Bivalyok és bölömbikák

Szeged közelében bivalyokkal, réti sasokkal és védett növények sokaságával találkozhat a turista. Csongrád megye természeti adottságait ismerhette meg munkatársunk a megyei önkormányzat és a C&T Hungary utazási iroda tanulmányútján.

A Mórahalom határában elterülő Nagy Széksós-tó nádrengetegének egy részét tanösvényen sétálhatjuk körbe. Bár a régió majdnem 3000 hektárnyi tógazdasággal bír – és a horgászatra is alkalmas természetes vízfelülete meghaladja a 4000 hektárt –, a Nagy Széksós-tó vízfelülete az utóbbi időben csökkent a nád- és gyékényállomány növekedésével. Az itt fészkelő nádi énekesek, a fokozottan védett bölömbika és a barna rétihéja számára már kevés a nyílt víz, így Mórahalom városa bivalygulyát telepített ide. A házi bivalyok jelenlétével a nádas részek csökkenthetők, és a madárvilág is gazdagabbá válik idővel. A vízben dagonyázó bivalyok nem mindennapi látványt nyújtanak a látogatóknak. Az itt található Ökoház turistaszállóként is üzemel. A fáradalmakat a Mórahalmi Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskolában pihentük ki. Az intézmény a központja a régióban a természetvédelmi kutatásoknak, kiindulópontja a szakvezetéses túráknak, kitűnő helyszínt biztosít erdei iskolai programok, nyári táborok számára. Állandó kiállítása a tervezett Körös-éri Tájvédelmi Körzet védett területeit mutatja be. Az épület ifjúsági szállóként is üzemel. A szálláshely 3 és 4 férőhelyes szobái összesen 50 fő befogadására alkalmasak.

A Csodarét tanösvényen megpillanthattunk számos különleges, védett és ritka növényt: mocsári kardvirágot, tarka sáfrányt, tavaszi kikericset, egyhajúvirágot, árvalányhajat, fényes galajt és pókbangót. Ősszel is érdemes kirándulni ide az őszi kikerics és a sziki őszirózsa miatt. A tanösvényen utunkba esett a 106 méter magasságú Ásott-halom. A barangolást Ásotthalmon folytatva kötöttünk ki a Bedő Albert Erdészeti Szakiskola és Kollégiumánál, amely egy erdészeti és iskolamúzeumnak is otthont ad. Itt év közben szakmunkásképzés folyik, míg nyáron az épületek különböző táboroknak (gyermektáborok és a környezet szépsége miatt művész- és jógatáborok) biztosítanak helyet. A múzeum bármikor látogatható, a négy helyiségben az iskola történetét bemutató dokumentumokat, a fakitermelés eszközeit, illetve a környék növény- és állatvilágának jellegzetes fajait tekinthettük meg.

A térség egyik egyre szépülő fürdője a mórahalmi Erzsébet Gyógyfürdő. A fürdő mellett épült Thermál Panzióban megszálló vendégek akár éjszaka is fürdőzhetnek. A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben, a Szeged északi határában elterülő Fehér-tó környékén eddig 280 madárfajt figyeltek meg. A Sirály tanösvényen sok példányban gyönyörködhettünk egészen közelről. A leggyakrabban látott fajok közé tartozik a gólyatöcs, szarka, pacsirta és a nádi rigó, amely odavonzza a szemet, hiszen hintázik a nádon. De láthattunk gémféléket, sőt a Beretzk-kilátóból a Korom-sziget nyüzsgő sirálytelepét is szemügyre vehettük egy távcsővel. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Szatymazon létesített Tisza-völgyi bemutatóháza a tó élővilágát, és a védett terület atyja, Beretzk Péter szegedi orvos munkásságát mutatja be. A bemutatóházban csoportok részére igényelhetők természetismereti foglalkozások, illetve túra-vezetések. A megye ismert látványosságai közé tartozik Ópusztaszer. A Nemzeti Történeti Emlékparkban délután tanösvényen ismerkedhettünk meg a fa és az ember kapcsolatával. Az Erdő és ember című kiállítás keretében Magyarország erdőinek kialakulásáról, megmunkálásáról, talajainak típusairól gyűjthettünk információkat a hangulatos, jurtaszerű pavilonokban. Persze ha már Ópusztaszeren járunk, ne felejtsük el, hogy itt található az egyik nemzetközi szintű nevezetességünk, a Fesztykörkép. A régióban számos horgászegyesület is van, a kedveltebb horgászhelyek száma több mint 30. A kirándulók és bakancsos természetjárást kedvelők mellett a kerékpáros és a lovas turisták is gyakran választják ezt a környéket a szép természeti környezet miatt. A lovak kedvelőinek méneslátogatásokat is kínál a térség. Nekünk az akhal ménes megnézése során lehetőségünk volt kipróbálni a lovaglást, illetve az íjászatot, próbálgatva őseink életformáját. A ménesben akhal teke fajtájú lovak vannak. A fajta egy helyről kapta a nevét, az Akhal-oázisról (a mai Türkmenisztán területén). A honfoglaló magyarok lovait genetikai szempontból leginkább az akhal teke lovakkal azonosították a ma élő fajták közül, és ennek a fajnak a tenyésztése ebben az oázisban indult meg nagyjából 2500 évvel ezelőtt. A megye az ország legértékesebb apróvadas területei közé tartozik.

A megye népszerű látnivalói közé tartozik a Szegedi Vadaspark, ahol természetes környezetben, földrészenkénti felosztásban találkozhatunk a legkülönfélébb állatfajokkal. A magyar részen állatsimogatásra is lehetőség van a gyerekek számára. Néhány állatfaj – mint a víziőz vagy a foltos hiéna – csak itt található Magyarországon. Zoopedagógiai tevékenység is folyik a Vadasparkban, óvodáskortól a felnőttkorig különböző foglalkozásokon lehet részt venni. Az állatok tágas, természetszerű kifutókban élnek, így még életszerűbbé és közelebbivé vált számomra az élmény.

Természeti csodák mellett a térség gasztronómiai kincsekben is bővelkedik. Utazásunk alatt ezt megtapasztalhattuk a halászléről híres Fehértói halászcsárdában, illetve az ásotthalmi Somodi pincészetben, ahol a házigazdák gondoskodnak arról, hogy az ideutazók megkóstolhassák Napfényország valódi ízeit.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?