hirdetés
hirdetés

Beborította Sanghajt a sűrű füstköd

Az idei év legsúlyosabb füstködje ereszkedett Sanghajra - számolt be a Shanghai Daily című napilap keddi online kiadása.

hirdetés

A kelet-kínai metropolisz lakóit arra szólították fel, hogy ne menjenek ki a szabadba, az iskolák nagy részében nem voltak szabadtéri foglalkozások, sok helyütt a reggeli zászlófelvonást is televízión nézték a diákok.

A levegő szennyezettségének mutatói a levegőminőségi index (AQI) és a PM2,5, vagyis az egy köbméter levegőben található - legveszélyesebb - finom porszemcsék koncentrációja is az egészségre veszélyes mértéket mutattak. Utóbbi az Egészségügyi Világszervezet (WTO) ajánlása szerinti egészségügyi határérték hétszeresét is elérte. A második fokozatú riasztás van érvényben.

A városi hatóságok már hétfő délután intézkedéseket hoztak egyes építkezések, útjavítások részleges, illetve időszakos leállítására. A nagy teherautókat és más környezetszennyező járműveket kitiltották a városközpontból.

A tengerparti város egyes részein kialakult súlyos füstköd miatt a látótávolság 100 méter alá csökkent, a délelőtti órákban több mint 10 autópályát kellett részlegesen lezárni; a kompok közlekedését egy időre ugyancsak felfüggesztették. A Putung Nemzetközi Repülőtér már hétfő éjszaka több mint száz járatot törölt, több légitársaság figyelmeztette utasait, hogy előzetesen érdeklődjenek az esetleges változásokról.

A sanghaji környezetmegfigyelő központ úgy vélte, az északi szél hozta a szmogot a 23 milliós városba Peking, Tiencsin, Hopej, Honan, Santung, Sanhszi és Shenszi tartományok felől. Előrejelzése szerint szerdán a hidegfront társaságában érkező keleti irányú szél megszabadíthatja a várost a fojtó szmogfüggönytől.
Az elmúlt hetekben a kínai főváros lakói szenvedtek több hullámban is súlyos szmogtól. Pekingben első ízben adták ki a legsúlyosabb, "vörös" riasztást, aminek következtében csaknem három napra a szokásosnak a felére csökkent a közúti forgalom, gyárakat zártak be, építkezéseket állítottak le.

Az ország vezetése több olyan program, intézkedés és politika beindítását is kilátásba helyezte, amelyek a levegőszennyezést lennének, vagy lesznek hivatottak csökkenteni. Ezek között elhangzott, hogy a vállalatokat annak alapján is osztályoznák, hogy mennyire károsítják a környezetet, sértik meg az ezzel kapcsolatos szabályokat, s minősítésük eredményeként egyesek eleshetnek majd hitelektől, míg mások támogatásban részesülhetnek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai