hirdetés
hirdetés

Botrány Rómában: bezárással tiltakoznak a vendéglátóhelyek

Lehúzott redőnyökkel tiltakoznak a római Navona tér vendéglátóhelyei az ellen, hogy a rendőrök 340 asztalt távolíttattak el a térről, felszabadítva a presszók és éttermek által önhatalmúlag elfoglalt járdákat.

hirdetés

A Róma egyik legszebb tereként ismert piazza Navonán szerdán csak három presszó volt nyitva. A térre néző másik hét bár és étterem zárva tartással tiltakozott Ignazio Marino főpolgármester rendelkezése ellen.

Lehúzta redőnyeit az 1815 óta a Navona téren üzemelő Tre Scalini presszó és étterem is, amely az ötvenes években a római dolce vita egyik jelképes helyszíne volt. A tér kereskedőit tömörítő egyesület bejelentette, hogy a következő napokban az összes vendéglátóegység bezárhat.

Az engedély nélkül kialakított teraszok elbontását a főpolgármesteri hivatal rendelte el. A presszók és éttermek tulajdonosainak egy órát adtak arra, hogy eltávolítsák az önkényesen felállított napernyőket, asztalokat és székeket.

Navona tér (Forrás: Wikimedia Commons)
Navona tér (Forrás: Wikimedia Commons)


A jelen levő turisták tapsolva ünnepelték az olasz főváros egyik legismertebb és legszebb terének megszabadítását az ezt majdnem teljesen elfoglaló vendéglátóegységektől.

Többeknek nincs munkavállalási engedélye

A rendőrök a Navona tér presszóiban és éttermeiben dolgozókat is ellenőrizték: mintegy százötven olyan embert találtak - többségében külföldi állampolgárt -, aki munkavállalási engedély nélkül dolgozott.

A Navona tér vendéglátósai szerint ők nem követtek el szabálysértést. "Köszönjük főpolgármester úr, hogy elveszítjük a munkánkat!" - feliratú transzparenssel rendeztek tüntetést a téren. A hatóságok szerint azonban egyes presszók és éttermek sokkal nagyobb közterületet foglaltak el a megengedettnél.

A tér a turistáké

A tér végre a rómaiaké és a turistáké lett - kommentálta az intézkedést a Codacons olasz fogyasztóvédő egyesület, amely Róma többi terének "felszabadítását" is sürgette.

A Navona tér Domitianus császár 85-ben felavatott stadionjára épült rá. A barokk korban a téren Gian Lorenzo Bernini szobrász emelt szökőkutakat.

A teret az utóbbi években folyamatos zsúfoltság jellemezte: a járdákat a vendéglátóhelyek, a tér többi részét utcai árusok és festőművészek foglalták el, akiket a főpolgármester szintén el akar távolítani.

Ignazio Marino az olasz közrádiónak szerdán úgy nyilatkozott, nemcsak a presszók bevétele, hanem Róma terei szépségének megőrzése is számít.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai