hirdetés

Bor, mámor, Bénye

Idén megtartják Erdőbénye közkedvelt gasztrokulturális rendezvényét.

hirdetés

Augusztus 12-15. között rendezik meg idén a Bor, mámor… Bénye elnevezésű eseményt Erdőbényén, amely a tavalyi nyitott pincés rendezvény után ismét egyesületi összefogás keretében zajlik.

Erdőbénye látképe
Erdőbénye látképe
 

Bár pontos statisztikai számok ezt nem bizonyítják, a hazai viszonylatot tekintve valószínűleg Tokaj-Hegyalja egyik ékkövének számító településén, Erdőbényén a legmagasabb az egy főre jutó borászatok száma. A falu borászai kevés kivételtől eltekintve „gyüttmentek”, közülük többen is kétlaki életet élnek, többen Budapestről ingáznak akár hetente többször is. 

A szinte zsáktelepülésként számon tartott falut körülöleli a természet: hegyek, meredek szőlőskertek határolják, a településen tapintani lehet a nyugalmat. Hosszú órák tűnnek csupán perceknek, miközben az ember egy pohár furminttal a kezében elnyújtózik egy kényelmes függőágyban vagy pokrócon. 

Sokszínű programkínálat

A négynapossá dagadó eseményen a falu borászatai nyitott ajtóval várják a közönséget, akik könnyen megtalálhatják a leginkább kedvükre valót az egyes pincék válogatott tételei közül.

Bár hagyományosan a szombati nap a legerősebb, érdemes már csütörtökön is ellátogatni a faluba: a borokon túl dűlőtúra, ázsiai borvacsora, grillparty és moldvai népzene várja a korán érkezőket. Pénteken többek között tematikus hárslevelűkóstolóval, pincelabirintusos bortúrával, presszópunkkal, pajzán mesékkel folytatódik a programkínálat; amelyet 17 órától koncertek egészítenek ki. Szombaton több borászat is készül pezsgős reggelivel, majd irány a wartburgos dűlőtúra, építészeti séta, aszúkóstoló vagy egy muzeális borkóstoló, esetleg irodalmi felolvasás, kádárbemutató, élményfestés mindazok számára, akik szívesebben maradnának a kerteken belül. A gazdag programkavalkádban a borászatok nem feledkeznek el a legkisebbekről sem: számos gyerekjáték, meseelőadás köti le a még nem borozó közönséget. Vasárnap hagyományosan borvásárral zárják a pincészetek a rendezvényt.

A kulináris élményeket többségében környékbeli gasztrósok biztosítják: nyitva tart a Kúria Bisztró, érkezik az Anyukám Mondta, Miskolcról A Leves és a Borsod Burger, lesznek Hegyaljai Tapaszok; specialty kávéval készül a miskolci Jam, a Bab és Víz, valamint az egri Kappu – illetve számos pince saját házikoszttal látja vendégül a nagyérdeműt.

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Készül-e korlátozásokra a 4. hullám kapcsán?

Kiadónk társoldalai