Bikaviadal magyar módra

A két borvidék legnevesebb termelői, összesen 25 pincészet mutatja be bikavérjeit pénteken Budapesten az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj elnevezésű, a nagyközönség számára is nyitott kóstolón.

Bikavért csak két magyar borvidéken, Egerben és Szekszárdon lehet készíteni. Annak ellenére, hogy az egyik legismertebb hazai bortípusnak számít, volt időszak, amikor kevesen tekintettek rá elismeréssel, az utóbbi években azonban egyre erősebb a törekvés mindkét borvidék részéről, hogy a magas presztízsű kategóriában helyezzék el. Ennek szellemében az egri és a szekszárdi termelők pénteken másodszorra mutatják be együtt bikavérjeiket a fővárosban - áll a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
   
Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borászok Céhének tagja az MTI megkeresésére felidézte: az elmúlt évtizedekben a szekszárdiak és az egriek azon vitatkoztak, hol készítettek előbb bikavért, mára azonban összefogás alakult ki a két borvidék termelői között egymás erősítésére.

Varietas delectat
   
"Szekszárdon és Egerben mások a súlypontok. Itt viszonylag kevés bikavér készül, évi mintegy 100 ezer palack, míg Egerben nagyságrendekkel több. Az elmúlt években létrejött a konszenzus arról, hogy Szekszárd kitörési pontja, egyediségének hangsúlyozása a kadarkával, a kékfrankossal és a bikavérrel kell történjen. Nálunk a cabernet és a merlot nagyon sikeresek, de ahhoz, hogy a világon felfigyeljenek Szekszárdra, valami egyéniségre van szükség, és mi erre a kadarkát, a kékfrankost és a bikavért gondoljuk alkalmasnak" - mondta el a borász.
   
Mint kiemelte: a bikavérek terén Szekszárd erősebben archaizál, mert nagyobb minimum mennyiséget ír elő a kékfrankosra és a kadarkára, mint Eger, ahol a kadarka nem is feltétlenül kötelező. Eger ellenben egy bonyolultabb, háromszintű rendszert határozott meg; a szekszárdi jelenleg egy-, a jövőben kétszintes lesz. "Hogy kinek van igaza, nem tudom, a közönség pénteken megválaszolhatja" - jegyezte meg.
   
Heimann Zoltán emlékeztetett, a szekszárdi borászok egymás borainak rendszeres kóstolásával is a magasabb minőséget célozzák meg: szigorú, 75 százalékos egyetértésre volt szükség ahhoz is, hogy a februári kóstolón termelőjük bemutathasson egy-egy szekszárdi tételt.

Új idők
   
Gál Lajos egri bortermelő, az Eszterházy Károly Főiskola docense felidézte: a minőségi bikavér termelésében kiesett néhány évtized, de az utóbbi húsz évben elkezdték újjáépíteni az elnevezés renoméját Egerben.
   
Ehhez alapvető fontosságú, hogy jó minőségű szőlő teremjen, amelyből meg is él a termelője, ezért 1997-től már szabályozták annak termelését - jegyezte meg.
   
Egerben a magasabb minőség érdekében később megalkották a bikavér superior és grand superior kategóriákat, azzal a céllal, hogy az alapként szolgáló classicus bikavérek fölött prémium kínálatot hozzanak létre terroir borként, gyümölcs és fűszeres aromákban gazdag ásványos bikavérekből. Az előírások azáltal jelenítenek meg hozzáadott értéket, hogy érettebb szőlőalapanyagot, valamint hosszabb hordós és palackos érlelést tesznek kötelezővé. A Budapesten bemutatkozó tételek szigorú előkóstolás alapján kerülhetnek a vendégek elé - közölte Gál Lajos.
   
Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kiállítói névsoráról és részleteiről a rendezvény Facebook-oldalán - www.facebook.com/events/1448302905388292 - találhatnak részletes információkat az érdeklődők.

Forrás: MTI

Forrás: Élelmiszer Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.