hirdetés
hirdetés

Vác feltámad poraiból

Eddig jobbára csak annyi tudtunk róla, itt található az ország egyetlen Diadalíve és egy szép Székesegyház, Vác azonban több ennél. Időszerű volt már a turizmus fellendítése, melyhez 48 milliós támogatást is kaptak. De hogyan is történt mindez?

hirdetés

A nagy átalakulás első lépcsőjeként, a 18 éves váci Tourinform Iroda helyi TDM (hivatalos nevén: Vác és Környéke Turisztikai Desztinációs Menedzsment Nonprofit Kft.) Szervezetként működik április óta. Már nem csak tájékoztatási funkciót látnak el, hanem a turizmus fejlődésében is aktívan részt vesznek, hogy Vác és környéke erőre kapjon. „A TDM fő célja a város turizmusának fenntartható fejlesztése és versenyképességének növelése, amelyet főként a fejlesztések összehangolásával, a helyi szolgáltatók összefogásával, a vendégek széleskörű tájékoztatásával és a marketing tevékenység koncentrálásával kívánunk elérni” – mondja a TDM vezetője, Papp Ildikó, aki hozzáteszi: céljuk továbbá, hogy a már meglévő attrakciókat és szolgáltatásokat magasabb színvonalra emeljék, így vonzva a látogatókat. Mindehhez több mint 48 millió forint támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv keretén belül az elkövetkező két évre.

Vác, a családbarát város

Az elmúlt időszakban megújult a barokk Fő tér, sétálóutcák kialakítására került sor és újra teljessé vált a Memento Mori kiállítás. Ezen kívül különféle turisztikai attrakció alakult és nyílt meg - idén márciusban például a Váci Mosolyalbum, amely az ország egyetlen szatíra és karikatúra gyűjteménye. Sajdik Ferenc - Gombóc Artúr figurájának megrajzolója - Munkácsy díjas grafikusművész megfestette Vác utcáit, tereit, eseményeit: a 190 darab festményen Vác valódi mesevárosként elevenedik meg. Másik turisztikai vonzerő a Modern Művészeti Gyűjtemény, amely komolyzenei koncerteknek is helyt ad. 2012-ben is megrendezik a Váci Világi Vigalom nevű, ingyenes fesztivált, és emellett a váci fesztiválokon több új, családbarát program is lesz a jövőben. Ugyanis – ahogy azt Papp Ildikótól megtudtuk – a kis- és nagycsaládosok az a célcsoport, akit elsődlegesen szeretnének megszólítani. És talán ők lesznek azok, akik jövő májusban nosztalgiavonattal érkeznek ide.

Várják a bicikliseket

„Fontos célcsoportunk még a kerékpáros turisták, akik számára pihenőhelyek, információs táblák és kerékpáros-barát útvonalak kerülnek kijelölésre a városon belül, de lesz kerékpár-bérlés is. Bízunk abban, hogy az említett fejlesztések még több látogatót vonzanak majd, ezért az eddigi hiányt megszüntetve hamarosan nyilvános WC-t is telepítünk” – tudtuk meg a TDM vezetőjétől, aki azt is hozzáteszi: Vác és környéke minden igényt kielégítően, különböző színvonalú, kategóriájú és árfekvésű szállásokat kínál, legyen az családias hangulatú panzió, szálloda, magánszálláshely. „Szeretnénk elérni, hogy az átmenő turizmus célturizmussá alakuljon, és bízunk abban, hogy ha megfelelően tudatosítjuk az emberekben, hogy Vácon mindig történik valami, akkor – a már növekedő vendégforgalom mellett - visszatérő vendégkört nyerhetünk.”

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!