hirdetés
hirdetés

Budapestre költözik Törökország

Péntektől ünnepeli egyéves budapesti jelenlétét a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ, a születésnap alkalmából a török kultúra színes tárházával várják az érdeklődőket.

hirdetés

A központ hétfői közleményében kifejtették: 2013. szeptember 12-én ünnepélyes keretek között adták át az Andrássy úti Yunus Emre török kulturális központot. Az intézmény azóta több száz, a török kultúra iránt érdeklődő számára vált kultikus helyszínné, ahol változatos és izgalmas programokkal találkozhatnak.

A születésnap alkalmából pénteken a Muzikum Klub ad otthont a Cazova dzsessztrió koncertjének. Seren Akyoldas (vokál) és Onur Nevsehir (zongora) 1996 óta zenélnek együtt, és már több száz koncertet adtak Isztambulban és a világ más pontjain. Első alkalommal látogatnak Budapestre, kiegészülve Efe Adnan Demiral gitárművésszel.

Zenés felvonulás az Andrássy úton

Szombaton a programok színes kavalkádja fogadja majd a török kultúra szerelmeseit. Részt vehetnek az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződésénél 15 órakor induló látványos zenés felvonuláson, évfordulós tortát kóstolhatnak, majd török hangszerkiállítást nézhetnek meg az intézetben. Később az Ethnosound hangszerbolt jóvoltából egyedi zenei workshopon vehetnek részt az előzetesen jelentkezők. Az órán a török dobbal, a darbukával ismerkedhetnek meg.

Guessous Majda Mária népzenész két koncertet is ad ezen a napon. Először a török népzene és hangszerek megismertetésére férjével, Boros Gerzson Dáviddal zenél, majd később, a Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett Basak Dilara Özdemir zongoraművésznővel adnak a népzene és a klasszikus zenei hangzásvilág kapcsolódásával újszerű koncertet.

Jövő kedden, szeptember 16-án 20 órától a Random Trip koncertsorozathoz kapcsolódva Ertan Sahin balkán népzenész és szuzafonista ad koncertet az A38 hajón.

A Törökországot, a török nyelvet, kultúrát, művészetet és történelmet bemutató programokat szervező, több hasonló jellegű intézménnyel nemzetközi kulturális együttműködést folytató Yunus Emre hálózatnak jelenleg 33 központja működik világszerte Brüsszeltől Tokióig és Londontól Marokkóig.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai