Bemutatták a magyar borok legjavát Varsóban

A tavalyi év sikereire alapozva, február 26-án, második alkalommal szervezte meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa lengyel üzleti borbemutatóját. A kereskedők, újságírók és gasztronómiai szakértők részvételével lezajlott borbemutatón 30 magyar, az Országos Borversenyen díjnyertes pincészet mutatkozott be. Az érdeklődő szakemberek három mesterkurzuson mélyíthették el ismereteiket.

Varsó központjában megrendezett eseményen magyar részről 30 borászat, lengyel részről több, mint 200 fős, kizárólag üzleti közönség vett részt. Fokozott érdeklődés mutatkozott a három tematikus mesterkurzus iránt: a lengyel szakemberek az illatos és hungarikum fehérborok, a Kékfrankos rozék és vörösborok, valamint az ünnepi alkalmak borainak (desszertborok és pezsgők) világát fedezhették fel.

Lengyelország kiemelt jelentőséggel bír a magyar borexport szempontjából: 2018-ban az érték alapján az 5. helyet foglalta el. Az itt értékesített magyar borok ára mintegy 60%-kal magasabb az átlagos exportárnál. 2018. első 10 hónapjában a teljes magyar borexporton belül a lengyel kivitel 2,2 millió liter volt. A lengyel vevők tehát nem csak ismerik, de el is ismerik a magyar borok minőségét. A lengyel borpiacon a közös múlt önmagában korántsem elegendő az üzleti sikerhez: a fogyasztók megnyeréséhez kiváló borok, valamint folyamatos és erőteljes marketing-tevékenység szükséges.
 
„A rendezvényen a borászok a lengyel borkereskedőkkel közvetlenül tárgyalhattak. Az Országos Borversenyi részvétel valódi előminősítést jelent, így a lengyel szakemberek tényleg a legjobb pincészetekkel találkozhattak” - emelte ki Takler András a Szekszárdi borvidék alelnöke. „A lengyel sommelier-k kitüntetett figyelmet fordítottak a gyümölcsös karakterű vörösborokra, mint a Szekszárdi Kadarkára és a Kékfrankosra.”
 
A szervező HNT a lengyelországi szakmai partnereivel gondoskodott arról is, hogy a borbemutatóról a lengyel média több felületén is beszámoljon az eseményről. Dr. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára elmondta: „A külpiaci értékesítések növeléséhez elengedhetetlen a folyamatos jelenlét a célországokban. Csak így érhetjük el, hogy a lengyel emberek felfedezzék a magyar szőlészet és borászat minőségi fejlődésének eredményeit. Az elmúlt évtizedek kemény munkájának a kereskedelmi adatokban is tükröződnie kell. Ehhez kíván segítséget nyújtani a szakmai önkormányzat a Visegrádi országokban végzett közösségi borpromóciós aktivitásaival.” 


„Felemelő érzés volt magyar borásznak lenni ezen a rendezvényen. Nem mehetünk el szó nélkül a lengyel kereskedők és újságírók magas szakmai ismeretei mellett: tájékozottak Magyarország borvidékeiről és ezen belül a Balatoni borrégióról. Az ásványos karakterű fehérborok iránti érdeklődésük valódi kereskedelmi potenciált jelent a badacsonyi borászoknak” – vonta le a következtetést Borbély Tamás a Badacsonyi borvidék elnöke.
 
„A visszajelzések alapján nagy perspektívát látok az illatos magyar fehérborokban. A lengyelek most kezdik felfedezni a magyar sikerfajtákat, mint az Irsai Olivért és a Cserszegi fűszerest. Kívánhat-e tökéletesebb bort egy lengyel a nyári hőségben?” – fogalmazott Tomasz Prange-Barczynski, a lengyel borszakújságírók szövetségének elnöke.
 
A borbemutató megrendezésének támogatója a Magyar Turisztikai Ügynökség volt, amely 2016-ban kötött stratégiai megállapodást a szőlész-borász szakmaközi szervezettel.

Forrás: Turizmus Online


Hamarosan jön a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Hamarosan jön a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.