hirdetés

Bréking: A Noma sztárséfje hamburgerezőt nyit decemberben

A dán Noma a világ egyik leghíresebb és legjobb étterme. A koppenhágai 2 Michelin-csillagos étterem konyháját René Redzepi vezeti. Aki azonban most a 18 fogásos fine dining menüsor készítése helyett - a covid miatti bezárások okán - egy egészen új és meglepő vállalkozásba kezdett.

hirdetés

A világ egyik legjobb étterme ismert 18 fogásos kóstolómenüiről, amelyek fejenként 300 fontba kerülnek, és a borsos ellenére hónapokat kell várni annak, hogy az erre vágyó vendég megkóstolhassa, adja hírül a thegauardian hírportál.
Most a két Michelin-csillagos koppenhágai Noma étterem, amelyet René Redzepi sztárséf vezet, új vállalkozást indított: egy burger-chips-es helyet nyit csapatával.

René Redzepi / pinterest.com
René Redzepi / pinterest.com

Miért?
A lépés oka természetesen a Covid-19 okozta pusztításból származik, ami végigsöpört a globális vendéglátóiparban, bezárásokat és tönkrement életeket hagyva maga után. Az áldozatok között volt 108 étterem, többek közt a Noma testvérvállalkozása, amelyet szeptemberben zártak be.

Teljes átváltozás

A Noma új vállalkozása egyszerűbb, szerényebb és olcsóbb lesz - de ugyanazokkal a bio összetevőkkel, kreatív technikákkal és a részletekre való odafigyeléssel készítik a fogásokat, amelyek az elmúlt 17 évben elbűvölték a gasztronómia szerelmeseit.

"Ez egy hatalmas változás, és nagy pillanat lesz számomra", mondta Redzepi a nyitásra készülődve.
A hamburgerező, amely  POPL nevet kapja a latin „populus” szóból, vagyis az "emberek" kifejezés alapján, december 3-án nyílik meg, miután a nyár folyamán egy ideiglenesen felugró ablak alapján, próbaképpen, a Nomában már készítettek öt héten át marhahús és zöldség hamburgereket.
Ahelyett, hogy hónapokra előre kellene foglalni és előre kifizetni az ételt, a decemberben nyíló POPL nyitva áll majd bárki előtt, és el is vihető számára az ott kínált hamburger.

Látványos kóstoló menü helyett - amely magában foglalja a hínárlevelekkel díszített mahagóni kagylót és a sóban tartósított éretlen egreseket - marhahúst, zöldséges és vegán hamburgert, chipset kínálnak. És egy fogás a több mint 300 font helyett ára alig több mint 17 font lesz, plusz 6 font a krumpliért. Elvitellel mindez olcsóbb. "De, mondta Redzepi, ugyanannyi energiát, elhivatottságot és gondot fordítottunk minden egyes hamburgerbe”.

Alapanyag terén nem adják lejjebb

A marhahús szabadon tartott szarvasmarhákból származik, amelyeket ökológiai gazdaságokban neveltek a Wadden-tengeri Nemzeti Park partján. A vegetáriánus és a vegán hamburgerek erjesztett quinoából készülnek. A húsokat kísérő salátát íróval és rózsaöntettel szolgálják fel.
Redzepi, aki 2003-ban nyitotta meg a Noma-t, csaknem három évtizede ott a főszakács: „Ezen a nyáron, amikor újra kimehettünk az utcára, azt gondoltuk, OK, akkor most csináljunk valamit, ami mindenki számára közös nevező és érthető. Mi az első számú étel, amit mindenki szeret? Logikus: egy hamburger."

Nyári főpróba

Az előugró ablak első napján a Noma csapata nyáron már 300 ilyen ételt készített. „Ez volt a legforgalmasabb időszakunk. Őrület volt. Naponta átlagosan 2400 hamburgert szolgáltunk fel. Nagyjából annyi vendégünk volt az öt hetes felugró ablakban, pedig csak a hét négy napján voltunk nyitva, mint a Noma működtetésének hat éve alatt. "- mondta Redzepi.
„Nem tudtam, hogy nekem is mennyire fontos, hogy mindenki hozzájuthasson az ételeinkhez. Imádtam, hogy olyan embereket láttam, akiket ismertem az iskolából, és ott várakoztak a sorban, láttam az összes szomszédomat, családtagomat, távoli unokatestvéremet - mindenki jött, mindenki hamburgert akart. Ez volt az egyik legszórakoztatóbb és legjobb dolog, amit valaha is csináltam", mondja Redzepi a beharangozónak és próbának tartott nyári öt hét tapasztalata alapján.

A teljes cikk elolvasható: ITT

(forrás: www.theguardian.com, Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai