Budapesti Őszi Fesztivál: 150 kortárs élmény 15 nap alatt

Színpaddá válnak a terek Budapest szerte szeptember 26. és október 10. között. A kortárs kultúra sokszínű világába kaphatnak betekintést a városlakók és az ide látogatók a Budapesti Őszi Fesztiválon.

2021 őszén 30 helyszínen 150 élménnyel várja az érdeklődőket – hangzott el a csütörtöki beharangozó eseményen.

Film, zene, színház, képzőművészet, tánc, irodalom, performansz és vásár – megannyi műfajban kínál változatos találkozási lehetőséget a Budapesti Őszi Fesztivál. A bezártság hosszú hónapjai után végre újra találkozhatunk, együtt töltődhetünk fel és tölthetjük meg a tereket kultúrával, művészettel, élménnyel és élettel. Ebből kínáltak ízelítőt a fesztivál beharangozóján az Örkény István Színház és a Budapest Sound Collective művészei, valamint Mészáros Máté táncos-koreográfus, aki közös táncra hívta a résztvevőket.

 

Itt és más

A Budapesti Őszi Fesztivál idén megújult formában tér vissza, de ezzel együtt meg is erősíti gyökereit: egy olyan kísérletező, kortárs fesztivál várja a városlakókat, amely minden eddiginél bátrabban nyit a tehetséges, feltörekvő művészek és új művészeti ágak felé. A „kik vagyunk mi, budapestiek” kérdésére sűrű gondolatokkal és megindító érzelmekkel válaszolnak művészek.

Állami támogatás nélkül

Faix Csaba, a Budapesti Őszi Fesztivált szervező Budapest Brand vezérigazgatója szerint ki kell vinni a kultúrát a márványtermekből a közterekre, hogy valóban a város minden szegletébe eljuthasson. – Hosszú idő után először a Főváros a Budapest Brand-en keresztül állami támogatás nélkül rendezi meg ezt a fesztivált, ami nagy felelősség. Mégsem maradtunk egyedül a szervezéssel, hiszen megkerestük azokat a csoportokat, közösségeket, művészeket, akikkel közösen gondolkodva valóban különleges programot tudtunk létrehozni. Idén négy kerülettel (I., II., VIII., XI.) együttműködve hoztuk létre a Budapesti Őszi Feszivált, bízva abban, hogy még több emberhez juthatnak el rendezvényeink, hiszen 15 nap alatt 150 élmény várja a városlakókat.

Programhegyek

Az Őszi Fesztiválon idén négy kerületben valósulnak meg a helyi jellegzetességekre építő, de minden látogató számára élményt nyújtó programsorozatok. A sajtóeseményen Gáspár Máté, a fesztivál programigazgatója a kerületek képviselőivel beszélgetett arról, melyek azok az egyedi – kerületi – kulturális értékek, melyekre büszkén hívják fel a figyelmet.

A XI. kerületben a múlt, jelen, jövő egyszerre jelenik meg a programokban. A Bartók-Negyed rendezvényeit Bakai-Nagy Zita alpolgármester ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. A régi lakóházak történetén keresztül betekinthetünk a múltba, a jelent a városi séták, és a fenntarthatósági törekvéseket bemutató programok képviselik. A jövőt vágyaink, élményink és a közösségi érzés alakítja, ezt élhetik át az érdeklődők a művészeti előadások és performanszok során.

A VIII. kerület képviseletében Pikó András polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Józsefváros sokszínű kultúrájával és bohém lelkületével arra törekszik, hogy lakosaik egymást tisztelve, valódi közösséggé formálódjanak. Ezt az érzést igyekeznek átadni programjaikkal, például az I. Józsefvárosi Jazzfesztivállal, ahol a kerültben élő zenészek mutatkoznak be.

Az I. kerület lakosai számára fontos kérdés, hogy mit is kezdjenek az őket körülvevő múlttal, hogyan viszonyuljanak hozzá? V. Naszályi Márta polgármester a kortárs fesztivál kapcsán arról beszélt, hogy ebben a kerületben műemlék épületek között élnek a lakosok, de az életük a mában zajlik, mindennapi életük kapcsolódik hozzájuk. Most a régi épületek modern eseményekkel telnek meg, számos helyen várja majd kiállítás, színház és zene az érdeklődőket, de mesélnek majd maguk a kerületi lakosok is saját történetükről.

A II. kerület polgármestere, Őrsi Gergely szerint az utóbbi időszak bebizonyította, hogy a kultúrának helye van a közterületeken, akár egy üres kirakatban vagy egy foghíjtelken is. A Budapesti Őszi Fesztiválon most bemutatkoznak a Margit-negyed keretein belül újonnan létrejött kulturális intézmények, szervezetek is. A közösség építése itt is fontos szempont volt, erre példa a közösségi utcaseprésnek álcázott részvételi performansz és kiállításmegnyitó.

Amit nem érdemes kihagyni

A programban ősbemutatók, egyszeri, megismételhetetlen produkciók is várják a közönséget.

A Budapesti Őszi Fesztivál programjai között vannak ingyenesen látogatható, előzetes regisztrációhoz kötött események, illetve előre megvásárolt belépőjeggyel látogathatók.

A programokról és a belépéssel kapcsolatos információkról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak: www.bof.hu.

Forrás: Budapest Brand nZrt


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.