Boros barangolás az „óriások szőlőskertjében”

Akár kerékpárral is felfedezhetjük a Badacsony legjobb borászatait, ha pedig elfáradunk, a régiós busz hazavisz minket, a biciklinkkel együtt.

A Balaton északi partjának a Badacsony az egyik legszebb és legismertebb tájképi eleme. A régió ugyanakkor a vulkáni eredetű talajon nőtt szőlőkből nyert, kiváló bor hazája is. Borászatának és turizmusának fejlesztéséért eredményes munkát végeznek a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület tagjai.

Az „óriások szőlőskertjének” is nevezett térségben tíz települést körjáratokkal öszszekötő régiós buszjárat közlekedik a főszezonban.

A Szigligettől Salföldig nyolcasokat formáló útvonal 50 kilométer hosszú, és a legtöbb látnivaló mellett 21 pincészetnél is megáll. Kerékpárt is szállít, és a kétórás út bárhol megszakítható, mert kár lenne lemondani az útba eső pincészetek remek borairól, a rendkívüli szépségű táj zavartalan élvezetéről, a múzeumok, tájházak vagy a szigligeti vár megtekintéséről. A május elejétől szeptember elejéig közlekedő, garantált járatok hop-on, hop-off jelleggel szállítják az utasokat.

Hajóról a hegyre

A változatos közlekedési lehetőségek egyébként is vonzó adottságai a régiónak: egész évben járják a badacsonyi lejtőket a régi orosz nosztalgia-terepjárók, mindenfelé találunk kitáblázott kerékpárutakat, lovagolhatunk többfelé, a Salföldi Majorban lovas kocsira is szállhatunk. A kényelmesebbeket várja a badacsonyi kisvonat, végül ott a kihagyhatatlan program, a hajózás a Balatonon. A Balatoni Hajózás Zrt. a Badacsony régióban csoportoknak komplex, szárazföldi programokkal gazdagított ajánlatokat is kínál. Egyebek mellett fonyódi indulással csapatépítő kalandtúrát a badacsonyi hegyen (hajózás, gyalogtúra a Szegedy Róza-házhoz, kalanddzsipezés, étkezés) a Szigliget-vártúrát, és ez évtől a Salföldi Majort is bekapcsolják. Flottájuk az ötszáz fős Szigliget hajótól a 13 fős vízitaxiig, a csapatépítésre bérelhető kalandvitorlásig a hajótípusok széles skáláját foglalja magában.

Az aszú, az ürmös és huncutka

Badacsony, a folyékony szerelem – vallja az Istvándy Pincészet gazdája. Badacsony vezérborai, a rizling, a szürkebarát, a muscat ottonel, a kéknyelű, egyrészt frissek és illatosak, másrészt vulkanikus ásványi anyagokkal telítettek, pikáns savakban gazdagok. Nevezetes Borbély Gyula olaszrizling aszúbora, amellyel a Balatoni Borok Mestere címet nyerte el 2007-ben. Nem hagyható ki a Szegedy Róza receptje alapján, gyógyfüvekkel készített ürmösbor sem, amelyet több helyen is megkóstolhatunk.

A huncutka nevezetű rozé habzóborral a Bonvino szálloda dobta fel a tanulmányúton megfáradt utazókat. A Hotel Bonvino Wine& Spa a régió legmagasabb szálláskategóriáját képviseli, százféle helyi bort kínál. A 48 szobás ház belső kialakítása és díszítése a borvidék jegyeit tükrözi: egyik szárnya rusztikus jellegével, másik szárnya és konferenciaterme meg praktikus modernségével tűnik ki. A Badacsonyi Reneszánsz Pálinkaház a vidék eredetvédett területéről származó szőlőfajtákból és törkölyeikből készített pálinkákra specializálódott.

Kilátás a lugasból

Az Istvándy család Hegymögi borozója egy gyöngyszem még a szép kilátásban gazdag badacsonyi pincészetek között is. Terasza egyik oldalon ápolt szőlőültetvényre és a távolban csillogó Balatonra, másik oldala ősfás erdőre, ápolt zöld gyeppel borított lejtőkre néz. A Borbély családi pincészet zöld füves, árnyas udvarára körös-körül bekukkantanak a környékbeli hegyek, s a tökéletes csendben szinte hallani a szőlőindák kacskaringós növekedését.

Az egymástól távol eső, GPS-koordinátákkal azonosítható, szőlőültetvények, erdők között megbújó badacsonyi pincészetek némelyike a kilátás, a borminőség és a helyi ételek finomsága tekintetében már-már Toscanát idézi. Nemcsak az Istvándy meg a Borbély Pincészeteknél, de jó néhány más borbirtokon is kisebb baráti társaságokat befogadó, télen is keresett szálláshelyeket alakítottak ki. A kitűnő helyi borok mellé saját gazdaságukból származó mangalica- és szürkemarhaételeket kínálnak. Az ilyen helyeken emelkedik a lélek, és Hamvas meg Márai veretes sorai idéződnek fel. Közel sem tudjuk felsorolni a szép kilátóhelyeket, de kihagyhatatlan a Folly Arborétum és kertészet-szőlészet hegyoldali édenkertje. Megéri felkaptatni ide, már csak borokért és a megvásárolható növényritkaságokért is. Lenyűgöző a kilátás a tájra a Laposa Borbirtok bejáratánál és az Imre Borpince szőlőlugasa alól is.

Itt a kártya, ott a vár

Újra működik a Badacsony-kártya, amely 10–30 százalékos kedvezményt nyújt csaknem hetven helyen – tudtuk meg Borbélyné Galambos Gabriellától, a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület elnökétől, aki szerint az összefogás szép példája a kedvezménykártya újraindulása.

Szigliget, a Balaton gyöngyszeme sűrített élménybomba: már márciusban kezdődnek és csak decemberben érnek véget a mozgalmas, látványos rendezvények. Idén 750 éves a szigligeti vár, a magyar tenger egyetlen látogatható vára. Májusban és júniusban mindennap kétszer garantált harci játékokkal szórakozztatják a kicsiket és nagyokat egyaránt. (Talán nem véletlenül hívják Balassának a polgármestert és a várkapitányt.) A településen, főként az ófalui részen közel száz műemlék vagy helyi védelem alatt álló, többnyire nádtetős épület található. Nemcsak várral, de Eszterházy-kastéllyal is büszzkélkedhetnek: a kastély 12 hektáros parkja látogatható.

Liliomfi színre lép

A Badacsony régióhoz kötődő költők és művészek emlékmúzeumai az egész évben zajló borrendezvények mellett változatos kulturális élményt nyújtanak. A badacsonyi szőlőhegyet uralja a népies elemekkel kevert, késő barokk stílusú Szegedy Róza-ház, amely ma irodalmi és bormúzeum. Eleven díszlet is ugyanakkor, hiszen itt forgatták a Liliomfi című filmet, és itt is játsszák a színdarabot a nyáron. Eleven múzeum is, mert eredeti darabokkal berendezett szobáiból szinte látjuk kilépni a boltíves tornácra a daliás Kisfaludy Sándort és múzsa asszonyát, Szegedy Rózát. A házban egykor rendezett híres badacsonyi szüretek vígságát visszhangozzzzák az itt tartott kamarahangversenyek, és egész évben megkóstolható Róza asszony ürmösbora.

Egry József, a „Balaton festője” emlékmúzeumában szinte lebegnek a tó fényéből, párájából materializálódott festmények. Ezzzzel szemben nagyon is a földön járnak, cammognak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóhelyei közé tartozó Salföld Major hatalmas, fekete bivalyai, a kocsit húzó, erőteljes lovak, a ménes meg a magyar háziállatfajtákat bemutató ólak lakói.

További információk: www.badacsony.com.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?