hirdetés
hirdetés

Budapest Airport: szerény, de stabil növekedés 2013-ban

A nehéz gazdasági és európai légiközlekedési helyzet ellenére, ha szerény mértékben is, de növekedett a Ferihegy utasforgalma 2013-ban. A hivatalos adatok szerint 8 520 880 utas fordult meg a Budapest Airport terminálján, ami 0,2 %-os növekedés 2012-höz képest. A tavalyi év végére a Budapest Airport beruházásainak összege a privatizáció óta meghaladta a 100 milliárd forintot - közölte hétfőn a Budapest Airport, mely 2013-at a konszolidáció évének tekinti.

hirdetés

Az utasforgalom 0,2 %-kal nőtt az előző évhez képest és egészen pontosan 8 520 880 főt tett ki 2013-ban. A légiközlekedés általános helyzetét mutatja, hogy mindezt 83 330 gépmozgást jelent, ami -4,3%-os visszaesés még a tavalyi évhez képest is. Ez azt is jelenti, hogy a légitársaságok igyekeznek egyre jobb kihasználtsággal üzemeltetni a repülőgépeiket, a Budapestről induló és ide érkező járatok átlagban 76,2 %-os kihasználtsággal közlekedtek.

Némileg csökkent a légiáru szállítás is, ami tavaly 92 112 tonna cargót tett ki, vagyis 1,1%-al kevesebb volt, mint 2012-ben.

A diszkont légitársaságok részesedése,

ha kis mértékben is, de tovább nőtt tavaly; 4 503 930 fős forgalmukkal a ferihegyi utasok 53 %-át adták. A hagyományos vagy full service légitársaságok 3 586 020 utassal a forgalom 42 %-át adták, a charter-járatok 4 %-kal részesedtek a forgalomból és 352 080 utast szállítottak. A kisgépes és egyéb járatok utasai tették ki a forgalom fennmaradó 1%-át.

Az elmúlt évben számos légitársaság indított újabb járatokat Budapestre, illetve bővítette meglévő járatainak sűrűségét. 2013-ban a Wizz Air elindította Moszkva vnukovói repületrére új járatát, tavalytól repül a fapados Isztambulba, Bakuba és Dubajba is. Budapesten a Wizz Air immár hétgépes Airbus A320-as flottát állomásoztat, amellyel 2,2 millió utast szállított. 2014. nyári menetrenddel 8 gépből áll majd a cég bázisa.

Bár nem volt egy sikersztori, 2013-ban tért vissza Budapestre oslói és koppenhágai járatival a skandináv SAS légitársaság is. A 2014-es menetrendek alapján azonban úgy tűnik, hogy az egyetlen full service-ként beszálló SAS mégsem talált rá a fapadosok által bőven kiszoláglt észak-európai piacon utasaira. A Norwegian elindította helsinki járatot is a meglévő Koppenhága, Stockholm és Oslo mellé.

Amikor még... (fotó:BUD)
Oroszországból heti két szentpétervári járattal nyitott a UTair és ősz óta a belarusz fővárost szintén heti két járattal köti össze a Belavia, amely Budapestről Belgrádba is továbbrepül.

A brit Jet2.Com elindította rendszeres járatát az angliai East Midlands/Nottingham repülőterére és 2014. áprilisától felújítja a leedsi járatot is.

Mivel a holland KLM napi négyre emelte amszterdami járatainak a számát, ezért a Transavia diszkont leányvállalat Rotterdamból indított új járatot, amely szintén nagy népszerűségnek örvend az utasok körében.

Ugyancsak bővítette járatainak számát a német fővárosba közlekedő airBerlin, amelynek gépeivel a hét legtöbb napján naponta kétszer is lehet találkozni Budapesten.

Maradnak a bódék

A Ryanair-ről ugyanakkor nem tudunk meg semmit a Budapest Airport friss közleményéből. A Malév leállását követően megmentőként érkező fapados azonban, mint azt korábban a légitársaságtól megtudtuk, 2014-ben összesen 2 gépet állomásoztat majd Budapesten, tavaly pedig több járatát megszüntette. A Ryanair kapacitáscsökkentése ugyanakkor nem jelenti a forgalmi előtér jelentős részét elfoglaló bódék eltűnését, vagy területük lecsökkenését - tudtuk meg Hardy Mihálytól, a Budapest Airport kommunikációs igazgatójától. Elmondta: a Wizz Air, easyJet, Transavia továbbra is használja ezeket a kapukat, melyek révén 25%-kal javult az utasukat itt felvevő gépek indulási pontossága.

Ugrásszerűen javuló kiszolgálás

Az ACI, a Repülőterek Nemzetközi Szövetsége nemzetközi szabványok szerint negyedévente anonim felmérést végeztet az európai repülőtereken arról, hogy az utasok milyennek találják az ott kapott kiszolgálást. A budapesti repülőtér megítélése 2011 óta folyamatosan, ugrásszerűen javul, egyes kategóriákban Európa legjobb repülőtereivel (71 repülőtér közül) együtt osztozik ez első tíz helyezés egyikén.

A Budapest Airport 2013-ban jelentős ingatlanfejlesztéseket hajtott végre, tovább növelve a repülőtér munkahelyteremtő képességét. Az Airport Business Park fejlesztésének első ütemeként a repülőtér déli oldalán tavaly mintegy 10 millió eurós beruházásban elkészült a DHL két magyarországi üzletágának, a DHL Global Forwardingnak és a DHL Freight-nek a repülőtéri központja. Ez összesen 8 000 m²-es raktárból, 3 000 m²-es irodákból és 6 000 m²-es ún. manőverező területből áll.

Ugyancsak 2013-ban adta át a Budapest Airport a Lufthansa Technik Budapest számára az új, 2 000 négyzetméteres repülőgép-alkatrész raktár épületét, amelynek révén a karbantartó- és javítócég sokkal hatékonyabban tudja kihasználni meglévő hangárkapacitásait a repülőtéren. Közvetlenül az új raktár szomszédságában készült el a Budapest Airport új, zajvédett hajtómű próbázóhelye, amelyet 1 millió eurós, azaz 300 millió forintos beruházásban épült meg. Ennek révén úgy lehet a repülőgépek hajtóműveit földi körülmények között kipróbálni, hogy az nem zavarja a közeli XVIII. kerület lakosainak pihenését.

Nem tett le azonban a kormány a repülőtér államosításáról - derült ki a Napi.hu hasábjain nemrég megjelent cikkből. Az ország jelenlegi vezetése úgy gondolja a Ferihegynek is az állami nyájban a helye. A sajtóértesülést a Budapest Airport nem kívánta kommentálni.

Szintén 2013-ban készült el a Wizz Air számára az új Airbus A320-as repülőgép szimulátor, amelyet a holland Flight Simulator Company B.V. üzemeltet és ahol a Wizz Air személyzetek felkészítése, vizsgáztatása zajlik.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai