Brüsszelben vett át díjat a mecseki ökoegyesület

Átadták a Kiváló Európai Desztinációk-díjakat Brüsszelben, ahol az idei magyarországi nyertes, a Mecsek Zöldút Egyesület is átvehette a rangos elismerést.

Az Európai Bizottság által 2006-ban útjára indított Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of ExcelleNce, EDEN) pályázat témája 2015-ben a turizmus és a helyi gasztronómia volt, amelyet Magyarországon az „Egy csipet Magyarország" címmel hirdettek meg. A cél olyan térségi – mindeddig akár ismeretlen – különleges desztinációk kiválasztása volt, amelyek a saját helyi gasztronómiájukra alapozva fejlesztették ki speciális turisztikai kínálatukat. A magyar pályázat 2015. évi nyertese a Mecsek Zöldút Egyesület, „Íme itt a Föld, egy lepedőnyi zöld"…S egy terítéknyi csoda, Mecsek, az ország gasztrolábnyoma című pályaműve. A hazai döntőt követően a nyertesek ez év novemberében tanulmányúton mutatták be desztinációjukat a sajtó és a szakma képviselői számára, a Turizmus Online-on megjelent cikket ide kattintva olvashatja el.

Az Európai Bizottság díjátadójára december 16-án, szerdán került sor Brüsszelben, ahol a többi nyertes között a Mecsek Zöldút Egyesület képviselői is átvehették a rangos elismerést. Az esemény során az egyes országok nyertes pályázói kicserélhették tapasztalataikat az gasztronómiára alapozott turizmussal kapcsolatban, majd a gálavacsorával egybekötött díjkiosztó ceremónián 20 ország nemzeti nyertes desztinációja vehette át az elismerő kitüntetést. Az ünnepélyes díjátadót követően a Mecsek Zöldút képviselői hálózatépítési konferencián vettek részt, ahol tájékozódhattak az EDEN programban rejlő lehetőségekről.

Dr. Németh Ibolya nyugat-mecseki szervező a következő gondolatokat osztotta meg az egyesület Facebook-oldalán: „És már meg is kaptuk a díjat. (…) Egy pici egyesület vagyunk, de nagyon ügyesek. Éljünk ezzel a lehetőséggel és vonzzunk be minél több vendéglátót a Mecsekben, hogy az egyengordonblu helyett helyi terméket adjunk a vendégnek, és biztos szívesen jönnek majd a vendégek hozzánk jókat enni és megpihenni. Legyünk rajta!”




Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.