Ciprus

Kevés országot találunk a világon, amely 10 000 évre vissza tudja vezetni történelmét. Ciprusról azonban tudjuk, hogy körülbelül 8000 évvel ezelőtt, a neolitikum idején már lakott volt. A következő évezredek során a legfontosabb eseménynek a sziget életében a réz (latinul Kuprum) felfedezése bizonyult, ami hihetetlen jólétet biztosított a szigetlakóknak. Az ásvány elnevezését is a szigetnek köszönheti, mivel Ciprus görög neve „Kypros”. A sziget stratégiai fekvése, rézkészletei és erdei vonzották az első görög telepeseket a területre több mint 3000 évvel ezelőtt, a trójai háborúk végeztével. A görög telepesek magukkal hozták, és Cipruson meghonosították a görög azonosságtudatot, nyelvet és civilizációt. Az évszázadok folyamán azután Ciprus számtalan hatalom fennhatósága alá került, egyiptomiak, asszírok, perzsák , Nagy Sándor örökösei és a rómaiak váltották egymást, mielőtt Ciprus a Bizánci Birodalom részévé lett volna. Később jöttek a keresztes lovagok, a frank luzinyánok , a velenceiek, az ottomán törökök, majd a britek. Ciprus végül 1960-ban nyerte el függetlenségét, 3500 év után először, a nyelv és a kultúra görög identitását azonban mindvégig megőrizték . Látogasson el ön is a szigetre, és fedezze fel a több ezer éves kultúra nevezetességeit!

Az ellentétek országa

Országnak lehet, hogy kicsi, de mint sziget, Ciprus jókora, hiszen a Földközi-tenger harmadik legnagyobb területű szigete. Ráadásul olyan sziget, amelynek hatalmas szíve van: őszinte szeretettel köszönti látogatóit, és barátokként gondoskodik róluk. A gyönyörű táj és az irigylésre méltó éghajlat miatt az sem lehet véletlen, hogy Afrodité, a szerelem istennője is ezt a földet választotta kedvenc helyéül. Azóta pedig egyre több közönséges földi halandó is felfedezi magának az „Istenek szigetét”. Ciprus a szépség szigete, ugyanakkor az ellentétek országa. Hűvös, fenyvesekkel borított hegyoldalak ellenpontozzák az aranyló, napsütötte tengerpartokat, csöndes, időtlen régi falvak adnak megnyugvást a modern kozmopolita városok után, és a tengerparti luxusszállodák mellett megtaláljuk az érintetlen természetet is. A megdöbbentő kontrasztok szigetén még sincsenek távolságok a modern főutaknak, autópályáknak, illetve a kalandvágyók részére rendelkezésre álló alsóbbrendű utaknak köszönhetően. Mindennél fontosabb azonban, hogy a sziget nyugalmat kínál látogatói számára. Egy olyan időszakban, amikor a világban a felhőtlen üdüléseket sokfelé beárnyékolja a közbiztonsági helyzet, Cipruson mindenfelé érezhető a biztonság, hiszen olyan alacsony szintű a bűnözés, hogy szinte nem is létezik.

Ammochostos és vidéke (Famagusta), az aranyló partok

Ez a vidék elsősorban kiváló, aranyló homokos strandjai révén vonzza a napimádókat Európa minden részéből. Ez a vidék hagyományosan Ciprus zöldséges kertje is, ahol a burgonya a legfontosabb termény. Agia Napa, az egykori kis halászfalu egy, a velencei periódusból származó festett kolostorral is büszkélkedhet, amelyben egy nyolcszög alakú központi szökőkút is található. Az üdülővendégek többsége azonban nem karakteres templomáról, hanem sokszínű boltocskáiról, tavernáiról, diszkóiról és bárjairól ismeri Agia Napát. Az üdülőhely központjában találjuk a kis kikötőt, ahol színpompás halászcsónakok pihennek. A környező tavernákban megkóstolhatjuk a napi fogást. A településen egy apró múzeum mutatja be a tenger élővilágát. A sziget délkeleti csücskében az élet középpontjában elsősorban a tenger áll, így a vízi sportok széles választékát – a könnyűbúvárkodástól az ejtőernyőzésig – gyakorolhatják az érdeklődők. Protoras egyformán jól ismert szélmalmairól és gyönyörű tengerpartjairól. A valamivel a szárazföld belseje felé eső, fehérre meszelt házakkal pompázó Paralimni faluban számos hagyományos, szabadtéri tavernát találunk, amelyek híresek helyi specialitásaikról. A félsziget csücskén fekvő Gkreko-fok környékén szintén kiváló strandokat és öblöket találhatunk. E sziklás környékről gyönyörű látványt nyújt a tüzes naplemente, amit minden látogatónak látnia kell, hogy szépségét elhiggye. Sotirában és a környező falvakban 13. és 16. századi templomocskákat találunk. Liopetriben még manapság is gyakorolják a kosárfonás évszázados hagyományát. Potamos Liopetriou halászkikötőjében, Xylofagou falutól keletre lefényképezhetjük a halászokat, amint nap közben javítgatják hálóikat, mielőtt este vízre szállnának.

A fenséges Troodos-hegység

A Ciprus központi részén végighúzódó lenyűgöző hegyvonulat egészen más képet fest a szigetről, mint a mediterrán tengerpartok. Az Olympos-hegy legmagasabb pontja, a Chionistra eléri az 1952 métert. Viszonylag rövid autózással elérhető a Troodos a tengerpartokról. A magaslatokról gyönyörű látványban lehet része a látogatónak, a hűvös, fenyőillatú levegő pedig egészen más itt, mint a tenger mellett, illetve a mezőkön. Rengeteg látnivaló akad a hegységben. A sziklák között rejtőző bizánci templomok közül kilenc felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára építészeti értékei, freskói, illetve ikonjai miatt. A csodálatos Cédrus-völgyben óriási természetvédelmi területet alakítottak, ahol a szintén védelmet élvező, félénk muflonokkal találkozhatnak a látogatók. A hegyek között szépséges sétaösvények kanyarognak, érdekes madarakat és növényeket lehet megfigyelni. A szurdokok és a pihenőhelyek mellett csodálatos kis falvak bújnak meg a völgyekben, ahol évszázados, lassú ritmusban élik még az életet a helybeliek. A kis hegyi falvak elragadóak, lakóik pedig barátságosak és vendégszeretők. Minden falunak van valami specialitása, az egyik a gyümölcseiről: cseresznyéjéről, almájáról vagy barackjáról híres, a másikban különleges édességet készítenek, például soujoukit vagy palouzét. Akad olyan település, amely borairól vagy a zivania nevű törkölyféléről ismert, más falvakat rózsavizük vagy kerámiáik tettek nevezetessé. Mindenkinek érdemes néhány napot eltöltenie a hegyek között. A messziről jött látogató gyönyörködhet a hajnali ködbe burkolózó hegycsúcsok látványában, belélegezheti a friss hegyi levegőt, és igazán szabadnak érezheti magát valamelyik „hegyi” szállodában. A magashegyi lejtők egész évben várják a sportok kedvelőit: télen a síelőket, nyáron a túrázókat. Az utóbbiak szépen jelölt túraösvényeken fedezhetik fel a környék látnivalóit. Számos érdekes kolostort is találunk a Troodos-hegységben. A legnagyobb és leghíresebb a Kykko kolostor, amelyben egy aranyozott Szűz Mária ikont is találunk, ahol a szájhagyomány szerint Szent Lukács alkotása. Érdemes még felkeresni a Machairas és a Trooditissa kolostorokat is, az utóbbi jellegzetesen meredek tetőszerkezetéről híres.

Az élet apró örömei

Megkerülhetetlen kérdés: a konyha az egyik legfontosabb szempont, amikor valaki arról dönt, hol nyaraljon. Ciprus ebben a vonatkozásban sem vall szégyent. Túl azon, hogy a frissességgel és higiéniával kapcsolatos elvárások magasak a szigeten, a látogatók általában el vannak ragadtatva a ciprusi fogásoktól és az ezeket kísérő barátságos kiszolgálástól. Cipruson többféle konyha közül lehet válogatni. Míg a szállodák és a divatos éttermek általában nemzetközi konyhát visznek, addig mellettük számos szakosodott éttermet is találunk mindenfelé. Halételeket kínáló tavernák tucatjával várják a vendégeket szerte a tengerparton. A leghagyományosabb ciprusi étel a „meze”. A meze többféle fogásból áll, amely beteríti a vendég egész asztalát, akad közöttük ízletes mártogatnivaló, moussaka, tavvas, koupepia (töltött szőlőlevél) stb., amelyet helyben főzött sörrel vagy valamilyen kiváló helyi borral lehet leöblíteni. A ciprusi éjszakai életben is mindenki megtalálja a neki való szórakozási lehetőséget. Számos tavernában néptáncműsor közben szolgálják fel a mezét, míg némelyik diszkó felveszi a versenyt a legdivatosabb nyugat-európai helyekkel. Rengeteg éjszakai lokált is találunk, a legtöbb szállodának pedig saját zenekara is van.

Falusi turizmus

Akik a nagyszállodák „személytelensége” helyett inkább az emberi kontaktusra vágynak szabadságuk idején, azok számára kiváló alternatívát jelent a szigeten a falusi turizmus. A tradicionális ciprusi stílusban kialakított, tökéletesen felszerelt apartmanházak a sziget fákkal körülvett, hegyvidéki falvaiban találhatók. A festői környezet kellemes nyugalmat biztosít az idelátogatóknak, és lehetővé teszi számukra, hogy belelássanak, vagy akár részesei lehessenek a romlatlan, eredeti ciprusi kultúrának. Megismerhetik a vidék mindennapjait, az olivasajtolást, a halloumi sajtkészítést, vagy barangolhatnak a narancsligetekbe. Természetesen a kék tenger habjairól sem kell lemondania azoknak, akik Tochni vagy Kalavassos falvak vidéki házait választották szálláshelyüknek, hiszen a tengerpart 15 perc alatt elérhető.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.