hirdetés
hirdetés

Épül az első kisvendéglő

Bódvalenke, a freskófalu

Hét évvel ezelőtt indult a Bódvalenke Freskófalu projekt, amelynek hatására a szlovák határ melletti, mélyszegénységben élő, 200 lakosú borsodi falu messze földön ismert lett. A házak falát immár 18 európai roma festőművész 33 hatalmas alkotása színesíti, amelyek helybéli legendákat és klasszikus cigány témákat ábrázolnak.

hirdetés

Hét éve indult útjára Pásztor Eszter elképzelése, a Bódvalenke Freskófalu projekt, és azóta nagyot változott a falu élete. Eszter 2009-ben elhatározta, hogy egy cigány közösség mellé áll és segít az életük jobbra fordításában. Európai roma festőművészek képeket festettek a házak falára, aminek köszönhetően létrejött egy, az európai roma festészet legjavát bemutató, a világon ma teljesen egyedülálló szabadtéri kiállítás. Azóta minden évben több ezer érdeklődő látogat el a faluba, hogy megcsodálja ezt az egyedülálló művészeti projektet.

Most a szervezők idegenvezetőket és a sajtó munkatársait szabadtéri tárlatvezetésre hívták, hogy bemutassák, mit tud kínálni a turistáknak ez a 231 lakosú község. Lakói olyan szegénységben élnek, hogy a hatvan házból csak tízben van vezetékes víz, nincs kiépítve a csatornarendszer, és közmunkából, valamint segélyekből próbálnak talpon maradni. Most azt remélik, hogy a turizmus fellendítése segít sorsukon.

Bódvalenke nem hagyományos turisztikai célpont, nincs szállodája, étterme, még csak egy kocsmája sincs, de épül az első kisvendéglője. A sűrűn idelátogató egyetemistáknak élmény a projektiroda udvarán sátorozni, aki kényelmesebb körülményekre vágyik, annak a szomszéd község falusi szálláshelyeit ajánlják.

A környék látnivalói megérik az utat, az edelényi kastély és a megye névadója, a borsodi földvár, végül Aggtelek lehet a vonzerő a freskófalu mellett. Itt van a gótikus túra útvonala, és sok Árpád-kori templom mellett vezet az út. Az Aggteleki Nemzeti Parkba látogató turisták akár Bódvalenkére is átugorhatnának, ugyanis csak tíz kilométer a távolság.

Pásztor Eszter, a Bódvalenke Freskófalu projektvezetője az Európai Unió 2010-es szegénység elleni küzdelem évének volt az egyik arca. Szerinte különféle szolgáltatásokkal több bevételhez lehetne juttatni az ittenieket, ebben segítségére van Urfi Máté turisztikai menedzser és Novoszáth Csilla kommunikációs menedzser, akikkel együtt létrehozták a Bódvalenke és Környéke TDM-et.

A turisztikai infrastruktúra hiánya miatt a helyiek egyelőre nem tudtak a turizmusból olyan mértékben profitálni, ami valódi áttörést hozhatott volna a falu számára. Ezért az idei évtől a Bódvalenke Freskófalu projekt elsődleges célja a falu turisztikai fejlesztése. Ez elsősorban olyan fejlesztési programok megvalósítását jelenti, amelyek – a megfelelő infrastruktúra kiépítése mellett – biztosítják a faluba áramló turisták megfelelő ellátását, programok kialakítását.

„Szeretnénk bebizonyítani, hogy a Bódvalenke Freskófalu a társadalmi misszión túl is sikeres tud lenni, hiszen a faluban rejlő üzleti potenciálnak köszönhetően teljesen piaci alapon is rövid időn belül versenyképessé válhat” – mondta el Urfi Máté, a Bódvalenke és Környéke TDM menedzsere.

„Bódvalenke az idelátogató turisták számára kivételes élmény, hiszen vendégeink túlnyomó része itt először találkozik testközelből a cigány kultúrával. Azzal, hogy meglátogatnak egy cigány falut, kapcsolatba kerülnek a helyiekkel, belelátnak kultúrájukba és szokásaikba, és ezzel jobban megismerik az itt élő emberek mindennapjait is. Ez rendkívül izgalmas tapasztalat nemcsak a turisták, de a bódvalenkeiek számára is” – hangsúlyozta Pásztor Eszter, a Bódvalenke Freskófalu projektvezetője.

Jelenleg Bódvalenke Freskófalu az egyetlen olyan falu a világon, ahol a lakóházak falait műalkotások díszítik. A projekt gazdaszervezete a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány.

Urfi Máté elmondta, hogy garantált és személyre is szabott programokat kínálnak. A vendégek a freskók végignézése után hidegtálat vagy egy teljes ebédet is rendelhetnek, amelyet elfogyaszthatnak a közösségi házban vagy akár egy-egy vendéglátó cigány portán. Közben a helyi gyerekbanda és a Brüsszelben is járt Bódvalenkei Asszonykórus szórakoztatja a vendégeket.

Aki a természetre vágyik, az tapasztalt vezetővel gombászhat vagy járhatja be a közeli védett lápot, ahol vad orchideákban gyönyörködhet és gyógynövényeket szedhet, sőt kövirigóval is találkozhat.

Idén már hatodik alkalommal rendezik meg július 1-jén és 2-án az ingyenes cigány kulturális eseményt, a Bódvalenkei Freskófalu Fesztivált, amelyen neves roma művészek lépnek fel. Tavaly 1500 vendégük volt.

Egy kis falu ki akar törni a mélyszegénységből, és ennek eléréséhez a turizmust választotta. Legyen kitartásuk, erejük, szerencséjük végigcsinálni.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai