Bock József az év Királyi Borásza

A nagyszakácsi Királyi Szakácsok Nyomdokán rendezvény Királyi Borász választásának győztese az idén Bock József lett. A méltán elismert borász hat borával nevezett erre az igazán különleges versenyre, amely sokkal inkább az ízek harmóniájának versenye, mint hagyományos borászverseny.

A tavalyi év királyi ételsorának 6 fogásához nevezték boraikat a borászok az étel fő alkotóelemeinek és ízesítőinek ismeretében. A mezőny 47, igazán kiváló borból állt, bár itt a siker igazi kulcsa az étellel alkotott ízharmónia, amely alapján választotta ki a nyerteseket a jeles szakemberekből álló zsűri.

Királyi étkek mellé királyi bor is dukál! Ez a megállapítás nemcsak Mátyás korában, de napjainkban is egyre inkább igaz. Mint tudjuk a borok kb. 5-10%-a javasolt önálló fogyasztásra, a többit leginkább finom ételek mellé szeretjük kortyolgatni. Mégis nagyon kevés az olyan verseny, ahol az ételeket és a bort együtt kóstolva, az ízek egymásra gyakorolt hatását értékelve dönt a szakmai zsűri, melyik étel és melyik bor képez legnagyobb harmóniát, melyik segíti, támogatja az ízek együttesét.

A Nagyszakácsi Királyi Szakácsverseny rendezvényének egyik meghatározó eseménye a királyi borász választás, amelyre a napokban került sor a Kempinski Hotel Corvinus különtermében. Az előző évi verseny nyertes menüsorából a Kempinski konyháján készült el az a 6 fogás, amelyekhez 13 hazai borász 47 féle bort nevezett.

A szakmai zsűri - három borszakértő és két szakácsmester - az egyes fogásokhoz kóstolta a borokat.

A borverseny szakmai partnere a Wine 4U Kft. által működtetett Borkápolna borszaküzlet volt. Meleg Botond, a cég tulajdonosának személyes közreműködése garantálta a program sikerét, amelynek köszönhetően igazán kiváló borok közül választhatott a zsűri.

A 2010. év Királyi Borásza Bock József lett, aki minden fogás mellé nevezett bort, és két ételnél is első helyezést ért el, egyiknél a 2008-as évjáratú Göntéri Hárslevelű, a másiknál pedig a 2007-es évjáratú Bock Shyrah aratta le a babérokat.

Összességében második helyezést ért el a Pántlika Pincészet 2009-es évjáratú Dörgicsei Chardonnay bora, harmadik pedig a Monyók Pincészet lett. A zsűri dicséretben részesítette a Virághegy Kft-t, a Mathias, a Günzer és a Fisher Pincészeteket.

A zsűri tagjai

Borszakértők: Repkáné Eszterházi Ildikó, Viniczai Sándor és Meszes István.

Gasztronómia: Varga Károly 16 éve királyi szakács, Viniczai Sándor - Királyi Szakács 2009


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?