Brüsszel: a város, ahol el kell veszni

Ha valaki Brüsszelre egy nap alatt bejárható úti célként gondol, az nagyot téved. A kötelező látnivalókon kívül a város annyi érdekességet rejt, hogy egy hétvége sem lenne elég arra, hogy teljesen felfedezzük. Éppen ezért még a helyi turisztikai hivatal is azt javasolja: ha ide látogatunk, térjünk le a kitaposott ösvényről, és egy kicsit vesszünk el a színes forgatagban. Könnyen bukkanhatunk ugyanis etióp étteremre, magyar könyvtárra vagy bábszínházként is üzemelő sörözőre.

Egy napos villámtanulmányutat szervezett a Brussels Airlines szeptemberben, hogy megmutassák nekünk a mindig nyüzsgő belga fővárost, és egy kicsit belekóstolhassunk a helyi ínyencségekbe is. A hajnali ébredés után néhány óra múlva már Brüsszel központjában találtuk magunkat – közvetlenül a Zaventem repülőtérről egy rövid vonatozással máris a főváros sűrűjébe lehet érkezni. Ott találkoztunk a húsz éve Brüsszelben élő magyar idegenvezetőnkkel, aki végigkísért minket a város szívében. A 19 kerületből álló Brüsszel városmagjában, az azonos – vagyis Brüsszel – nevű kerületben indultunk felfedezőútra.

Mocsaras vidékből vagyonos város

Bár ma már nehéz elképzelni, de a város eleinte egy szigetekkel szabdalt mocsaras területen feküdt, ahol csupán néhány ház és egy kis templom állt. A 10. század végén azonban Alsó-Lotaringia hercege úgy döntött, itt lesz a lakhelye. 977-ben el is kezdett építkezni, két év múlva pedig ide költözött, ezért 979-et Brüsszel születésnapjának tekintik. Később lovagok, kézművesek, kereskedők telepedtek le itt, így egyre népesebb lett a város.

Az önálló Belgium igen későn, csak az 1830-as belga szabadságharc után jött létre, területén hercegségek és grófságok léteztek, majd előbb a franciák, később a holland királyság foglalta el. Belgium első királya I. Lipót volt, de fia, II. Lipót uralkodása alatt (1865-1909) kezdett el igazán felvirágozni az ország. Ő azt vallotta: Brüsszelt modernizálni kell ahhoz, hogy méltó legyen egy királyság fővárosához. Ezért nagyszabású építkezésekbe kezdett, amihez meg is volt az anyagi keret – Kongó ugyanis abban az időben belga gyarmat volt, ahonnan elképesztő mennyiségű gazdagság áramlott be az országba. II. Lipót nevéhez fűződik többek között az igazságügyi palota és a Parc du Cinquantenaire közpark létrejötte is. De a korábban leégett, majd újraépített királyi palotát is átalakíttatta az uralkodó – egy kis Versailles-t akart itt létrehozni, így a palota mai képe az ő terveit, a 19. századi állapotokat tükrözi. A jelenlegi belga uralkodó, Fülöp király nem a palotában lakik, de ott dolgozik. Idegenvezetőnk elmondása szerint a király uralkodik, de nem kormányoz. Legfontosabb feladata az, hogy - több-kevesebb sikerrel - egységet teremtsen a két fő nemzetiség, a hollandul beszélő flamandok és a franciaajkú vallonok között. Brüsszel és környéke egyébként az egyetlen része az országnak, amely hivatalosan is kétnyelvű.

A művésznegyedtől a pisilő kisfiúig

Sétánk során megtekintettük a hatalmas igazságügyi palotát, amely 1870-es építésekor nagyobb volt, mint maga a királyi palota. Hogy mi szüksége volt egy kis államnak egy ilyen nagy épületre? Állítólag az akkor még fiatal – és kongói gyarmata miatt igen gazdag – ország meg akarta mutatni, hogy nekik semmi sem lehetetlen. Innen most egy köztéri lifttel lehet lejutni a Marolles-negyedbe, ami hamar sokunk kedvencévé vált a maga lezserségével – a történelmi kalandozás után nagy kontraszt volt a környék fiatalos hangulata. Itt korábban főként spanyolok éltek, ennek köszönhetően ma is sok a spanyol leszármazott, manapság pedig egyre felkapottabb területnek számít: művészek özönlenek ide a világ minden részéről, lakásokat vásárolnak, és alakítják a kerület képét. Itt található a bolhapiac, és a legkülönbözőbb kis üzletek sorakoznak egymás mellett – a modern dizájnbolt mellett régiségkereskedés, a vintage ékszerüzlet után kortárs bútorokat és lakáskiegészítőket kínáló bolt, de egy dolog mindben közös: a rendkívül ötletes, olykor meghökkentő elrendezés és kirakat, melyek egyenként is látványosságszámba mennek.

Brüsszel, Belgium előszava

Nem sokkal később Brüsszel jelképéhez, a Manneken Pis-hez, azaz a pisilő kisfiút ábrázoló szoborhoz érkeztünk. A kis szobor rengeteg turistát vonz, különböző nemzetiségű látogatók fényképezkednek a helyszínen. A szobor körül pedig – kihasználva a nagy felhajtást – az ország egyéb specialitásait árusító üzletek sorakoznak: a világhírű belga csokoládét kínáló bolttól kezdve a gofrisig minden van, mi szem-szájnak ingere. Sörözőkből és éttermekből sincs hiány: az első meghökkentő „kocsmaélményünk” egy olyan épületen vezetett keresztül, ami a nap nagy részében sörözőként, kora esténként pedig bábszínházként funkcionál, ennek megfelelően a dekoráció is főként bábokból és marionettbabákból áll.

Érdeklődtünk, idegenvezetőnknek mit jelent Brüsszel, hogyan írná le a várost néhány mondatban, milyen érzés lehet itt élni. „Kicsit megfoghatatlan, mert minden területe más és más. Ha Belgium – beleértve a flamand és a vallon részt is – olyan, mint egy művészeti könyv, akkor Brüsszel az előszava. Itt minden megtalálható, de egy kicsit szürrealista az egész. Ellentmondásokkal teli, mégis működik” – osztotta meg velünk gondolatait. Hozzátette: a belga egy nagyon nyitott népség, kedvelik az újat, szeretnek jól élni, nyugodtan és lassan, élvezni a mindennapokat és jókat enni. Ez utóbbit tükrözi az ízek utcája is, amelyen mi is végigsétáltunk – itt nem találni mást, mint éttermek és bárok végeláthatatlan sorát.

Nem kérdés a biztonság

Idegenvezetőnktől azt is megtudtuk, hogy a Zaventem repülőtéren és a metróban történt márciusi robbantások óta az eddigieknél is jobban odafigyelnek a biztonságra Brüsszelben: megerősítették a rendőri és a katonai jelenlétet, alaposan mérlegelik, hogy egy rendezvényt kockázatos-e megtartani, és ha igen, akkor előfordul, hogy le is mondják azt. Az embereket a fontosabb vagy zsúfoltabb épületekbe való belépéskor átvizsgálják, több helyre szereltek térfigyelő kamerákat, és sok a civil ruhás rendőr is. A turisták hiányát persze így is megérzi az ország. Az idegenvezető egy példát ki is emelt: korábban rendszeresen jártak ide a gazdag kínaiak a charterjáratokkal, ezek a járatok azonban bizonytalan időre leálltak, a helyiek pedig csak bíznak benne, hogy jövőre újra elindítják őket.

Itt mindenki otthon érzi magát

Idegenvezetőnktől elbúcsúzva a brüsszeli turisztikai hivatal sajtósa, Pierre Massart vette át a csapatot, de csak miután megebédeltünk az ízek utcájának egyik régmúltú éttermében, az 1893-ban nyitott Chez Léonban. Itt természetesen helyi ínyencségeket fogyasztottunk: kézműves sört és zöldfűszeres kagylót, desszertként pedig gofrit és belga csokihabot. Ezután egy sörházba igyekeztünk, az odafelé vezető úton – amit kis kerülővel tettünk meg, hogy még többet láthassunk – pedig Pierre Massart elmesélte: Brüsszel igazi kozmopolita város, ahol szinte az egész világból megtalálható egy kis szelet. Hozzátette: itt a legtöbben otthon érezhetik magukat, hiszen mindenki talál valamit, ami az ő kultúráját hordozza magában. Mivel magyar csapatot kísért, ezt is emelte ki: Brüsszelben van magyar étterem, pékség és magyar könyvtár is. De több mint száz múzeum található itt, és az ételek is változatosak – sétánk alatt láttunk etióp, chilei, kubai, olasz és tibeti éttermet is. Kísérőnk hozzátette: ahhoz, hogy valaki igazán megismerje Brüsszelt, nem elég a turisták által jól bejáratott, szinte kötelezően kipipálandó útvonalon végigmenni, hiszen úgy nem fogjuk látjuk a város igazi arcát. „Brüsszelben el kell veszni” – hangsúlyozta.

Sör és sajt, a tökéletes páros

Ezen a kis kerülőn kicsit mi is úgy éreztük, hogy elvesztünk a városban: a turistaáradat elől kitértünk, majd hamar a várva várt sör- és sajtkóstolón találtuk magunkat. A sörház tulajdonosa megosztotta velünk a különböző típusú – lager, pilseni, porter és stout – sörök készítésének mikéntjét, sőt, még a hűtőkamrát is megnézhettük, ami mindenkinek különösen jól esett a 30 fokos melegben. Megtudtuk, hogy bár mennyiség tekintetében nem Belgium az első számú, kézműves söröket gyártó ország, de a mai napig az egyik leginspirálóbb a világon. És ha valaki azt gondolja, hogy a sör és a sajt nem jó páros, az sürgősen kóstoljon együtt igazi belga sört és sajtot. Természetesen más illik a világos és más a stout-típusú nedűkhöz, de az enyhe sajtoktól a karakteres zamatúakig a különböző ízek tökéletes harmóniát alkotnak az egyes kézműves sörökkel.

Megsínyli a merényleteket Brüsszel turizmusa

A brüsszeli turizmus alakulásáról friss statisztikai adatok még nem állnak rendelkezésre, Flandria – melynek része a főváros is – idegenforgalmáról azonban már elérhetők az idei első félév turista- és vendégéjszakaszámai. Eszerint januárban (+1%), februárban (+4,2%) és márciusban (+8,6%) – vagyis a robbantásokig – még emelkedni tudott a turisták által a régióban eltöltött vendégéjszakák száma, a negyedik hónaptól azonban egyre kevesebb látogató érkezett ide. Áprilisban 19,2%-kal, májusban 14,1%-kal, júniusban pedig 13%-kal csökkent a látogatók által Flandriában eltöltött vendégéjszakaszám. A helyiek azonban bíznak benne, hogy hamarosan helyreáll a rend, és úgy tűnik, mindent meg is tesznek ennek érdekében.

Fotók: Berende Alexa


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.