Balázs

Az ötcsillagos Parádsasvári Kastélyszálló jelmondatát egy királyi látogatásnak köszönheti. (1917-ben IV. Károly és felesége, Zita királyné szállt meg itt.) A szlogen: Ahol valaha a király volt a vendég, ma a vendég a király!

ht Mit csi­nál a Baumag?

- Min­den­faj­ta épí­tő­ipa­ri ter­mé­ket gyárt, és ke­res­ke­dik is. Tég­lát, bú­tort, nyí­lás­zá­ró­kat – so­rol­hat­nám. ht Te­hát ar­ra a kér­dés­re, hogy mi kell egy kas­tély­szál­ló fel­épí­té­sé­hez, a vá­lasz úgy kez­dő­dik, hogy... – ...hogy leg­jobb, ha előt­te csi­nálsz egy Baumagot. Úgy egy ki­csit ol­csóbb...

ht Ha Gyön­gyöst te­kint­jük éle­te epi­cent­ru­má­nak, ak­kor meg­ál­la­pít­hat­juk: nem ki­fe­je­zet­ten egy Amundsen-alkat. Gyön­gyös, Mát­ra­há­za, Mátrafüred, Parádsasvár; egy au­tós­tér­ké­pen egy-két cen­ti­mé­ter­nyi tá­vol­ság csu­pán.

– A va­ló­ság­ban sem sok­kal több. Most va­gyok leg­mes­­szebb Gyön­gyös­től, pon­to­san 24 ki­lo­mé­ter­re. Mit csi­nál­jak, mát­rai gye­rek va­gyok. Ha reg­gel fel­ke­lek, kell, hogy lás­sak az ab­la­kom­ból egy he­gyet.

ht Ahogy így el­tű­nő­döm a csa­lá­di in­dít­ta­tá­son, nem va­ló­szí­nű, hogy a Ba­lázs bá­csi fű­szer­üz­le­te egy kas­tély le­he­tett... Vá­gyott egy kas­tély­ra? Úgy va­la­hogy, ahogy a ka­mi­on­ra, meg a né­met nyelv­tu­dás­ra? Hogy mond­juk ha­za­tér, be­gör­dül a ka­mi­on­já­val a kas­tély­park­ba, s né­me­tül kö­szön a lo­vá­szá­nak?

– Vá­gyott a fe­ne! 1996-ban Lász­ló bá­tyám fe­jé­be vet­te, hogy épí­tünk egy szál­lo­dát. Ugye mond­tam, volt tég­lánk, ab­la­kunk, aj­tónk, mi­ért is ne? Meg­fe­le­lő tel­ket ke­res­tem a kör­nyé­kün­kön, ki­néz­tem egy dom­bot, de az ön­kor­mány­zat nem ad­ta. Vi­szont - néz­tek rám je­len­tő­ség­tel­je­sen -: vol­na itt egy kas­tély. Ami ak­kor a Kordaxé volt, de, hogy be­csődőltek, az Apeh-hez ke­rült, azok meg elár­ve­rez­ték. Ket­ten li­ci­tál­tunk, mi nyer­tünk. Hát így lett kas­té­lyunk.

ht Men­­nyi­be ke­rült?

– 65 mil­lió két­száz­ezer­ért hoz­hat­tuk el. Ak­kor azt hit­tük, hogy en­­nyi pénz nincs is. Ma, ami­kor tu­dom, hogy a tel­jes fel­újí­tás 2,7 mil­li­árd­ba ke­rült, már tu­dom, hogy van...

ht Ilyen­nek ál­mod­ták?

– Nem ér­tet­tünk hoz­zá. Elő­ször egy há­rom­csil­la­gos fel­újí­tás­ra gon­dol­tunk, de, gon­dol­tam, előbb kö­rül­né­zek. A ha­zai 40-50 kastályszállóból 32-t be­jár­tam, ha­za­jöt­tem, és el­dön­töt­tük: le­gyen négy­csil­la­gos. Az­tán el­men­tem kas­tély­né­ző­be Olasz­or­szág­ba, Né­met­or­szág­ba is, ha­za­jöt­tem, és el­dön­töt­tük: le­gyen öt­csil­la­gos.

ht Mi az, hogy kas­tély?

– A kas­tély egy vi­dé­ki bir­tok kö­ze­pén lé­vő több­szin­tes ne­me­si la­kó­hely, kü­lön­fé­le mel­lék­épü­le­tek­kel. Se na­gyob­bat, se ki­seb­bet nem épít­he­tett a ne­mes, csak ak­ko­rát, ami rang­ját meg­il­let­te. Két mű­vé­szet­tör­té­nészt is meg­bíz­tunk, hogy le­he­tő­leg min­dent de­rít­se­nek ki a kor­ról.

ht Ne­kik kö­szön­he­tő ez a ha­mi­sí­tat­lan, 19. szá­za­di han­gu­lat?

– Ne­kik is. Meg a rész­le­tek­nek: itt pél­dá­ul nincs sales manager, de van ház­nagy, nincs front office manager, de van szál­lás­mes­ter, és van ko­mor­nyik, ko­mor­na, ce­re­mó­nia­mes­ter.

ht Ta­lál­tak rej­tek­aj­tót, be­fa­la­zott csont­vá­zat, kin­cses­kam­rát, ilyes­mit?

– A vi­lá­gon sem­mit, pe­dig ke­res­tünk... Egy­szer sza­kadt be egy mar­ko­ló­gép alatt a föld, de ki­de­rült, hogy csak az egy­ko­ri gyógy­for­rás alag­út­ját ta­lál­tuk meg.

ht Hogy szá­mol­nak: va­la­ha meg­té­rül ez a hi­he­tet­len be­ru­há­zás?

– Ne mond­ja meg a bá­tyám­nak, de so­ha. Vi­szont egy ha­tal­mas, és te­her­men­tes ér­ték­kel nőtt a cég va­gyo­na. Ezenkí­vül, üze­mi­leg, per­sze nye­re­sé­get ter­mel.

ht Mit üzen a kez­dő kas­tély­szál­ló-tu­laj­do­no­sok­nak?

– Egy: le­gyen egy Baumagjuk. Ket­tő: le­gyen pén­zük. Há­rom: le­gyen el­szánt­sá­guk. Ez utób­bi kü­lö­nö­sen a mű­em­lé­ke­sek­hez szük­sé­ges. Ők ugyan­is a te pén­ze­den sze­ret­né­nek mú­ze­u­mot épít­tet­ni, mi­köz­ben te csak egy szál­lo­dát sze­ret­nél.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.