Bővülő programkínálat, már két pavilonban: Sirha Budapest 2018

2018 februárjában a tavalyinál nagyobb alapterületen, új programokkal gazdagítva rendezik a Hungexpo területén a Sirha Budapest szakkiállítást, jelentették be a szervezők.

Bár a tavalyi rendezvény óriási siker volt – részben köszönhetően a kiállítással egy időben, egy helyszínen megtartott Bocuse d’Or európai döntőjének is -, a szervezők azt igérték a programot beharangozó szakmai tájékoztatón, hogy jövőre még látványosabb, még színesebb, még nagyobb lesz a Sirha kiállítás Budapesten. Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója elmondta, a jövő évi, február 7-9. között megrendezésre kerülő szakkiállításon rendeznek egy új, a fiatal szakácsok világát bemutató programot – Ominivore néven , emellett catering versenyt bonyolítanak le és a pékek, cukrászok is nagyobb szerepet kapnak, mint korábban.

A budapesti kiállítás igazgatója, Reményiné Tihanyi Klára ehhez hozzátette, a tavalyi év sikeres számai után (374 kiállító szerepelt 2016-ban, 20 ezer szakmai látogató érkezett a Hungexpóra, akiknek 90 %-a elégedetten távozott a felméréseik szerint) jövőre még több látogatóval, kiállítóval számolnak. Többek közt ezért is bővítették ki a kiállítás alapterületét: az A pavilon mellett megnyitják a szomszédos G-t is, ahol majd a cukrászok, a sütőipari termékeket és a kávés világ szereplőit helyezik el. A Sirha idején és helyszínén rendezik a Bocuse d’Or magyarországi döntőjét, valamint a tavaly szintén nagy sikert aratott Sirha Budapest Desszertversenyt és az European Enterprise Network B2B találkozót, ahová tavaly különben, tudtuk meg az igazgatónőtől, 10 országból 150 cég képviselője látogatott el, és közel 300 megbeszélés zajlott, ahol az egyik fél külföldi partner volt. Új programokat is terveznek, ezek közül az egyik az országos Közétkeztetési Szakácsverseny lesz, másik az Omnivore World Tour budapesti állomása, valamint a vezérigazgató által már szintén említett Hungarian Selection Catering Cup-ért való küzdelem. Végül, de nem utolsósorban a lapunk, a Turizmus Trend/Vendég & Hotel által meghirdetett GastroDesign verseny győzteseinek bemutatkozó kiállítása, szakmai ismertetéssel egybekötve.

A tájékoztatón Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke a Hungexpón megrendezésre kerülő verseny kapcsán elmondta, örül annak, hogy pont ott rendezik majd a versenyt, ahol a napokban átadták a Bocuse d’Or tankonyháját, a versenykiírás kapcsán pedig megtudhattuk, június 1-ig írják ki első lépésben a receptpályázatot, amelynek alapján a zsűri elbírálását követően kiválasztják azt a 12 versenyzőt, akiből a decemberi selejtezőn kerül ki az a 6, aki majd indulhat a februári magyarországi döntőn. Egy kérdés kapcsán azt válaszolta az elnök, két szakácsnak nem is kell részt vennie a selejtezőkön, ők „helyből” indulhatnak a magyarországi döntőn – Molnár Gáborról és Széll Tamásról van szó -, amennyiben úgy döntenek, hogy a korábbi Bocuse d’Or versenyek után idén ismét szeretnének indulni.

A tájékoztatón jelen volt a verseny lyoni házigazdájaként, a lyoni Sirhát rendező GL Events cég ügyvezetője Marie-Odile Fondeur is, aki megdícsérte a budapesti szervezést, valamint az idei verseny számait ismertette: 208 ezer szakmai látogató jelent meg a franciaországi Sirhán, és külön kiemelte, hogy a magyar látogatók száma is ugrásszerűen nőtt: 87 százalékkal emelkedett 2013 óta (ez persze nyilván köszönhető volt annak is, hogy Széll Tamás Európa-bajnokként vett részt az idei világdöntőn).

Végül Luc Dubanchet, az Omnivore program igazgatója kapott szót, aki elmagyarázta, mi az ördög tulajdonképpen az a szakmai rendezvény, amit ők hoznak ide. Mint kiderült, ez egy kétnapos mesterkurzus fiatal séfek számára, ifjú tehetségek részvételével, ahol a kortárs gasztronómia trendjeit mutatják be a „Keresd a gyökereidet!” alapelgondolás jegyében. A vega, a vegán és az átláthatóság témája lesz a fő vonal a budapesti gasztronómiai találkozó idején.

Forrás: Vendég & Hotel


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?