónaphoz képest. A városban a belföldi forgalom 16,6 százalékkal, a külföldi 3,6 százalékkal nőtt.

Hasonló javulás látható Zalakaros esetében is, ahol a 100 ezer vendégéjszaka 8,8 százalékkal több a múlt évinél. Itt a belföldi forgalom 9,8 százalékkal, a külföldi 5,4 százalékkal javult a kereskedelmi szálláshelyeken a nyár első két hónapjában.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?