Bemutatkoznak a Tourinform irodák

A Tourinform szolgálat Magyarországon már több mint 25 éve nyújt hiteles információkat a bel-, illetve külföldi turistáknak, ezzel erősítve számukra az idegen környezetben való biztonságérzetet. A Magyar Turizmus Zrt. által, a Tourinform irodák megismertetésére és népszerűsítésére elindított tájékoztató sorozat 3. részeként – a Balaton és a Nyugat-Dunántúl régió után – ezúttal a Dél-Alföld felfedezésére csábít a nemzeti turisztikai marketingszervezet a régió 22 Tourinform irodájának bemutatásán keresztül. A Tourinform irodák az MT Zrt. szakmai felügyelete mellett névhasználati rendszerben, önkormányzatok illetve egyesületek finanszírozásában működnek.

Tourinform Baja (6500 Baja, Szentháromság tér 11.)

A halászléről is híres Baján az utóbbi időben számos turisztikai fejlesztés valósult meg. A település egyik legszebb részén, a Türr-kilátónál fogadóállomás létesült, a Duna mellékága, a Sugovica partján Baja Város Vizi Kapuja elnevezéssel három jellegzetes épület készült el. A szabadstrandot használók igényeit egy egyedi kivitelezésű, kagyló alakú, modern épület szolgálja ki, a vízi sportok szerelmesei számára csónakkölcsönzés (kenu, kajak, csónak, vízi bicikli) biztosított. Akik a kempingezés élvezetének hódolva szeretnék eltölteni szabadidejüket, azok számára a Nagy-Pandúr-szigeten található épület nyújt megfelelő szolgáltatásokat. Az idei évben kezdődött Baja belvárosának rekonstrukciója, melynek során várhatóan jövő tavasztól megújult belvárossal fogadják majd a városba látogató vendégeket. A település és környékén fellelhető turisztikai kincsekről bővebben a bajai Tourinform irodában érdemes érdeklődni, amely idén ünnepelte 10. születésnapját. Mivel az iroda munkatársai szorosan együttműködnek a rendezvényszervezőkkel, több részletes információval tudnak szolgálni a városba érkező turisták mellett a helyi érdeklődők számára is. A Baja környéki látnivalók közül a legtöbben a gemenci erdőt és kisvasutat keresik fel, de nagy népszerűségnek örvend a hajósi pincesor és a felújított hajósi érseki kastély is.

További információ: tel.: 79/420-792; e-mail: baja@tourinform.hu

Tourinform Békés megye (5600 Békéscsaba, Kiss Ernő u. 3.)

A Tourinform Békés megye irodája 2007 óta működik önállóan, Békéscsabán. Nem nyitott ügyfélforgalmas iroda, de az itt dolgozók természetesen bárkinek nagyon szívesen nyújtanak tájékoztatást telefonon, illetve írásban. Fő feladatuk Békés megye egységes turisztikai marketingfeladatinak ellátása, a megyében működő további 7 Tourinform iroda munkájának összehangolása, segítése. Számos hazai és külföldi kiállításon, rendezvényen vesznek részt közösen. Emellett a kiadványok szerkesztése is az iroda munkatársainak tevékenységi körébe tartozik, amelynek során minden évben elkészül a megyei rendezvénynaptár magyar, angol és román nyelven. Idén adták ki új imázsfüzetüket, illetve elkészült a Fürdőkalauz is, melyből Békés megye 7 fürdőjét ismerhetik meg az érdeklődők. A közeljövőben az aktívturizmushoz köthető, térképes kiadvány szerkesztését tervezi az iroda.

Békés megye rendkívül színes turisztikai kínálattal rendelkezik, így elég nehéz lenne kiemelni egy-egy látnivalót, de az elmondható, hogy az itteni fürdők igen közkedveltek, így például a Gyulai Várfürdő, vagy éppen Orosháza-Gyopárosfürdő. A megye gasztronómiája és a hozzá kapcsolódó fesztiválok szintén népszerűek a hazai és a külföldi vendégek körében. Ki ne hallott volna már a Csabai Kolbászfesztiválról, vagy éppen a Szarvasi Szilvanapról? Ezek mellett természeti értékekben is bővelkedik a terület, így az aktív kikapcsolódást keresők is bőven találnak lehetőséget a „természet és vizek otthonában”, hiszen a Körösök holtágai kiválóan alkalmasak a fürdőzésre, csónakázásra, horgászatra. A Körös-Maros Nemzeti Park látogatóközpontjai pedig egész évben színes programokkal várják vendégeiket.

További információ: tel.: 66/454-156; e-mail: bekes-m@tourinform.hu honlap: www.turizmus.bekesmegye.hu

Tourinform Békéscsaba (5600 Békéscsaba, Szent István tér 9.)

A békéscsabai Tourinform iroda a várossal kapcsolatos ajándéktárgyak széles választékát kínálja a betérő vendégeknek, továbbá – jegyértékesítő irodaként – belépőjegyet árusít szinte valamennyi jelentősebb helyi és országos programra. Programból nincs hiány a településen: itt rendezik meg minden év októberében az ország és Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb, jelentős turisztikai vonzerővel bíró gasztrokulturális rendezvényét, a Csabai Kolbászfesztivált. Igen népszerű továbbá a júniusi Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, illetve a nyári Városházi Esték is. Békéscsaba a színes programkínálat mellett olyan turisztikai kincseket rejt, mint Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma, vele szemben a műemlék jellegű Evangélikus Kistemplom, vagy a közelben fellelhető helyi szlovákság hagyományait bemutató Szlovák Tájház. A Békéscsabához számtalan szállal kötődő híres festőművész, Munkácsy Mihály emlékét két gyűjtemény, a Munkácsy Emlékház és a Munkácsy Múzeum őrzi. A városhoz kötődő híres személyek nyomára a Békéscsaba városát átszelő Élővíz-csatorna partján húzódó Szoborsétányon is rábukkanhatnak az utazók. Az Élővíz-csatorna partján járva pedig érdemes felkeresni az Árpád Fürdőt, mely az elmúlt években végrehajtott korszerűsítéseknek köszönhetően teljesen megújulva várja vendégeit. Az aktívturizmus szerelmesei emellett a város környékén számtalan lehetőség (kerékpáros- és gyalogos túrák, lovas farmok, horgászvizek) közül válogathatnak.

További információ: tel.: 66/441-261; e-mail: bekescsaba@tourinform.hu honlap: www.turizmus.bekescsaba.hu


Tourinform Csongrád (6640 Csongrád, Szentháromságtér. 8.)

A csongrádi Tourinform iroda 2011 márciusában költözött vissza a felújított Művelődési Központ épületébe, így egy tágas, modern irodahelyiségben fogadja a vendégeket. A látogatók leginkább a Körös-torok, a Tisza holtágain fellelhető horgászhelyek, a Tisza-Körös-zugi túraútvonal, vízi sportok, kerékpártúrák és különböző nagyrendezvények iránt érdeklődnek. A Tourinform irodában az információnyújtáson kívül többek között jegyértékesítéssel is segítik az utazók kényelmét, a vendégek továbbá Csongrádról megjelent könyveket és ajándéktárgyakat is vásárolhatnak.

További információ: tel.: 63/570-325; e-mail: csongrad@tourinform.hu honlap: http://tourinform.csongrad.hu/

Tourinform Gyomaendrőd (5500 Gyomaendrőd, Kossuth utca 9.)

A szezonális információs irodaként működő Tourinform Gyomaendrőd június 1-jén költözött jelenlegi helyére, és így már a város főteréhez, a Szabadság térhez és a várost átszelő főbb útvonalak közelében várja a vendégeket. Az utazók, akik számára az iroda belépőjegyeket, ajándéktárgyakat is értékesít, leginkább a kisebb helyi, vagy a nagyobb, regionális/országos ismeretséggel rendelkező rendezvények iránt – pl.: Nemzetközi Sajt és Túrófesztivál, Nemzetközi Halfőző verseny, Gyomaendrődi PartnerRock Fesztivál, Gyomaendrődi Disznótoros és Böllér Pálinka Verseny – érdeklődnek. A városban és környékén olyan nevezetességeket érdemes felfedezni, mint pl. Kner Nyomdaipari Múzeum; a Vidovszky Béla Helytörténeti Gyűjtemény; az Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény. A Hármas-Körös és természeti környezete könnyen elvarázsolja az idelátogatókat, és nem csak a természet szerelmeseinek ajánlott a Gyomaendrőd városát körülvevő holtágak természeti szépségének megismerése és az itteni túraútvonalak bejárása.

További információ: tel.: 66/386-851; e-mail: gyomaendrod@tourinform.hu

Tourinform Gyula (5700 Gyula, Kossuth utca 7.)

Gyula jelképében, a Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavárában, reneszánsz vármúzeum várja a látogatókat egy történelmi időutazásra. A gyulai vár 1964 óta ad otthont a nyaranként megrendezett Gyulai Várszínház és Összművészeti Fesztivál programjainak. A városban született a magyar nemzeti opera megteremtője, a himnusz megzenésítője, Erkel Ferenc, akinek szülőháza ma, múzeum. Itt található továbbá Magyarország egyik legszebb gyógyfürdője, a gyulai Várfürdő, amelynek 20 medencéje, értékes gyógyvize, hangulatos wellness központja, vidám „vízi paradicsoma” várja a gyógyulni és felüdülni vágyókat. Az édességeket és finomságokat kedvelők számára pedig felejthetetlen élményt nyújt az empirikus hangulatú Százéves Cukrászda. Elsősorban a Dél-Alföld kulturális, természeti, környezeti és gazdasági értékeit ismerhetik meg a látogatók, ha felkeresik a XVIII. században épült Wenckheim-Almásy Kastélyban és a kastélyparkban kialakított látogatóközpontot.

A város és környékén fellelhető turisztikai kincsekről bővebben a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. és Tourinform Irodában lehet tájékozódni, ahol programszervezésben is kérhetik az érdeklődők az iroda munkatársainak segítségét, továbbá színházjegyeket vásárolhatnak és kerékpárkölcsönzésre is nyílik lehetőség. A Gyulára látogatókat a hét minden napján más-más standard program várja, és a kínálatban mindenki találhat kedvére valót, pl. „Kapa Fitnesz Szalonnával”, „Gasztro Túra, avagy Túl az ételen” vagy a „Kastélytúra” program során. Az aktuális programlehetőségekről a Tourinform iroda előtt felállított térkép és tábla segítségével is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Tourinform iroda a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. nyertes TDM pályázatának jóvoltából hamarosan megújul.

További információ: tel.: 66/561-680 vagy 66/561-681; e-mail: gyula@tourinform.hu

Tourinform Hódmezővásárhely (6800 Hódmezővásárhely, Zrínyi u. 2.)

A hódmezővásárhelyi Tourinform iroda 2011. márciusban új helyre, a Zrínyi u. 2. szám alá, a város egyetlen négycsillagos szállodájának épületébe költözött. Az utcára nyíló irodában, változatlan szolgáltatásokkal – a turisztikai információkon kívül többek között kiadványok pl. város- és túratérképek árusításával és helyi fizetővendéglátás közvetítésével – várják a vendégeket, a szállodában pedig kerékpárkölcsönzésre van lehetőség.

A város és környéke olyan nevezetességeket kínál az ide látogató utazóknak, mint pl. a Belvárosi Fazekasház, az Emlékpont Múzeum, a Zsinagóga, de érdemes barangolni a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben is, vagy részt venni az októberi Őszi Tárlaton. Hódmezővásárhelyen számos turisztikai jellegű fejlesztés zajlik jelenleg: a Tornyai János Városrehabilitációs program keretében megújul a városközpont sétálóutcával, szökőkutakkal, továbbá megújul a Tornyai János Múzeum és az Alföldi Galéria; az Agóra Program keretében pedig felújítják a Bessenyei Ferenc Művelődési Központot.

További információ: tel.: 62/249-350; e-mail: hodmezovasarhely@tourinform.hu

Tourinform Kecskemét (6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.)

Kecskeméten járva olyan kincsekre bukkanhatnak a látogatók, mint a város szecessziós főtere vagy a Nap- és bolygószobrok, de érdemes a város környékét is bebarangolni pl. rátérni a Kiskunsági Nemzeti Park tanösvényeire, vagy részt venni egy igaz Puszta programon, Bugacon. Akiknek egy kis segítségre van szükségük a város és környéke által kínált turisztikai rengetegben való eligazodáshoz, mindenképp érdemes betérniük a kecskeméti Tourinform irodába. Az iroda munkatársai térképekkel, kulturális programajánlókkal, idegenvezetés közvetítéssel segítik az utazókat. A vendégek többek között ajándéktárgyakat, könyveket is vásárolhatnak, és olyan népszerű programokról kaphatnak információt, mint pl. a Hírös Hét Fesztivál, a Nemzetközi Repülőnap vagy a Haditechnikai Bemutató, valamint kerékpárkölcsönzésre is lehetőségük nyílik.

További információ: tel.: 76/481-065; e-mail: kecskemet@tourinform.hu

Tourinform Kiskőrös (6400 Kiskőrös, Petőfi tér 4/a)

A kiskőrösi Tourinform iroda 2003 decemberében, Petőfi Sándor szülőházának szomszédságában nyitotta meg kapuit. A városba érkező turisták tájékoztatása mellett az iroda koncert-, színház- és egyéb rendezvényekre szóló jegyek értékesítésével foglalkozik. A legtöbben Petőfi Sándor szülőháza és a hozzákapcsolódó emlékmúzeum, valamint az Európában egyedülálló műfordítói szoborpark miatt keresik fel a várost, de igen kedvelt úti cél az értékes gyűjteményt őrző Szlovák Tájház is. Egyre több vendéget fogad a múlt évben újjáépült és a kiállításaiban is megújult Közúti Szakgyűjtemény, amely a magyar út- és hídépítés történetét mutatja be a látogatóknak, hagyományos, interaktív és gyermekbarát módon. Akik a városban töltenek pár napot, azok biztosan ellátogatnak Kecelre a Hadtörténeti Múzeumba és Haditechnikai Parkba, ahol harcászati eszközökkel, fegyverekkel, járművekkel ismerkedhetnek, de érdekes világba kalauzol bennünket az Izsákon található Pálinkamúzeum is. Kiskőrös legértékesebb kincse a gyógyvize, amely évek óta több száz külföldi vendéget vonz a településre. Nyáron pedig megtelik a soltvadkerti Vadkerti-tó partja is kikapcsolódásra, pihenésre vágyó vendégekkel. A borbarátoknak érdemes felkeresni a Császártöltésen épült, szintén a múlt évben átadott borturisztikai központot, amely nemcsak a bor, hanem a pálinka, mint hungarikum történelmi hagyományait, a pálinkakészítés módszereit is megismerteti az odalátogatókkal.

December első hétvégéjén (2011. december 2-4.) virágba borul Kecel városa, hiszen minden évben ekkor tartják a hagyományos Flóra Virágfesztivált, Kiskőrösön pedig nem múlhat el év Petőfi Szilveszter (2011. december 31.) nélkül. A Petőfi Szilveszter legmeghatóbb része, amikor az előző év január 1-jén, Magyarországon született gyerekeket Petőfi kötettel ajándékozzák meg a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

A kiskőrösi iroda egész évben várja látogatóit a városközpontban kialakított információs ponton.

További információ: tel.: 78/414-850; e-mail: kiskoros@tourinform.hu honlap: www.tourinformkiskoros.hu

Tourinform Kiskunmajsa (6120 Kiskunmajsa, Zárda u. 2.)

A kiskunmajsai Tourinform irodába betérők körében igen népszerű a Jonathermál Élmény- és Gyógyfürdő, a Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház, a Római Katolikus Templom, de sokan érdeklődnek a Söröskorsó és Söröspohár Gyűjteményről vagy a Tartósszegfű Tanösvényről is. A település és környéke ezen kívül számos olyan programot kínál pl. Birkapörköltfőző Fesztivál, Fogathajtó Fesztivál, Sör-Fürdő Fesztivál, amely miatt érdemes az utazóknak felkerekedniük. A helyi turisztikai kínálat megismertetésében fontos szerepet játszik a Tourinform iroda, mely a turisztikai információkon kívül többek között belföldi szállásközvetítés, jegyértékesítés és ajándéktárgyak értékesítése kapcsán is az utazók rendelkezésére áll.

További információ: tel.: 77/481-327; e-mail: kiskunmajsa@tourinform.hu

Tourinform Kistelek (6760 Kistelek, Kossuth u. 5-7.)

A kisteleki Tourinform iroda a kistérség nevezetességeinek és rendezvényeinek megismertetésével segíti az utazókat. Az érdeklődőket olyan programok várják itt többek között, mint pl. a november első hétvégéjén megrendezésre kerülő Böllérnap, amelynek célja a disznóvágás, a kolbászkészítés tradicionális értékeinek megőrzése, a gasztronómiai kultúra fejlesztése, a vidéki konyhaművészet bemutatása. A látogatók az októberi kisteleki Sajt és Gasztronómiai Fesztivál, Mezőgazdasági Kiállítás keretében, a térség tejes és biotermékeit, az őshonos magyar állatok húsából készült szárazárukat is megismerhetik. A környéken járva kihagyhatatlan az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark felkeresése, a balástyai Vaisnava Hindu templom pedig igazi építészeti különlegesség, amely Európában is ritkaságnak számít. Az utazók körében népszerű a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet, amely egy páratlan és egyre szaporodó madárvilággal rendelkező rezervátum. Országosan ismert az Őszeszéki-tó növény- és állatvilága, de természeti kincséről híres a Baks határában elterülő Csaj-tó is, mely páratlan fajgazdagságú vízimadár élőhely, és melyet 1976-ban nyilvánítottak szigorúan védetté.

További információ: 62/597-420 vagy 62/597-421; e-mail: kistelek@tourinform.hu

Tourinform Körös-Sárrét (5520 Szeghalom, Szabadság tér 4-8.)

Az iroda 13. éve működik a szeghalmi kistérségben, ahol 9 település turisztikai programját, látnivalóit népszerűsíti. A szakmai tanácsadáson kívül színházjegy-értékesítéssel, a kistérségi újság szerkesztésével foglalkoznak, valamint komplex programcsomagokat állítanak össze az ideérkezők részére, igényeiknek megfelelően. A Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület alkalmazottjának is az iroda biztosít helyet, amely a Tourinform által működtetett szolgáltatókat igyekszik összefogni.

A térségben érdemes felkeresni a dévaványai és a füzesgyarmati Termál- és Gyógyfürdőt, ahol minden korosztály felüdülést találhat magának. A Körös-Maros Nemzeti Parkot az érintetlen pusztai táj és az egyedülálló növény- és madárvilág megóvására hozták létre, melyhez több természetvédelmi terület tartozik. A Dévaványa melletti Túzokrezervátumban (Réhely) Európa legnagyobb testű madara – a túzok – mellett több ősi magyar állatfaj is megfigyelhető. Több településen találhatóak helytörténeti kiállítások (Szeghalom, Füzesgyarmat, Vésztő, Körösladány, Dévaványa, Bucsa), amelyek közül most került felújításra – és egyben új nevet is kapott – a Nagy Miklós Városi Könyvtár és Sárréti Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, Szeghalmon. Ez a tárlat részben új helyre költözött a könyvtárral együtt, ahol méltó környezetben helyezték el a Szeghalom 900 évét bemutató helytörténeti gyűjteményt is. Itt kapott helyet a ,,Mundérba bújt történelem” c. kiállítás (Tildy u. 14.), ahol a látogató a rendvédelmi és karhatalmi szervek egyenruháival és emlékeivel ismerkedhet meg. Kiemelkedő látványossága a térségnek a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely. Itt látható a mintegy 6000 éve egymásra rétegeződött településnyomokat bemutató leletanyag, valamint a Népi Írók Szoborparkja, a Vata-Csolt nemzetség árpád-kori monostorának maradványai, újkőkori lakóház és még sok-sok érdekesség. A túrázókat tanösvény is várja színvonalas szakvezetéssel. Akik kedvelik a vízi- és kerékpártúrákat, feltétlenül keressék fel a Szeghalomtól néhány kilométerre lévő Vidra-tanyát. Nemrég épült kerékpárút a Vésztőt Vésztő-Mágorral összekötő szakaszon, valamint a Szeghalom-Füzesgyarmat közötti út mentén, kiváló lehetőséget adva a kerékpárosok számára.

Ami a turisztikai fejlesztéseket illeti, a közelmúltban adták át Szeghalmon a teljesen megújult városközpontot, amellyel együtt több épületet is felújítottak, (pl. a Múzeumnak helyet adó D’ Orsay kastélyt), illetve új köntöst kapott számos más létesítmény is. Új szálláshely jött létre Füzesgyarmaton a Kastélypark Fürdőnél, Dévaványán Ifjúsági szálláshely kerül kialakításra a Strandon, és több település új információs- és utcanév táblákat helyezett ki.

A Tourinform iroda többek között négy új kiadvánnyal népszerűsíti a térséget. A FEHOVA-ra új vadászati kiadvánnyal készültek, az idei Utazás Kiállítás sorozatra két friss térségi kiadványt készítettek, illetve ismét megjelentették a Rendezvénynaptárat is.

További információ: 66/470-395 vagy 70/329-4454; e-mail: szeghalom@tourinform.hu honlap: www.sarretitura.hu

Tourinform Kunszentmiklós (6090 Kunszentmiklós, Kossuth L. u. 1/a.)

Kunszentmiklós Tourinform irodája a város turisztikailag fontos épületében, a Virágh Kúria Múzeumban kapott helyet, a település Helytörténeti Gyűjteménye mellett. Az iroda munkatársai 2006 óta fogadják az érdeklődő vendégeket. A Tourinform a turisztikai feladatok mellett kistérségi teendőket is ellát, így adatgyűjtő területét a Felső-Kiskunsági és Dunamelléki Kistérség 10 települése alkotja. Az iroda munkatársai az információnyújtáson kívül számos helyi ajándéktárgy, könyv értékesítésével, továbbá múzeumi tárlatvezetéssel is foglalkoznak.

Kunszentmiklós legnépszerűbb programjai az áprilisi Kiskunság Szépe Választás, a júliusi Fogathajtó Verseny, a Vendéglátóipari Fesztivál, az augusztusi Magyarok Országos Gyűlése, valamint a szeptemberi Szentmiklósi Napok és Országos Birkafőző Verseny. A legtöbb vendéget a térség természeti, illetve kulturális értékei vonzzák. A Kiskunsági Nemzeti Park csodálatos növény- és állatvilága, a város gyógyvizes fürdője, a Virágh Kúria, valamint az ország egyik legnagyobb Petőfi magángyűjteménye nagy vonzerővel bírnak.

További információ: tel.: 76/351-271; e-mail: kunszentmiklos@tourinform.hu

Tourinform Makó (6900 Makó, Széchenyi tér 8.)

A makói Tourinform iroda a város legreprezentatívabb bérházában, a neobarokk stílusban épült Bérpalotában kapott helyet. Párkánya alatt található Európa második legnagyobb molnárfecske kolóniája. A hangulatosan kialakított városközpont egyik impozáns épülete az eklektikus stílusban épült Korona Konferencia Központ, mely lehetőséget ad üzleti és családi rendezvények megszervezésére. A Makovecz Imre által tervezett Hagymaház a város jelentős vonzerejű kulturális eseményeinek színhelye. Sokan azt mondják, hogy Makó Makovecz város, hiszen az ő keze nyomát viseli még a buszpályaudvar, az Erdei János sportcsarnok, a Fő tér, az iskola és a bölcsőde is. Legkiemelkedőbb műve a város fontos turisztikai-egészségügyi létesítménye, az új Hagymatikum fürdő, amely Makó központjában várja a fürdőzni és kikapcsolódni vágyókat. A pihenés mellett színvonalas és sokoldalú gyógyászati szolgáltatások vehetők igénybe, melyeknek különlegessége, egyedisége a marosi iszappal végzett gyógykezelés. A megkapó szépségű Maros folyó és ártere a vízi sportok kedvelőinek és a természetjáróknak nyújt kikapcsolódást. A Maros Kalandpart gyermek- és felnőtt pályája, valamint az országban egyedülálló Canopy, a Maros folyó felett átívelő drótkötél-pálya. A József Attila Múzeum állandó és időszakos kiállításaival, az udvaron a városi skanzen épületeivel, valamint a város szülöttje, Galamb József, által tervezett Ford-T modell eredeti példányával mutatja be Makó történelmi múltját. A múzeum melletti Espersit-ház feleleveníti a város irodalmi múltjának emlékeit. Makó gazdag vallási értékei közül is kiemelkedő az ortodox Zsinagóga és a Görög Katolikus Templom.

Akik a város és környékének turisztikai kincseiről bővebben szeretnének tájékozódni, mindenképpen érdemes betérniük a makói Tourinform irodába. Az iroda munkatársai október 17-től a Makó Kártya ügyfélszolgálatát is ellátják, ezen kívül többek között teljes körű turisztikai csomagok kiajánlásával, program- és transzferszervezéssel, valamint idegenvezetéssel is az utazók kényelmét szolgálják. A vendégek az irodában helyi termékekből is válogathatnak, illetve kerékpár- és autókölcsönzésre is lehetőségük nyílik.

További információ: tel.: 62/210-708; e-mail: mako@tourinform.hu honlap: www.mako.hu

Tourinform Maroshát (5820 Mezőhegyes, Béke park 1.)

A Tourinform Maroshát nemrégiben került felújításra, melynek keretében tágasabb ügyféltérrel várja az érdeklődőket. A vendégek olyan népszerű vonzerőkről tájékozódhatnak itt, mint pl. a Mezőhegyesi Kanca- és Ménverseny, a Medgyesegyházi Dinnyefesztivál, a Tótkomlósi Napok, a Kovácsházi Napok vagy a Tótkomlósi Rózsa Fürdő programjai. A környéket érdemes sétakocsikázás vagy egy kellemes gyalogtúra keretében felfedezni. A Tourinform iroda munkatársai többek között túravezetés kapcsán is az utazók rendelkezésére állnak. A térségben számos turisztikai fejlesztés valósult meg az elmúlt időben. Gyalogtúra útvonalak kerültek kialakításra három nagyobb település, Mezőhegyes, Tótkomlós és Mezőkovácsháza belterületén, valamint útvonalhálózat valósult meg a marosháti kistérségben, tájékoztató táblákkal és pihenőhelyekkel. Nyomtatott kiadvány, túratérkép és honlap jelent meg. Tótkomlóson teljesen felújításra került a Természet Háza épülete, a Tótkomlósi Tanyamúzeumnál pedig vendégfogadó helyet alakítottak ki.

További információ: tel: 68/466-830 vagy 30/33-77-142; e-mail: mezohegyes@tourinform.hu honlap: www.maroshat.hu

Tourinform Mórahalom (6782 Mórahalom, Röszkei u. 1.)

A mórahalmi Tourinform iroda munkatársai széleskörű tevékenységet végeznek. A turisztikai információnyújtáson kívül többek között turisztikai marketingfeladatokat látnak el, részt vesznek a térségi rendezvények szervezésében, emellett a vonzerőleltár és a szálláshelyek kialakításával kapcsolatos szaktanácsadás is a feladatkörükbe tartozik. A környék turisztikai kínálatát számos marketingeszköz – bel- és külföldi vásárokon való részvétel, kiadványok, turisztikai honlapok – segítségével népszerűsítik. Az idelátogatók körében kedvelt a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola, mely a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának közigazgatási területén lévő tervezett Körös éri Tájvédelmi Körzet szívében található. A látogatók a főépületben kiállítást tekinthetnek meg a térség védett természeti területeiről. A természetkedvelőket számos túraútvonal és kiépített, tájékoztatótáblás tanösvény várja. Felfedezhetők a Csipak-semlyék védett orchideái, megfigyelhető a Madarász-tó csodás madárvilága, és megtekinthető a Nagyszéksós-tavi bivalygulya dagonyázása is. A környék is változatos programokat kínál az utazóknak a Homokháti Sokadalomtól kezdve a Böllérnapig (Zákányszéken és Domaszéken).

További információ: tel: 62/280-294; e-mail: morahalom@tourinform.hu

Tourinform Ópusztaszer (6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.)

Az ópusztaszeri Tourinform iroda az információadáson kívül többek között kiadványterjesztéssel, szakvezetéssel is foglalkozik. Az irodába betérő vendégek leginkább az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark iránt érdeklődnek, ahol például a Csete jurtákban – aktuális turisztikai jellegű fejlesztésként – új kiállítások kialakítása van folyamatban. A vendégek körében kedveltek az olyan programok, mint pl. a Szeri Húsvét, a Betyártoborzó, a Nyílzápor, vagy a Nyeregszemle. A látogatók november 12-én Borfujtó Szent Mártont, 26-án pedig Disznóölő Szent Andrást is megünnepelhetik.

További információ: tel: 62/275-133/121; e-mail: opusztaszer@tourinform.hu honlap: www.opusztaszer.hu

Tourinform Orosháza (5904 Orosháza, Fasor u. 2/a.)

A vendégek elsősorban a Gyopárosi Gyógy-, Park- és Élményfürdő miatt érkeznek a városba. A hosszabb időre érkezők a település és a környék aktuális rendezvényei iránt is érdeklődnek az orosházi Tourinform irodában. Sokan keresnek sportolási, lovaglási programot, amikre szintén több lehetőség van a településen. A fürdő mellett, a város kiállítóhelyeit is szívesen felkeresik az utazók, érdemes megtekinteni a Szántó Kovács János Múzeumot és a Városi Képtárat. A nemrégiben, különleges örökségvédelmi terület besorolást kapott Gellértegyházán, a nyáron péntekenként Hagyományőrző estéket rendeztek, amelyek a turisták körében is nagy népszerűségnek örvendtek. A környező települések közül kedvelt turista célpont a kardoskúti Fehér-tó természetvédelmi terület. A hely, a Ramsari egyezmény által védett vizes élőhely, így különösen madárvonulások idején keresik fel a látogatók, de a Pusztaközpontban őshonos állatok is megtekinthetők. Minderről bővebb információval tudnak szolgálni az orosházi Tourinform irodában, amelynek épületében néhány éve egy mini galériát alakítottak ki, így a látogatók a szezon alatt a helyi, illetve környékbéli alkotók munkáit és gyűjteményeit is megtekinthetik.

További információ: tel: 68/414-422; e-mail: oroshaza@tourinform.hu honlap: www.oroshaza-gyoparos.hu

Tourinform Pusztamérges (6785 Pusztamérges, Móra tér 4.

A Tourinform irodában főként a környék fürdőiről, programlehetőségekről és szálláslehetőségeiről érdeklődnek az utazók. A település, megőrizve alföldi tájjellegét, igen sok látogatót vonz. A régió településeivel együttműködve többnapos programkínálatot tudnak biztosítani a pihenni, kikapcsolódni vágyóknak. A hosszú séták, kiadós túrák kedvelőinek ajánlott a Mérgesi puszta és a Pusztamérgesi láperdő felkeresése, a gasztronómia szerelmesei pedig a minden év szeptember végén, október elején megrendezésre kerülő kakaspörkölt főző versenyen „találhatják meg számításukat.”

További információ: tel: 62/286-702; e-mail: pusztamerges@tourinform.hu

Tourinform Ruzsa (6786 Ruzsa, Alkotmány tér 2.)

Akik a rohanó hétköznapok után szeretnék megtalálni a nyugalmat, a híres magyar falusi vendéglátást és a természet közelségét, azoknak Ruzsa községe jó választás lehet. Az Alföld csodálatos növény- és állatvilága tárul fel az idelátogatók előtt, továbbá érdemes az igazi falusi ízeket megtapasztalni, elmerülni lovaglás vagy épp egy romantikus séta keretében az itteni szépségekben. A térség turisztikai kínálatáról a ruzsai Tourinform irodában is érdeklődhetnek a vendégek, mely bár október hónapban költözés miatt zárva tart, november 7-től, új helyen várja a vendégeket – Cím: Móra Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár Ruzsa, Tömörkény tér 1.

További információ: tel: 62/285-150; e-mail: ruzsa@tourinform.hu

Tourinform Szarvas (5540 Szarvas, Kossuth tér 3.)

A szarvasi Tourinform iroda egyfajta bemutató terem, amely egyrészt a település/térség fogadószobája, másrészt kirakata, ahol a vendég a térségi és nemzeti turisztikai kínálattal találkozik. Az iroda alapvető feladata az adott területen működő összes turisztikai vállalkozásról, programról, lehetőségről a belföldi és külföldi turisták versenysemleges, naprakész informálása, de ezen kívül jegyértékesítéssel is foglalkoznak. Egy nyertes pályázatnak köszönhetően 3 touch infó került kihelyezésre (a Tourinform irodánál, a Tessedik Sámuel Múzeum előtt és az Arborétum bejáratánál), amelyek szintén az utazók tájékozódását szolgálják. Megalakult a helyi turisztikai egyesület is, melynek tervei között további fejlesztések szerepelnek, például kerékpárok beszerzése, további touch infók kihelyezése.

A településen olyan kincsek várják az utazót, mint a 2011 júniusára elkészült Szarvasi Vízi Színház, a Szárazmalom, de természeti értékekben sincs hiány: az Arborétumban – ahol több jelentős újítás történt az elmúlt időszakban – vagy a Körös-Maros Nemzeti Parkban barangolva ezt meg is tapasztalhatják a vendégek. Egyedülálló turisztikai lehetőséget kínál az az új gyalogtúra útvonal, amely érinti Szarvas turisztikai attrakcióit, elvezet az Arborétumhoz, a Körös-Maros Nemzeti Park Látogatóközpontjába, a Történelmi emlékúthoz, az Anna-ligetbe és az Erzsébet-ligetet összekötő új, exkluzív fahíd is a gyalogtúra útvonal része.

További információ: tel: 66/311-140; e-mail: szarvas@tourinform.hu honlap: www.tourinformszarvas.hu www.szarvas.hu és www.turizmus.bekesmegye.com

Tourinform Szeged (6720 Szeged, Dugonics tér 2.)

A szegedi Tourinform iroda 1999-ben nyitott meg a Szeged és Térsége Turisztikai Közhasznú Kht. fenntartásában (jelenleg Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.), mely 97%-ban önkormányzati tulajdonú cég. Az iroda – az információszolgáltatás mellett – a kezdetektől ellát városmarketing feladatokat is. Az itt dolgozók turisztikai információs kiadványokat készítenek a városról, a látnivalókról, programokról, szállásokról, tematikus útvonalakról. Belföldi és külföldi kiállításokon, továbbá hazai és európai uniós pályázatokon vesznek részt sikeresen, valamint tanulmányutakat szerveznek belföldi és külföldi újságíróknak, touroperátoroknak. Segítik a helyi turisztikai vállalkozásokat pályázati tanácsadással, illetve számtalan marketingakciókba vonják be őket. Az iroda szolgáltatásait folyamatosan bővítik, jelenleg kulturális-, sport-, szabadidős programokra értékesítenek belépőjegyeket, turisztikai könyveket, dvd-t, képeslapokat, ajándéktárgyakat forgalmaznak, valamint kerékpár-kölcsönzési lehetőséget biztosítanak és idegenvezetőket közvetítenek. A jövőben szállásfoglalással is szeretnék bővíteni a palettájukat.

Szegedet sokféle jelzővel lehet illetni, a „napfény városa”, „palotás város”, „a fény, fürdők, fesztiválok” városa és még sorolhatnánk. A „klasszikus” látnivalók mellett, mint például a Fogadalmi templom, melyről rögtön Szeged jut eszünkbe, számtalan rejtett kincset tartogat a város. A Pick Szalámi és Paprika Múzeum betekintést enged a gyártás folyamatába, a Szegedi Papucs Látványműhelyben a „páratlan” szegedi papucsok elkészítésének folyamatát tekinthetjük meg. Az év során folyamatosan színes programkínálattal várják az idelátogatókat és nem csak tavasztól őszig. (Pl. az Egyetemi Őszi Kulturális Fesztivál egész októberben várja az érdeklődőket, Képregényfesztivál – november 17-19. stb.)

A város folyamatos átalakuláson megy át, fejlődik, mind turisztikailag, mind infrastrukturálisan. Jelenleg villamoshálózat felújítás folyik, és a korszerű vonalhálózatot idén decemberben adják át véglegesen. Ebben az évben két új négycsillagos szálloda nyílt Szegeden, a belvárosban és épülőben van egy harmadik is, melyet tavasszal adnak át. Az Alsóvárosi Ferences Templom és Kolostor felújítása és látogatóbarát bemutatóhellyé alakítása folyamatban van, a jövő év tavaszán, 500 év után először, megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. A városban számtalan érdekességet fedezhet még fel!

További információ: tel: 62/488-690 vagy 62/488-699; e-mail: szeged@tourinform.hu honlap: www.szeged.hu

Általános információk

A Tourinform irodák az országos turisztikai bevételek és az átlagos tartózkodási idő növelésében meghatározó szerepet játszanak: közvetítenek a kereslet és kínálat egymásra találásában. Folyamatos munkakapcsolatban vannak a települési, illetve megyei önkormányzatokkal és a területükön működő kulturális és kereskedelmi szolgáltatókkal. Az évente átlagosan közel 2,5 millió vendéget személyesen kiszolgáló Tourinform irodák információikkal keresletet gerjesztenek, amely a vállalkozók bevételeiben realizálódik, így az irodák tevékenysége közvetve jelentősen hozzájárul az állami turisztikai bevételekhez.

A Dél-Alföld régióban működő Tourinform irodák 2011. január-augusztusban összesen több mint 143.000 utazót szolgáltak ki személyesen, írásban, illetve telefonon.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.