hirdetés

Borászat: jó befektetés vagy inkább szerelem?

A borászat továbbra is tipikusan az a vállalkozás, amelyet szerelemből hoz létre az ember. A befektetés megtérülési ideje ugyanis minimum 8-10 év, és folyamatosan számolni kell olyan váratlan külső tényezőkkel, amelyek negatívan befolyásolhatják az adott év termelését, így például a szőlőtermés minősége, a jogszabályi vagy a piaci környezet változásai – mondta el Báró Twickel György, a Twickel Szőlőbirtok tulajdonosa a szüreti időszak lezárása kapcsán. 

hirdetés

A bor, mint befektetés már régóta jelen van a történelemben, ez az a vállalkozás, amelyet szerelemből hoz létre az ember, mivel számos olyan külső tényező van, amelyre nem lehet felkészülni, és negatívan befolyásolhatja a cég működését. Így például a szőlő alapanyag általános piaci ára, adó jogszabályok és piaci környezet esetleges változása, az alap-, segéd- és csomagolóanyag áremelkedések, a logisztikai költségek alakulása (üzemanyag áremelkedés, útdíj stb.), a kintlévőség kezelés, egy-egy termék be- vagy kikerülése adott hálózat kínálatába, nem várt költségek (pl. karbantartás) vagy a szőlőtermés hozama, minősége, mely utóbbiak még nem is feltétlenül az adott évet befolyásolják.

Ahhoz, hogy egy sikeres borászatot felépítsünk, szükségünk van egy adott hektárnyi területre, és szakszerű szőlőtelepítésre. Egy család megélhetéséhez szükséges szőlőterület nagysága sok mindentől függhet, de szekszárdi viszonylatban körülbelül 5-10 hektár területen 40-80 tonna szőlő adhat 300-600 hl bort, ami már elegendő fedezetet nyújthat egy kis családi borászat számára.

Ha már befektetésként tekint valaki a borra és minőségi borászatot szeretne működtetni, nagyobb területen, például 100 hektáron kezdi meg a szőlőtelepítést, szüksége lesz szőlőfeldolgozóra, tároló tartályokra, gépekre, berendezésekre és négy év türelemre, míg a szüretelésig eljut. A minőségi borászat figyel a szőlőfajtákra, a hozamkorlátozásra, továbbá a megelőzésre is: az anyagkezelésre a szőlő beltartalmi értékeinek megóvása miatt. A vállalkozás csak a 4. évben jut el egy bizonyos megtérülési fázisba, amikor a szűztermést le lehet szüretelni, és feldolgozni. Természetesen az eladásig még számolni kell munkabérrel, alap-, segéd- és csomagolóanyaggal, a barrique hordó költségeivel, a szállítási, a kereskedelmi forgalomba kerülési és adott esetben marketing, reklám költségekkel. A befektetett összeg így egy 100 hektáron gazdálkodó vállalkozás esetében akár 1-1,2 milliárd forintra is rúghat, 20 évvel kalkulálva ez 60 millió forint befektetést jelent egy évben.

Az idei termés mennyisége a Twickel Szőlőbirtokon is kielégítő volt, köszönhetően a jókor, jó helyen történt esőzésnek, csapadéknak. A 1993 óta működő Twickel Szőlőbirtok idén árbevétel növekedéssel kalkulál. A 200 hektáron működő vállalkozás átlagosan 1000-1200 tonna szőlőt és 6000-8000 hl bort termel egy évben. Bár borai külföldön is keresettek, exportál Németországba, Ausztriába, Svédországba, Belgiumba, Kínába, Honkongba is, ez bevételeinek csak 20 százalékát teszi ki. A cég továbbra is inkább növekvő hazai értékesítéssel szeretné biztosítani, hogy a vezető magyar borászatok között tartsák számon.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Az eddigi foglalási adatok alapján hogy látják az idei évet?

Kiadónk társoldalai