hirdetés
hirdetés

Transznacionális együttműködéssel fejlődik a Bakony-Balaton térség

A Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. projekt partnerként csatlakozott egy nemzetközi együttműködéshez. A "Fenntartható közlekedés és mobilitás a Duna menti turisztikai régiókban" - TRANSDANUBE elnevezésű projektjavaslattal sikeresen pályáztak a Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Programban. A projektpartnerséget német, osztrák, magyar, szlovák, horvát, szerb, bolgár és román szervezetek alkotják.

hirdetés

A TRANSDANUBE projekt célja a résztvevő Duna menti partnerrégiók fenntartható mobilitásának fejlesztése, melybe beletartozik a közösségi közlekedési, kerékpározási és hajózási lehetőségek összehangolása a turisztikai és kulturális látványosságok, valamint védett területek elérhetőségének javítása érdekében. A tervezett projekttevékenységek között szerepel az integrált közlekedési és turisztikai rendszer elemzése, a fenntartható multimodális közlekedési lehetőségek kidolgozása a turisztikailag jelentős területekhez kapcsolódóan, a mobilitás és turizmus marketing alapú megközelítésének kidolgozása, mindezek határon átnyúló és transznacionális szinten történő vizsgálata.

Projektpartnerként a turisztikai menedzsmenttel foglalkozó Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. célul tűzte ki a Duna és Magyarország egyik legfontosabb turisztikai célterülete, a Bakony és Balaton térség látnivalóinak összekötését a fenntartható közlekedés eszközei, a közösségi- és kerékpáros közlekedés révén.

Turisztikai térségként a lehetőségekhez és a felmerülő igényekhez igazodva egy fenntartható utazási módot, a lassú turizmust képviselik. Ez az utazási mód olyan közlekedési eszközök használatát feltételezi, mint a gyaloglás, a lovaglás, a kerékpár vagy a tömegközlekedési eszközök. Jelenleg is ezen eszközök fejlesztésén dolgoznak, például többállomásos kerékpárkölcsönző hálózatot alakítanak ki a Bakony és Balaton térségben.

A TRANSDANUBE projekt révén pedig lehetőségük adódik elkészíteni a Győrt és a térséget összekötő kerékpárút megvalósítható tanulmánytervét, ami lényegében az EuroVelo-t köti össze a Bakonyon keresztül a Balatonnal, mint az egyik legfontosabb magyarországi turisztikai vonzerővel. Kerékpározható útvonalakat jelölnek ki a turisztikai attrakciók mentén Győr és a térség között, amiket papíralapú térképekkel és mobilalkalmazásokkal (térkép, útvonalak, látnivalók, szolgáltatások, menetrendek összesítése) tesznek elérhetővé a turistáknak. Csomagokat dolgoznak ki a gyalog és kerékpárral közlekedők számára, bevonva a turisztikai szolgáltatókat, illetve a helyi busztársaságokat és a MÁV vasúttársaságot.

Emellett a projekt kötelező elemeként elkészítik a térség helyzetfelmérését és marketingstratégiáját. Tudásukkal és információk szolgáltatásával folyamatosan hozzájárulnak a közös adatbázisok, tanulmányok, útmutatók elkészítéséhez, továbbá részt vesznek a projekttalálkozókon és konferenciákon.

A projekt összköltsége 145 800 euró (közel 41 millió Ft), melynek 95%-a vissza nem térítendő támogatás. Ebből 85%-ot a Dél-Kelet Európai Együttműködési Program keretén belül az Európai Unió támogat, 10%-ot pedig a Magyar Állam, mint társfinanszírozó partner. A projekt megvalósítási időszaka 2012 októberétől 2014 szeptemberéig tart.

A Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. két társult stratégiai partnert vont be a pályázatba a régióból, a Veszprém Megyei Önkormányzatot és a Magyar Turizmus Zrt. Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságot. Ezen felül együttműködik a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséggel.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai