Beethovennel Németország körül

A 250 éve született zeneszerző sosem megy ki a divatból, ahogy ezt a Német Turisztikai Hivatal (DZT) idei témaéve is bizonyítja.

Németország turizmusa tavaly sorban a 9. rekordévet zárta, és bár a végleges számok még nem állnak rendelkezésre, az első 11 havi adatok szerint a 2018-as 87,7 milliós turistaszám 4,5 százalékkal bővült.

Az ország a magyarok körében is egyre népszerűbb, hiszen a honfitársaink által eltöltött vendégéjszakák száma 2009 óta 80 százalékkal bővült, és 2018-ban elérte a 800 ezres határt, ami tavaly az első 11 hónapban 5,9 százalékkal nőtt. Ám az elmúlt években az utazási motivációk is átrendeződtek, és ma már sokkal inkább szabadidős, mint üzleti úti cél lett Németország – mutatott rá Czeiszing Miklós, a DZT magyarországi képviseletvezetője a szervezet február 26-i sajtóeseményén.

A természetjárás és az aktív turizmus kimondottan népszerű, hiszen Németországban 104 természeti park, 16 nemzeti park és 16 UNESCO bioszféra-rezervátum várja a látogatókat a 200 ezer kilométernyi túra- illetve a 70 ezer kilométeres kerékpáros-útvonal mellett – utóbbiak ráadásul 13 borvidéket is érintenek.

Az ország legfontosabb attrakciója azonban a kultúra, mi több, Németország több mint 500 színházával és 80-at meghaladó számú operaházával immár az európaiak első számú kulturális úti célja. Így nem meglepő, hogy a 2019-es, Bauhaust középpontba állító év után idén Ludwig van Beethoven előtt tiszteleg a DZT.

 

Zenével Németország körül

A megemlékezések központi helyszíne Bonn lesz, és ez kiváló alkalom arra, hogy a turisták figyelmét (ismét) ráirányítsák az egykori fővárosra. Beethoven ugyanis itt született, háza ma a város jelképei (és az ország 100 leglátogatottabb helyszíne) közé tartozik és részletesen bemutatja a zeneszerző életútját több mint 150 személyes tárgy segítségével. A Beethoven-fesztivál 1845 óta minden év őszén négy héten át vonz ide nemzetközi zenekarokat és előadókat, míg a Beethoven-hét kamarazenei fesztiválját mindig január végén, február elején rendezik.

Bonnban azonban csarnokot és szobrokat is szép számmal találni, de a Rajna-mentén is sorakoznak emlékhelyei. Ám Németország más városaiban is könnyen belefuthatunk gazdag életútjának állomásaiba – a 9. szimfónia berlini Állami Könyvtárban őrzött eredeti példánya egyenesen a szellemi világörökség része.

A Beethoven körúton Bonn és Rajna-Sieg körzetben multimédiás technika segítségével új életre kel a zeneszerző, míg a Beethoven Pastoral Project a művészeket tömöríti a klímaváltozás ellen. Musikfrachter néven pedig egy uszály közlekedik majd Bonntól Bécsig március 12. és április 20 között, amely megállóiban sokrétű zenei programot kínál, míg a Rhein in Flammen fény- és tűzijátéka a nyári időszakban élvezhető Beethoven Prometheusára komponálva.

 

Maradandó életmű

Beethoven életének 56 éve alatt több mint 700 darabot írt, operától kezdve a koncert-, kórus-, kamara- és egyházi műveken át a szimfóniákig. Ám munkássága jóval túlmutat korán: ma ő a Spotify második legkedveltebb klasszikus zeneszerzője (Johann Sebastian Bach után) és világszerte 700 közterület viseli nevét, de egy, a Mars és a Jupiter közti aszteroidát is róla neveztek el. És az audio CD kapacitását is az ő 9. szimfóniája alapján számolták ki: a Sony menedzsere ugyanis azt kérte, hogy ez a mű mindenképpen férjen rá, a mérnökök által használt felvétel pedig 74 perces volt.

A (DZT) Beethoven-kampánya világszerte több mint 50 piacot – Magyarországot is – megcélozza. A modern digitális kommunikációs formákra építő akciók a jelenkor szellemében mutatják be Beethoven örökségét. Így például egy virtuális valóság alkalmazás segítségével a DZT-rendezvényeken a vendégek a zeneszerzővel együtt zongorázhatják a 9. szimfónia négykezes változatát, vagy egy kiterjesztett valóság applikációval „live-fotókat” hozhatnak létre Beethovennel. A DZT emellett természetesen B2B és B2C fórumokon is népszerűsíti a témaévet, többek közt influenszerek bevonásával, sajtóutakkal és szakmai eseményekkel.

A témaévről további információk a https://www.bthvn2020.de/ és a germany.travel/beethoven2020 oldalon találhatóak.

 

 

 


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.