BGE sikerek az első magyar egyetemi gasztronómiai kupán

A BGE fennállásának 50. évfordulóját ünneplő programsorozat részeként október 18-án szakács- és pincérversenyt rendeztek I. Egyetemi Gasztronómiai Kupa néven a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének együttműködésével. Az első alkalommal, de a hagyományteremtés szándékával megrendezett verseny a hallgatók valóságos elméleti és gyakorlati tudását kívánta felmérni és értékelni.

A szakácsversenyzők előre ismertetett nyersanyagokból és még két kötelező alapanyagból (hízott kacsamáj, tehéntúró) készítettek háromfogásos ételsort.  A pincérek díszasztalt terítettek, osztrigát bontottak, kávét és koktélt kevertek, szervíroztak. A versenyzőknek szóban, idegen nyelven is számot kellett adni tudásukról. Budapestről, Keszthelyről, Siófokról, Veszprémből és Zalaegerszegről érkeztek a hallgatók, a két BGE KVIK-es egyetemi hallgatóval együtt összesen 12-en mérték meg tudásukat.  

Az eredményhirdetés előtt Bernáth József a tipikus konyhai hibákra hívta fel a versenyzők figyelmét: a kézmosás és a munka közbeni rend és takarítás fontosságára. Barka Áron pedig arról beszélt, milyen körültekintést igényel, hogy a lehető legkevesebb hulladék kerüljön a kukába. Segal Viktor a kóstoló zsűri tagjaként a főételek és a desszertek ügyes tálalását emelte ki. Óvta a tanulókat az alulfűszerezés hibájától, amit nemcsak itt, hanem világversenyeken is tapasztal.

 

A szakácsverseny első három helyezettje:

1. Ramocsai Barbara, BGE KVIK (Kacsatekercs, karamellizált körte, körtepüré kocsonya)

2. Hamar Roland, Budapesti Komplex Szakképzési Centrum – Gundel Károly Szakképző Iskolája (Sous vide mangalicakaraj, csicsóka püré, sült céklás almasaláta, jus)

3. Mursa Martin, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Sütőtökös panna cotta, túró fagyi, áfonya coulis, csoki tuile, méz zselé

 

A pincérverseny első három helyezettje:

1. Császár Attila, BGE KVIK

2. Gelencsér Janka, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

3. Hosszú Kevin, Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Ők hatan a verseny szervezői és támogatói által felajánlott értékes jutalomban részesültek. Emellett az első helyezett szakács és pincér versenyző (ha a verseny ideje alatt még középiskolai hallgató, és három évben belül, önköltséges képzésre felvételt nyer a BGE KVIK turizmus-vendéglátás alapképzésére) első féléves tandíját az egyetem biztosítja.

-        A mai rendhagyó szakács- és pincérverseny az egyetem első, saját szervezésű versenye, mellyel szakítani kívántunk az eddigi meg szokásokkal: a versenyzők valódi tudását mértük fel, a különböző feladatok teljesítése során a témában legautentikusabb zsűritag bírálta el a versenyzők munkáját. Célunk, hogy hagyományt teremtve évente megrendezzük a versenyt, egyben hozzájáruljunk a hazai éttermi szerviz magasabb szintre emeléséhez– mondta Tóth Gábor, a BGE KVIK mesteroktatója, a verseny ötletgazdája.

 

A szakácsverseny zsűri tagjai:

·         Barka Áron, ARAZ Étterem

·         Bernáth József, számos külföldi Michelin csillagos étterem korábbi munkatársa

·         Dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense

·         Ferenczi István, Danubius Hotel Aréna

·         Nyíri Szása, Arany Kaviár Étterem

·         Segal Viktor, Segal Viktor Konyhája; Bocuse d’Or Akadémia

·         Vomberg Frigyes, Bocuse d’Or Akadémia

 

A pincérverseny zsűri tagjai:

·        Csapody Balázs, a  balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a  Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a sommelier ismeretek szakértője

·        Balogh István Ferenc, Éttermi Mesterek Klubja elnöke, az éttermi szerviz általános szakértője

·        Bándoli Attila, a Gundel étterem volt ügyvezető igazgatója, vendéglátóipari szakértő

·        Héver Tímea, az Alemitta beregi csirke termelője, tulajdonosa

·        Kovács László, az Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke, az éttermi szerviz általános szakértője

·        Molnár Attila, Aranykaviár étterem tulajdonosa, az éttermi szerviz általános szakértője

·        Szabó László, a Coffee X-Presso tulajdonosa, a kávés szekció szakértője

·        Szombati Zsolt, a Bartist.hu mixer cég tulajdonosa, a bartender terület szakértője

 


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.