hirdetés
hirdetés

Békéscsaba az Utazás Kiállításon

Milyen Békéscsaba turisztikai helyzete, mit fejlesztenek a városban, hogyan alakult a látogatók száma az elmúlt évben - ezekre a kérdésekre adott választ Békéscsaba polgármestere az Utazás Kiállítás első napján, csütörtökön megtartott sajtótájékoztatóján. 

hirdetés

Mint Vantara Gyula elmondta, a KSH előzetes adatai szerint tavaly 15.841 vendég 42 430 vendégéjszakát töltött el Békéscsabán. A vendégek száma több mint 11 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké pedig 13,2 százalékkal.

Bár a külföldi vendégéjszakák száma stagnált, a belföldieké jelentősen (15 százalékkal) emelkedett és a szálláshelyek bevétele is 11,7 százalékkal növekedett 2012-ben.

A polgármester véleménye szerint az elmúlt esztendők turisztikai fejlesztéseinek eredményét tükrözi a növekedés, és a következő években számos fejlesztés valósul meg az uniós források segítségével a megyeszékhelyen.

Vantara Gyula a fejlesztések között sorolta fel a CsabaPark Projektet, amely kiemelt turisztikai beruházásként 100 százalékos intenzitású kormányzati támogatással, 1,3 milliárd forintba kerül majd, és egy élménypark felépítését foglalja magában, amelyben a Csabai Kolbászfesztivál és más nagyobb rendezvények kapnak majd helyet.

Békéscsaba főterét, a Szent István teret is rehabilitálják, hogy igazi városi főtérré váljon, ahol a hagyományos építészeti értékek is feltűnnek, egyben a város lakosai számára egy modern, reprezentatív közösségi tér alakuljon ki. Néhány adat: a fejlesztéssel 12 400 négyzetéteren lesz a főtér, 5800 négyzetméteren parkosítás folyik és 188 parkbútor teszi majd kényelmesebbé a teret.

Békéscsaba valóban sokat fejlődött, és a beszámoló szerint fejlődni is fog. Összesen 770 millió forint pályázati támogatást nyertek a csabai vállalkozások, üzleti célú szálláshelyek alakulnak majd ki, és születik egy négy és egy háromcsillagos szálloda is.

A tájékoztatón nem feledkeztek el a Dél-alföldi régió közművelődési és kulturális feladatokat ellátó intézményéről, a közelmúltban átadott Csabagyöngye Kulturális Központról sem, amelyben többek között egy 600 négyzetméteres rendezvényterem, és egy 400 fős hangversenyterem is található.

A leglátogatottabb rendezvények: a híres Kolbászfesztivál, és a Csülökfesztivál. Kiemelkedő attrakcióként tartják számon az Árpád Pálinkatanyát, ahol látványfőzdében készülnek a prémium minőségű Árpád és vadász pálinkák.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai