hirdetés
hirdetés

Békemaraton és fénnyel alkotó művészet Kassán

Kassán mindig történik valami, ami felhívja a figyelmet erre a hangulatos, gyönyörű, otthonos városra. Nem, nem tévedés, ez a meghatározás a megfelelő: a város valóban kedves és vendégszerető. Így az idelátogatók is jól érzik magukat a barátságos kis utcákban, borozókban, sörözőkben, a színházakban, templomokban, zsinagógákban.

hirdetés

Október első hetének végén felpezsdült a város. Megrendezték a Nemzetközi Béke Maratont, amely Európa legrégebbi maratonja, és amelyen idén, a rendezvény 91. évfordulóján ismét kenyai győzelem született. Most összesen 10 különböző versenyt rendeztek – volt klasszikus maraton, félmaraton és staféta. A görkorcsolyásoknak 20 kilométeres távot kellett teljesíteniük. A szervezők 1989 óta a mozgássérült sportolókról sem feledkeznek meg, övék az úgynevezett handbiking-kategória (ahol a versenyző a kezével hajtja a kerékpár-áttételt), és a verseny a kerekes székkel is teljesíthető. A Nemzetközi Békemaraton nem feltétlenül jelenti a hosszútávfutást. A rendezvény ideális kiindulópontot jelent a kezdők számára is, akik szívesen kipróbálnák a különleges hangulatot egy minimaraton lefutásával.

A Nemzetközi Békemaratont a kenyai Gilbert Kiptoo Chepkwony nyerte meg 2:08:26-os idővel. A nők között is kenyai győzött, a leggyorsabbnak Lydia Jerotich Rutto bizonyult, ideje 2:28:48 volt.

Fényművészet

A maratonfutás előtti éjszakán rendezték meg a Fehér Éjszaka (Nuit Blanche) elnevezésű, számtalan embert vonzó rendezvényt, amely többek között a korszerű, fénnyel alkotó művészetet mutatta be. A francia példa alapján megvalósuló esemény – amelynek elsődleges célja a kortárs művészeti irányzatok megismertetése és népszerűsítése – Kassa egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvényének számít. Az utcákon alig lehetett közlekedni, többek között arra voltak kíváncsiak, hogy melyik csoport nyeri a robotversenyt, amelyet egy kéményen rendeztek, vagy milyen a Kunsthalle/Művészeti csarnok installációja, hogy változik a fény az egyik múzeum falán megjelenő fényjátékon, végül milyenek a kézműves sörök és a jellegzetesen szlovák ételek.

Az eseményen többen fogadták meg, hogy „Jövőre, veled ugyanitt” – és ha hihetünk a híreknek, akkor könnyebb is lesz az út: „Az unió pénzügyi támogatásával 174 milliárd forintból megújul a Budapest-Miskolc-Kassa vasúti fővonal, a megújuló szakaszon óránként 160 kilométeres sebességgel haladhatnak majd a vonatok, a kivitelezés ebben az uniós pénzügyi ciklusban megvalósul.” Az autósok is kaptak ígéretet: a tervek szerint megkezdődhet a Miskolcot a szlovák határral összekötő autópálya építése is.Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai