Balkáni csillagvirág és csomborlevelű veronika

Gyönyörű nevek és fantasztikus képek - megjelent A Körös-Maros Nemzeti Park növényvilága című kötet. 

A Körös-Maros Nemzeti Park hazánk hetedik nemzeti parkjaként 1997. január 16-án jött létre a Dél-Tiszántúl természeti és táji értékeinek megőrzése érdekében, mintegy 51.125 hektáron.

A Magyarország legszárazabb térségében fekvő nemzeti park olyan alföldi jellegű területeket ölel fel, melyek észak, dél és nyugat felé további síkvidéki területekhez kapcsolódnak, kelet felől viszont már a Kárpátokhoz tartozó hegységek határolják őket. A nemzeti park valamennyi részterületének létrejöttében, jelenlegi formájának kialakulásában jelentős szerepet játszottak a Körösök és a Maros vízrendszerének vízfolyásai.

A XIX. század közepétől zajló folyószabályozási munkálatok révén jelentősen átalakult tájban is változatos, természeti értékekben gazdag területek maradtak fent. Meghatározóak a folyómenti területek, a szikes puszták, az egykori mocsárvidékek, árterek helyén a folyószabályozásokat követően is fennmaradt természetközeli területek, valamint a löszpusztagyep és erdőssztyepp maradványokhoz kötődő élőhelyek.

A nemzeti park élővilága jól reprezentálja az Európában semmi máshoz nem hasonlító, különleges életföldrajzi adottságokkal rendelkező Kárpát-medence síkvidéki területeinek növény- és állatvilágát. A nemzeti park élővilága jól reprezentálja az Európában semmi máshoz nem hasonlítható, különleges adottságokkal rendelkező Kárpát-medence síkvidéki területeinek növény- és állatvilágát.

A most útjára induló, a Körös-Maros Nemzeti Park természeti értékei címet viselő sorozat első kötete a nemzeti park növényvilágát mutatja be „A Körös-Maros Nemzeti Park növényvilága” címmel.

A kötet a Dél-Tiszántúlt legjobban ismerő terepbotanikusok közreműködése révén teljes körűen, közérthető módon mutatja be hazánk hetedikként létrehozott nemzeti parkjának flóráját. A színes felvételekkel gazdagon illusztrált könyv 112 védett és veszélyeztetett növényfaj részletes, morfológiai bélyegekre, elterjedésre, veszélyeztetettségre és állománynagyságra vonatkozó információval, előfordulási térképpel, valamint habitusfotóval elkészített leírását tartalmazza, élőhelyeik részletes bemutatásával együtt.

A kötet további fejezeteiből képet kapunk a Dél-Tiszántúl természetföldrajzi viszonyairól, növényvilágának kialakulásáról és megismerkedhetünk egykori és jelenkori kutatóinak munkásságával. A könyv külön erénye, hogy tartalmazza a szerzők által összeállított, a Dél-Tiszántúl 562 fajt számláló Vörös Listáját is.

A könyv négy fontosabb részből áll. A bevezető fejezetek részletes áttekintést nyújtanak a térség földrajzi adottságairól, a nemzeti park megalakulásáról, a növényvilág kialakulásáról és a növénytani kutatások történetéről. A könyv második és legterjedelmesebb részében a szerzők élőhelyenként csoportosítva mutatják be a nemzeti park jellemző növényeit, valamint részletes leírást adnak az egyes élőhelyekről. Részletes leírás tartozik 112 védett, ritka és a nemzeti parkra különösen jellemző növényfajhoz, de az egyes élőhelyek leírásánál a gyakoribb növényfajok is bemutatásra kerülnek. A növényfajok felismerését részletes leírás és fényképek segítik. Az egyes fajok elterjedését a Közép-Európai Flóratérképezés rendszerének felhasználásával készült hálótérképek szemléltetik.

A kötet szerzői a térképek elkészítésénél a Magyar Flóratérképezési Program során gyűjtött adatokat dolgozták fel, amit jelentős számú archív és publikálatlan előfordulási adattal egészítettek ki a nemzeti park igazgatóság munkatársainak segítségével. A térképi megjelenítés nem korlátozódik csupán a nemzeti park területére, hanem az egész Dél-Tiszántúlon, a nemzeti park igazgatóság működési területén mutatják be a fajok elterjedését. Ilyen módon láthatóvá válnak az egyes növényfajok veszélyeztetettsége és földrajzi elterjedése közötti különbségek is.

A növényfajok leírásánál a morfológiai jellemzőkön kívül bemutatásra kerülnek a növények legjellemzőbb élőhelyei, földrajzi elterjedésük a világban és hazánkban, valamint a nemzeti parkban. A leírások külön kitérnek az adott növényfaj védelmi helyzetére és a fontosabb veszélyeztető tényezőikre. Az egyes fajok leírása után a további tájékozódást irodalmi hivatkozás is segíti.

A növényfajok részletes leírását tartalmazó rész után önálló fejezet tárgyalja a nemzeti park igazgatóság szakemberei által a veszélyeztetett növényfajok érdekében végzett fajmegőrzési és élőhelyvédelmi tevékenységeket.

A könyv utolsó fejezetéből egy regionális vörös lista segítségével részletes képet alkothatunk a térség növényvilágának jelenlegi állapotáról. Ez a fejezet leginkább a botanikusok és természetvédelmi szakemberek munkáját segíti. A meglévő adatbázisok felhasználásával készült elemzés szemléletesen mutatja be, hogy milyen sérülékeny a Dél-Tiszántúl növényvilága, és mennyire kimagasló a veszélyeztetett fajok aránya, ami különösen indokolttá teszi a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi tevékenységét.

A kötetet témakörökre bontott irodalomjegyzék zárja, mely segítséget nyújt az érdeklődőknek a további tájékozódásban.

Szerzők: Csathó András István, Deli Tamás, Dr. Jakab Gusztáv, Dr. Penksza Károly, Sallainé Kapocsi Judit, Dr. Sramkó Gábor, Dr. Sümegi Pál, Tirják László, Tóth Tamás

Kiadó: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Szarvas

A könyv jellemzése:

Oldalszám: 416 oldal Mérete: 18,8 x 24,6 cm

Több mint 400 színes fotóval, számos grafikával

Külső színes borítóval Cérnafűzött, vászonkötéssel

A könyv ára 3500.- Ft.

Kapható: Budapest, MME Bolt (1121, Budapest, Költő u. 21.)

Szarvas Körösvölgyi Látogatóközpont (5540, Szarvas, Anna-liget 1.)

Megrendelhető a judit.kapocsi@kmnp.hu e-mail címen vagy a nemzeti park központi telefonszámán: 06-66-313-855.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.