Budapest már most is nagyon pörög

Budapest, mint turisztikai desztináció elképesztően jól teljesít idén is – szűrhető le a KSH legfrissebb kereskedelmi szálláshelyi adataiból 2017 első öt hónapjára vonatkozóan

Ez év januárjától májusig Budapesten 1 millió 586 935 vendég 3 millió 670,6 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 10,8 valamint 12,8%-os növekedésnek felel meg 2016 májusához képest.

2017. májusi növekedés Idén májusban 393.621 vendég 913.373 vendégéjszakát töltött el a fővárosban, ami 4,7 és 8,8%-os növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A külföldi vendégek száma május hónapban megközelítette a 335 ezret (334.862). Ők kicsit több mint 800 ezer (802.312) vendégéjszakát generáltak, míg a közel 59 ezer (58.759) belföldi utazó 111.061 vendégéjszakát töltött el Budapesten.

A külföldi vendégéjszakák emelkedése 8,3% volt, a belföldi vendégéjszakák még ennél is nagyobb mértékben: 12,6%-kal nőttek az előző év májusához képest, tehát tovább folytatódik a belföldi vendégforgalom növekedés a fővárosban. A január – május időszakban a vendégéjszakák száma 12,8%-os emelkedést mutat, a külföldi vendégéjszakák 13,4%-os, a belföldi vendégéjszakák 8,5%-os növekedést produkáltak.

Májusban a kereskedelmi szálláshelyek forintban mért belföldi szállásdíj bevételei 39,4%-kal, az összes bruttó bevétel 21,2%-kal haladja meg az előző év májusi számait, az időszak tekintetében az emelkedés 20,1 és 27,4%. 2017 májusában Budapest kereskedelmi szálláshelyein az egy kiadható szobára jutó szállásdíj bevétel (REVPAR) bruttó 21.555 Ft volt összes bruttó bevétel (TREVPAR) 31.819 Ft, ez 22,1 és 21%-os emelkedés az előző évi májusi bevételekhez képest, 2017. január és május között 14.728 Ft a REVPAR és 22.922 a TREVPAR. (+21% és 18,6%)!!

Budapest kereskedelmi szálláshelyein a férőhelykapacitás-kihasználtság a szállodákban 8%-kal, időszak tekintetében 13,6%-kal, a panziókban májusban 27%-kal, a január – májusi időszakban 20%-kal nőtt. Budapest turisztikai küldő országainak rangsorában továbbra is első helyen áll Magyarország.

2017. január és május között 244.144 volt a belföldi vendégéjszakák száma (+10%). 2017 májusában viszont a belföldi vendégek számát (58.759) meghaladta az Ázsiából érkező vendégek száma, ami 66.345 volt. A külföldi küldő piacok között 133.808 vendégéjszakával az Egyesült Királyság (+5,1%) vezet, második 97.770 vendégéjszakával (+10,2%) Németország, őket követi Olaszország 91.020 vendégéjszakával (+15,4%) a januártól májusig terjedő időszakban. Egyre nő a Kínából, Koreából, Indiából és egyéb ázsiai országokból érkezők száma.

A budapesti kerületek között májusban megtartotta vezető helyét az 5. kerület a külföldi vendégéjszakák vonatkozásában, a második helyen a 7. kerület áll. A belföldi vendégéjszakák tekintetében a 12. kerület vezet, a tavalyi január-májusi időszakhoz képest 77,4%-kal magasabb eredménnyel, második helyen itt is az 5. kerület áll, 69%-os növekedéssel.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), mint Budapest Főváros hivatalos turisztikai és fesztiválszervező cége számára is kiemelkedően fontos, hogy a magasabb költési hajlandóságú turisták keressék fel városunkat. A BFTK idei mottója szerint: „Budapest a kultúra és sport fővárosa”, így az egyik legvonzóbb turisztikai célállomás a főváros 2017 nyarán. 

Forrás: BFTK / Vendég & Hotel


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?