hirdetés

Ünnepel a New York Palota

Az Europa Nostra-díjas New York Palota, mely Hauszman Alajos tervei alapján 1894- ben nyitotta meg kapuit, idén ünnepli fennállásának 120. évfordulóját.

hirdetés

A palota földszintjén megnyitott kávéház 1894. október 23-án megtartott ünnepélyes megnyitójára pedig tódult az akkori hazai irodalmi és művészetvilág. A nyitás napjáról maradt fenn az a híres történet, amely szerint a kor ünnepelt hazai írója, Molnár Ferenc egy vidám újságírócsapat élén a Dunához indult, ahol a vízbe dobta a kávéház kulcsait, hogy az éjjel-nappal nyitva maradhasson. A New York tehát a hazai irodalmi élet találkozóhelyévé, igazi m!vészkávéházzá vált.

Az épület megsínylette mind az első, mind a második világháborút, szerencsére a rendszerváltást követően ismét magára talált. Maurizio Papiri és Tihanyi D. Ádám tervei alapján nyerte vissza régi, lenyűgöző pompáját, és 2006-ban nyithatta meg kapuit az ötcsillagos Boscolo Budapest Hotel, olasz stílusjegyekben gazdag 185 elegáns szobával. 2011-ben az UCityguides.com internetes portál közönsége az épületben lévő kávéházat a világ legszebbjének választotta.

Január 27-én, a ház 120 éves évfordulóját ünneplő sajtótájékoztatón hangzott mindez el, ahol Engelbrecht Kingának, a Boscolo Budapest Hotel igazgatónőjének köszönő szavai után Szabó Csaba F & B igazgató kapott szót.

Elmondta, terveik szerint idén felveszik a kapcsolatot a világ híres kávéházaival, cukrászdáival, és felkérik őket, készítsenek számukra egy-egy süteményt. Ezek felkerülnek a saját kínálatukra, az ajándékozó kávéházra utaló jelzéssel. Gasztronómiai konferenciát is terveznek, rangos hazai és nemzetközi előadók részvételével. A 25 évesnél fiatalabb diákok számára pedig tehetségkutató versenyt rendeznek – a konyhát vezető Wolf András irányításával.

A New York bárzongorista-verseny idei fordulója már elkezdődött: kilenc fiatal tehetség méri össze tudását, a látványos döntő május 9-én lesz. Végül szó esett a New York Művész Páholyról is, hiszen „kávéház nélkül nincs irodalom”, tudjuk Márai óta, így a Libri Médiával öszszefogva a Páholyba 2014-ben meghívják a magyar kulturális, m!vészeti élet kiemelkedő képviselőit, emellett irodalmi pályázatot is meghirdetnek, amelynek témája ebben az évben a 120 éves évforduló, a kávéház megújhodása és a kávézás szerepe az emberek életében lesz. 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai