Bréking: A Noma sztárséfje hamburgerezőt nyit decemberben

A dán Noma a világ egyik leghíresebb és legjobb étterme. A koppenhágai 2 Michelin-csillagos étterem konyháját René Redzepi vezeti. Aki azonban most a 18 fogásos fine dining menüsor készítése helyett - a covid miatti bezárások okán - egy egészen új és meglepő vállalkozásba kezdett.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világ egyik legjobb étterme ismert 18 fogásos kóstolómenüiről, amelyek fejenként 300 fontba kerülnek, és a borsos ellenére hónapokat kell várni annak, hogy az erre vágyó vendég megkóstolhassa, adja hírül a thegauardian hírportál.
Most a két Michelin-csillagos koppenhágai Noma étterem, amelyet René Redzepi sztárséf vezet, új vállalkozást indított: egy burger-chips-es helyet nyit csapatával.

Miért?
A lépés oka természetesen a Covid-19 okozta pusztításból származik, ami végigsöpört a globális vendéglátóiparban, bezárásokat és tönkrement életeket hagyva maga után. Az áldozatok között volt 108 étterem, többek közt a Noma testvérvállalkozása, amelyet szeptemberben zártak be.

Teljes átváltozás

A Noma új vállalkozása egyszerűbb, szerényebb és olcsóbb lesz - de ugyanazokkal a bio összetevőkkel, kreatív technikákkal és a részletekre való odafigyeléssel készítik a fogásokat, amelyek az elmúlt 17 évben elbűvölték a gasztronómia szerelmeseit.

"Ez egy hatalmas változás, és nagy pillanat lesz számomra", mondta Redzepi a nyitásra készülődve.
A hamburgerező, amely  POPL nevet kapja a latin „populus” szóból, vagyis az "emberek" kifejezés alapján, december 3-án nyílik meg, miután a nyár folyamán egy ideiglenesen felugró ablak alapján, próbaképpen, a Nomában már készítettek öt héten át marhahús és zöldség hamburgereket.
Ahelyett, hogy hónapokra előre kellene foglalni és előre kifizetni az ételt, a decemberben nyíló POPL nyitva áll majd bárki előtt, és el is vihető számára az ott kínált hamburger.

Látványos kóstoló menü helyett - amely magában foglalja a hínárlevelekkel díszített mahagóni kagylót és a sóban tartósított éretlen egreseket - marhahúst, zöldséges és vegán hamburgert, chipset kínálnak. És egy fogás a több mint 300 font helyett ára alig több mint 17 font lesz, plusz 6 font a krumpliért. Elvitellel mindez olcsóbb. "De, mondta Redzepi, ugyanannyi energiát, elhivatottságot és gondot fordítottunk minden egyes hamburgerbe”.

Alapanyag terén nem adják lejjebb

A marhahús szabadon tartott szarvasmarhákból származik, amelyeket ökológiai gazdaságokban neveltek a Wadden-tengeri Nemzeti Park partján. A vegetáriánus és a vegán hamburgerek erjesztett quinoából készülnek. A húsokat kísérő salátát íróval és rózsaöntettel szolgálják fel.
Redzepi, aki 2003-ban nyitotta meg a Noma-t, csaknem három évtizede ott a főszakács: „Ezen a nyáron, amikor újra kimehettünk az utcára, azt gondoltuk, OK, akkor most csináljunk valamit, ami mindenki számára közös nevező és érthető. Mi az első számú étel, amit mindenki szeret? Logikus: egy hamburger."

Nyári főpróba

Az előugró ablak első napján a Noma csapata nyáron már 300 ilyen ételt készített. „Ez volt a legforgalmasabb időszakunk. Őrület volt. Naponta átlagosan 2400 hamburgert szolgáltunk fel. Nagyjából annyi vendégünk volt az öt hetes felugró ablakban, pedig csak a hét négy napján voltunk nyitva, mint a Noma működtetésének hat éve alatt. "- mondta Redzepi.
„Nem tudtam, hogy nekem is mennyire fontos, hogy mindenki hozzájuthasson az ételeinkhez. Imádtam, hogy olyan embereket láttam, akiket ismertem az iskolából, és ott várakoztak a sorban, láttam az összes szomszédomat, családtagomat, távoli unokatestvéremet - mindenki jött, mindenki hamburgert akart. Ez volt az egyik legszórakoztatóbb és legjobb dolog, amit valaha is csináltam", mondja Redzepi a beharangozónak és próbának tartott nyári öt hét tapasztalata alapján.

A teljes cikk elolvasható: ITT

Forrás: www.theguardian.com

Forrás: Turizmus Online


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.