Ciprus télen is hívogat, az Aegean Airlines pedig odarepít

Ciprus télen is egyre népszerűbb a turisták körében, ahova akár egy hétvégi városlátogatás vagy egy pár napos aktív kikapcsolódás erejéig is kiruccanhatunk a görög Aegean Airlines-nak is köszönhetően, Budapestről athéni átszállással repülve.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Október 13-án közös bemutatót tartott az Aegean Airlines és a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal a budapesti Smúz Caféban. Az eseményen Detlev Geiser, az Aegean Airlines regionális értékesítési vezetője köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy a görög légitársaság utasainak száma folyamatosan növekszik, így a vállalat nyereséggel zárja az évet, valamint a Budapest-Athén járat is rendkívül jól teljesít.

Buzás Andrea, az Aegean Airlines magyarországi értékesítési vezetője előadásában elmondta, hogy 2015. január és október között a politikai nehézségek és a versenytársak ellenére 19%-kal nőtt a görög légitársasággal utazók száma, 2014-ben pedig 10,1 millió utasuk volt. Az Aegean Airlines repülőgépflottája meglehetősen fiatal, a gépek átlagéletkora mindössze 4,5 év, összesen 58 repülőgéppel rendelkeznek: ebből 44 darab Airbus A320, míg 14 darab Bombardier típusú. Idén hét Airbus A320ceo típusú gépet vásároltak, ami a korábbi típusoknál 4%-kal kevesebb kerozint fogyaszt. Az első ilyen gép az Aegean színeiben idén júniusban repült az Athén-Brüsszel útvonalon. A légitársaság összesen 134 desztinációba repül, ebből 100 nemzetközi, 34 pedig belföldi, gyakorlatilag az összes görögországi belföldi repülőtérre közlekedtetnek járatokat. Az Aegeannek nyolc bázisa van.

Buzás Andrea kiemelte, hogy mivel az – egyébként Star Alliance-tag – Aegean Airlines hagyományos légitársaság, ezért mindenki számára ingyenes fedélzeti ellátást biztosítanak, a járatokon pedig görög borok és sörök közül is lehet választani. A check-in mobileszközön és a repülőtéren is lehetséges, az athéni reptéren self chek-in rendszerben, míg a budapestin a hagyományos becsekkolásra is lehetőség van díjmentesen. Az Aegean népszerűsége is elég magas az utasok körében, a Skytrax adatai szerint ugyanis már hatszor választották a legjobb regionális légitársaságnak Európában. Nemrég a légiutas-kísérők egyenruhája is megújult, a dizájnt egy görög származású divattervező készítette számukra.

Egy másik lényeges fejlesztés, hogy az athéni repülőtéren egy közösségi lounge-ot hoztak létre még a tranzitzónán kívül, ahol az utasok megpihenhetnek, internetezhetnek, becsekkolhatnak és akár nyomtathatnak is. Ezen kívül a kisgyermekkel utazók számára egy külön, speciális check-in pultot is felállítottak, ami megkönnyíti a haladást.

A téli menetrend szerint Budapest és Athén között heti háromszor közlekednek az Aegean Airlines járatai: hétfőnként, péntekenként és vasárnaponként délelőtt 10:40-es budapesti és délelőtt 9:00 órás athéni indulással. Az ünnepek idején, pontosabban december 20. és január 4. között minden nap közlekednek majd a légitársaság járatai a két város között, jövő nyáron pedig heti négy járat fog indulni hétfői, szerdai, szombati és vasárnapi napokon.

Ciprusra, azon belül is Larnakára Athénon keresztül lehet eljutni az Aegean Airlines-szal. A görög fővárosból minden nap indulnak járatok Larnakába, az utazás hossza mindössze 1 óra 40 perc.

Afrodité szigete télen is csábít

Az Aegean Airlines után Ciprust ismerhették meg jobban a jelenlévők Ács Viktória, a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal munkatársának előadásában. Az Afrodité szigetének aposztrofált Cipruson eleinte aggódtak az orosz turistaszám visszaesésének következményei miatt, azonban augusztus végére minden kételyt eloszlattak a számok: ebben az időszakban a turistaérkezések száma 16%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a magyar utazók száma pedig 15%-kal emelkedett.

Ács Viktória elmondta, hogy az Aegean téli menetrendje lehetővé teszi a rövid, hétvégi városlátogatásokat is a szigeten, amely könnyen bejárható, és ahol akár november végéig is lehet fürdeni a tengerben. A sziget legnépszerűbb úti célja Agia Napa, a Ciprusra utazó magyar turisták 70%-a is ezt az üdülőközpontot választja, ahol éjjel-nappal pezseg az élet, hiszen szórakozóhelyek, tavernák sokasága várja a kikapcsolódni vágyókat. A bulizáson kívül azonban számos természeti és kulturális csodával vár a sziget, nem beszélve az aktív időtöltésről. 160 ezer lakosával Ciprus második legnagyobb városa Limassol, ahonnan csillagtúraszerűen lehet bejárni a környéket, ráadásul 25 kilométeres sétányával is hívogat a település. Pissouri a mountain bike-osok paradicsoma, a Troodos-hegység három sípálya büszke tulajdonosa, Pafosz – a sziget egykori fővárosa és egyik legszebb gyöngyszeme – pedig az UNESCO világörökség része, hogy csak néhány érdekességet említsünk. Pafosz egyébként 2017-ben megkapja az Európa kulturális fővárosa címet, ennek kapcsán pedig számos fejlesztést fognak megvalósítani a városban, többek között felújítják a helyi amfiteátrumot.



Aktív időtöltés a szigeten

Télen Ciprus kimondottan az aktív turisták körében számít népszerűnek, és nem csupán a vízisportok iránt érdeklődők látogatnak ide: számos kerékpáros ide jár edzeni és versenyekre készülni, sokan jönnek gyalogtúrázni, amit 220 kilométer hosszú turistaút tesz lehetővé a Troodos-hegységből kiindulva egyenesen a tengerpartig. A golfosok is szívesen járnak ide ilyenkor, a szigeten ugyanis négy darab 18 lyukú versenypálya található. A búvárkodás szerelmesei szintén számos lehetőséget találnak Cipruson, ahol a roncsmerülés az egyik legfelkapottabb tevékenység. A falusi turizmust is egyre többen preferálják, amit Cipruson eredeti formájukban felújított parasztházakkal tesznek még színesebbé.

A ciprusi sztenderd igen magas a szállodákban, a gasztronómia pedig sokak kedvence a szigeten: a konyha körülbelül 90%-a a görög hagyományokat követi, azonban török és arab ízek is felfedezhetők benne.


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.