Borsodi mesefalu a négy patak találkozásánál

A népmesék hangulatát idéző Jósvafő minden évszakban szépséges, azonban különösen nyáron vadregényes, amikor a kis észak-borsodi falut koszorúként ölelik körül az erdők dús lombjai.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kétszáz vendégágy vár

A helybeliek felfedező túrákat és üdítő sétákat szerveznek az érdeklődőknek, akik nem csupán a hírneves és nyáron hűs barlangokat ajánlják, hanem felszíni programokat is kínálnak. Mintegy kétszáz vendégágy fogadja a szálláshelyekre érkezőket, melyre igen büszkék a jósvafőiek. Főleg családok és iskolás csoportok jönnek ide szívesen, hogy megismerkedjenek a faluval és környékének életével. A kristálytiszta levegő, a csend teljes kikapcsolódást kínál azoknak, akik a négy patak egybefolyásánál levő apró települést választják pihenésük céljául. A falu egyik természeti szépsége – amellyel rögtön szembe találják magukat a vendégek – az 1930-as években létesített Tengerszem-tó.

Ám a természeti szépségek mellet nyomban feltűnik a látogatóknak, hogy egy élő múzeumba érkeztek. Az itt lakók ugyanis megőrizték a régi házakat, a nagy udvarokban pedig jól láthatók a fából emelt és barnára festett, terjedelmes pajták, csűrök. A portákon azokat a régi eszközöket is megtalálni, amelyeket egykoron a mezőgazdasági termelésre használtak. A falu határa a szőlőhegy, ültetvényekkel és pincékkel, ahová túrákat is szerveznek a látogatóknak.

Védett műemléki környezetben

Ez a település 1999-óta – immár tizenöt esztendeje – műemléki védettség alatt áll. A szervezők ezért olyan sétákra invitálják a turistákat, melyek során felfedezhetik a főbb nevezetességeket. Úgy mondják, hogy Jósvafő a szalagtelkes falu, melynek házsorai és utcái a kanyargós folyómedrek mellett alakultak ki. A védett értékek között jelentősek a XIX. században emelt tornácos lakóházak, amelyekhez az éghajlathoz igazodó méretű és szerkezetű gazdasági és melléképületeket létesítettek. A műemléki ófaluban nevezetes épület a kazettás mennyezetű református templom a különálló harangtoronnyal, a temetővel. A közelében látható az egykor működött malom, amely ma vendégfogadó. Mögötte emelkedik az úgynevezett Kisház, amely a település egyik legrégibb lakóháza és a turizmust szolgálja: egy darab, négyágyas szobájával várja a pihenni vágyókat.

De a Jósva-patak mellett találni a kúria épületét is, amely az Aggteleki Nemzeti Park oktatóközpontja. Itt előadásokat, tantermi, és terepen végzett foglalkozásokat tartanak diákoknak. Sőt működik az erdei iskola is, ahová programokkal várják a gyerekeket. A patak partján pedig modell jelleggel állítottak ki egy fából készített, kisméretű vízikereket is látványosságnak. A kúria udvarán is különlegesség várja a látogatókat. Az istállóban tartják hazánk egyetlen huculménesének nagyobb részét, ezek a lovak elsősorban génjeik megőrzését szolgálják. Ám a turisták kipróbálhatják az erejüket is, mert kocsikázásra, lovaglásra invitálják őket. Emellett turistapihenő is van a Jósva-patak partján padokkal, valamint mészkőből faragott kutat is találnak a turisták.

A karszt- és a barlangvilág ihlette képek

Kiemelkedően érdekes a jósvafői Tájház épületegyüttese. Az úgynevezett Szakál-portát 1890-ben építették. Ez az egykori lakóház ma is a vidékre jellemző sajátosságokat hordozza. Így a porta bejárata mellett találni a pinceházat, de vannak itt állatok tartására használt ólak, továbbá nyári konyha, istálló, csűr és kocsiszín is. Ebben a házban és a melléképületekben ipar- és helytörténeti kiállítás fogadja a látogatókat. Ezek mellett a helyi mező- és erdőgazdálkodás eszközeit is megtekinthetik.

A község műemléki védettségű részén szintén egy hagyományos stílusban felújított lakóházban kapott helyet a Baradla Galéria. Az épület három helyiségében az Aggteleki-karsztvidék és a barlangvilág ihlette műalkotások tárlata látható. Érdekességük, hogy a kiállított képek jelentős része a Jósvafőn rendezett alkotótáborokban készültek.

Jósvafőn természetesen több turistaösvény vezet keresztül. Így arra is van lehetőség, hogy ezekkel is megismerkedjenek a vendégek. Akik pedig végigjárják a község főutcáját, a házak mellett pompázó virágokkal, bokrokkal és cserjékkel, valamint díszparkkal is találkoznak. Ezek mind a mesefalu ékességei. Akik pedig a túrák, illetve séták során megéheznek, a helyi ételeket és italokat is megkóstolhatják.

Természetesen a környéken kirándulók is találhatnak érdekes helyeket. Így megtekinthetik Trizsben az építészeti különlegességnek számító református templomot, Szinpetriben a papírmúzeumot és a világ legnagyobb könyvét. Vagy Aggteleken a cseppkőbarlangot, Szögligeten a lengyel Tájházat és a Szádvár romjait, esetleg Tornanádaskán a felújított Hadik-kastélyt, illetve annak arborétummá alakított parkját.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.