Bővítette egzotikus kínálatát az IBUSZ

Beárnyékolta az idei, egyébként is lassan induló szezont a Boeing gépek földre kényszerülése miatti kapacitásvadászat. A Thomas Cook csőd hatása a nemzetközi turizmusra pedig egyelőre felmérhetetlen, bár a megbízhatóság kétségtelenül felértékelődik - hangzott el az IBUSZ új desztinációkat is beharangozó 2019-2020-as katalógusának bemutatóján.

Nem az idegenforgalom éve volt az idei, holott a 2018-as rekordszámokat hozó év után tavasszal még optimistán láttuk az idei év kilátásait, az utasok is kezdtek korai döntéshozóvá válni, ezért 18 százalékkal bővítettük a lekötött kapacitásainkat - mondta Komora Zoltán, az IBUSZ turisztikáért felelős vezérigazgató helyettese a cég új 2019-2020-as katalógusának bemutatóján. Az optimizmust gyorsan felváltotta az aggodalom, amit a Boeing Max 8-asok kiesése jelentett, mivel a cég heti 18 gépet bérelt a Smart Wingstől, amely azonban közölte, hogy a kapacitás egy részét nem tudja biztosítani az elővigyázatosságból földre kényszerült gépek miatt.

Ekkor már 10 ezer utasunk volt befoglalva, de végül sikerült megoldani a helyzetet: egyrészt a Smart Wings óriási erőfeszítések árán tudott olyan gépeket bérelni, amelyek 21 férőhely híján biztosította a kapacitások nagy részét, másrészt a gépet albérlő utazási irodák példaértékű összefogásával ezen utazásokat is sikerült menedzselni - tette hozzá Komora Zoltán.

Nehéz, de eredményes szezon után

Ennek ellenére felemás szezont zárt a társaság: az árbevétel ugyan 11 százalékkal nőtt - a viszoneladói hálózatban 20 százalékkal bővült az érték -, azonban a lassan beinduló, és augusztus 20. után ismét nyögvenyelőssé váló, és akciózásra kényszerítő utószezon, valamint a forint árfolyamának gyengülése miatt rekordot nem döntöttek. A kitűzött tervszámokat azért hozzuk majd - jelentette ki Komora Zoltán, hozzátéve, hogy a társaság árbevétele várhatóan eléri a 21 milliárd forintot, amiből 13 milliárd a turisztikai ágazatból, 6 milliárd a repülőjegy értékesítésből, a fennmaradó rész pedig a pénzváltás és a vámüzletág eredményéből adódik. A turisztikai üzletág teljes forgalmának egyébként 35 százaléka származik a viszonteladóktól, 65 százaléka pedig a saját, 41 elemű irodahálózatából származik.

A kihívásokkal teli hónapok után sikeres őszi-téli szezonban reménykedik a társaság, mivel kedvezőek az előfoglalási adatok, intenzív kereslet mutatkozik az egzotikus és a hajóutak iránt is. A téli előfoglalások 56 százaléka egyébként vidékről érkezik az IBUSZ útjaira.

Van egy réteg, amely beleunt az egyéni utazásszervezésbe, rájött arra, hogy utazási irodai csomagban olcsóbban hozzájut bizonyos desztinációkhoz, és értékeli a kényelmi szolgáltatásokat, a magyar nyelvű asszisztenciát is - hangsúlyozta Komora Zoltán, és szerinte a teljes turisztikai szakma felelőssége ezen igények maximális kiszolgálása. Megjegyezte azt is, hogy tiszteletre méltó Neckermann erőfeszítése, hogy valamennyi, már befizetett utasuk kikapcsolódását az elvárt színvonalon biztosítsák.

A Thomas Cook csődjének hatása azonban egyelőre nem felmérhető sem a nemzetközi utazási szokások változásában, sem pedig a téren, hogy a bevett partnerszolgáltatók, szállodák közül ki marad talpon - mondta Komora Zoltán. Annyi biztos, hogy a háttérben intenzív tárgyalások zajlanak az ágazatban a felszabadult kapacitások minél jobb áron való lekötése érdekében – a külföldi partnerektől mindenesetre csőstől jönnek az ajánlatok, amire korábban nem volt példa.

Kapacitásbővítéssel indulnak neki a szezonnak

2020-tól heti 25 charterjáratot kötöttünk le a Smart Wingsnél, a felszabadult bolgár, görög, és spanyol kapacitásokat - jelentette be a vezérigazgató-helyettes. A hajóutaknál újdonság, hogy a teljes Costa árualap magyar nyelvű idegenvezetéssel elérhető az IBUSZ-nál. Emellett elkészült egy integrált hajós utazáskereső felület is a cég honlapján - ami a Travelgate rendszeren keresztül is elérhető -, amely 6 hajótársaság ajánlatait tartalmazza összehasonlítható módon. Ezt bizonyos feltételek mellett a viszonteladók saját oldalaira is be lehet építeni.

Az új szezonban 150 útvonalat ajánlunk, 500 indulással, a körutazások pedig majdnem 100 százalékban indulnak, és lesznek garantált indulások is - közölte Kovács Péter. A legtöbb desztinációnál elérhetőek a szállások csillagszámától függő előfoglalási kedvezmények.

Egzotikus újdonságok a következő szezontól

Újdonság, hogy kiscsoportos körutazást szerveznek Dél-Afrikába, amelynél Fokváros, Johannesburg, Pretoria, Durban és a Pilanerberg nemzeti park felkeresése mellett több fakultatív kirándulási lehetőség is elérhető, köztük egy egynapos út Lesothoba.

Vietnámba 3 külön körutazási lehetőséget is kínálnak. Ezek között vannak átfedések, mindhárom útnál felkeresik Hanoit, Saigont és Huét is. Az egyik újdonság, hogy Danang-i pihenésre is be lehet fizetni. Az egyik út pedig inkább a kalandvágyóbb, és a helyi gasztronómia iránt érdeklődőbb utazóknak szóló gasztrotúra.

Az új ajánlatok közül hangsúlyos bemutatót kapott Bali, megjegyezve, hogy a szilveszteri csoportos utak már kezdenek betelni foglalásokkal. A szigeten négy desztinációra is szerveznek utakat az esős évszakban, és három, négy és ötcsillagos hotelekbe is vannak csoportos lekötéseik, sőt, bár a szigeten nem jellemző az all inclusive ellátás, kínálatukban két szállodában is elérhető.

Szintén nagyobb hangsúlyt kapott a bemutatón Omán, ahol a Hawana Salalah üdülőkomplexumba – amely 7 kilométer hosszú tengerpartjával, épített marináival, túlnyomórészt luxusszállodáival, apartmanjaival, valamint éttermeivel és szórakozóhelyeivel teljesen kiszolgálja a nyarlók igényeit –szervezett üdülés mellett lehetőség van Salalah városában, egy városi hotelben is szobát foglalni. Az ománi utakat elsősorban pároknak ajánlják. A szultánság hoteleiben meghatározott időszakokban szolgálnak fel alkoholt. Mind Balin, mind Ománban nagyobb lekötésekkel dolgozik a társaság.

Malajziába Langkawi szigetére szerveznek újra nyaralásokat. A szigetet az idegenforgalom érdekeire tekintettel az alapvetően muszlim többségű ország egyszerűen adó- és vámmentessé tette, így az iszlám alkoholra vonatkozó szabályai nem kötik a turistákat. Három csillagtól az ötcsillagos luxusig bezárólag tudják kiszolgálni az igényeket.

Panama is régi-új desztinációja az IBUSZ-nak, és a természeti értékek mellett egyik legfőbb értéke a kompromisszumkészebb utasok felé, hogy mivel még nem épült ki teljesen a turisztikai infrastruktúra, még nem jellemző a tömegturizmus sem. Ugyanakkor 4 csillagos resortokban, illetve igény szerint luxus apartmanokban tudják elhelyezni az érdeklődőket.

A családosok egyik legkedveltebb úticélja az IBUSZ-nál Dominika, de a bulizósabb fiatal utazók, illetve a külföldi esküvőre készülők igényeire is készülnek ajánlatok. A szállodák dinamikus árazása miatt inkább irányárak szerepelnek a katalógusban.

Mexikóban Cancúnba szervez utakat a társaság, de nem csak a katalógusban szereplő szállodákra kérhető ajánlat.

Mauritiuson hasonló a helyzet: mivel a legnagyobb helyi beutaztatóval sikerült megállapodnia a cégnek, ezért a csoportos indulások, előre lekötött helyek mellett gyedi kéréseket is tudnak teljesíteni. A sziget változatos természeti környezetet és szórakozási, sportolási lehetőségeket kínál, és igény szerint szimbolikus, vagy hivatalos esküvők is megszervezhetőek. Emellett anyakönyvi kivonat bemutatásával pénzbeni kedvezményeket is kínálnak a nászutasoknak egyes szállodák.

Továbbra is népszerű a szilveszteri szícíliai pihenés is mellett az Emirátusok gyöngyszemei fantázianevű körutazás is, kis létszámú csoportokkal, garantált indulással és magyar idegenvezetővel.

A városlátogatásokat hagyományosan inkább az ünnepek köré szervezi a cég, és ezek továbbra is népszerűek. Az adventi utaknál Bécs és Pozsony az újdonság, a szilveszterieknél pedig Szarajevó repülővel. A tavaszi városlátogatások célpontjai még bővülhetnek, ahogyan egyes fapados légitársaságok közzéteszik az új menetrendjeiket - tették hozzá. Emellett, ha szezon közben merül fel új igény, igyekszenek azt is megoldani, ahogyan például a Debrecenből induló legújabb, londoni városlátogató útnál is tették.

Forrás: Turizmus Online


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?