Csak két óra az oszmán birodalom

Idén nyáron vélhetőleg minden eddiginél több honfitársunk keresi fel az alig több mint kétórányi repüléssel elérhető török tengerpartot, ahol türkizszínű víz és csodálatos napsütés fogadja őket. A klasszikus ókori műemlékeken túl a hettiták, szeldzsukok, oszmánok, örmények és keresztesek nyomait is felkutathatják a turisták, akiket ultramodern szálláshelyek várnak Antalyától Alanyáig.

A száraz Anatóliai-fennsíktól a Taurus-hegység választja el Törökország mediterrán partvidékét, amelyet kellemes, homokos és aprókavicsos partszakaszok szegélyeznek. Törökország tengerparti nyaralóhelyeit az 1980-as években kezdték felfedezni a magyar turisták. Először az Égei-tenger keleti partvidéke, Marmaris, Bodrum, majd délebbre a Földközi-tenger tagolt partvidékei is egyre ismertebbé váltak.

A közelmúltban a Karya Tour meghívására magyar utazási irodák képviselői és újságírók látogattak Antalyába és környékére, hogy megismerkedjenek ezzel a mesésen szép világgal. Vadócz Péter, az utazásszervező sales menedzsere hangsúlyozta: „Itt minden vendég megtalálhatja, amire vágyik. Csodálatos, csillogóan tiszta tenger a strandok szerelmeseinek; a Földközi-tenger és partvidéke lenyűgöző természeti szépségei a kirándulást kedvelőknek; számos ókori építészeti emlék a művészetet és kultúrát kutatóknak; eredeti török ízek a kulináris élvezetek imádóinak; vásárlás mindenekfelett, világmárkák elérhető áron és nem utolsósorban a török emberek kedvessége, vendégszeretete. Két egyforma szolgáltatású szálloda nincs, két ötcsillagos hotel között óriási lehet a különbség” – emelte ki Vadócz Péter. Az utazási iroda heti öt alkalommal indít közvetlen charterjáratot Antalyába a Sky Airlines légitársasággal.

Utunk során meglátogattuk Kemer, Antalya, Belek, Side és Alanya közkedvelt üdülőhelyeit, színvonalas szállodáit és kulturális látnivalóit. Ókori római amfiteátrumai teljes pompájukban látogathatóak, sőt a mai napig koncerteket, előadásokat élvezhetünk ódon falaik között. A törökök vendégszeretetéről már sokat hallottam, de megtapasztalni felejthetetlen élmény volt. Számukra az üzlet, a vendég mindenekfelett áll, amit a vásárló kér, azonnal „ott terem”.

 

Kifinomult dizájnhotelek

Antalya Bayindir nemzetközi repülőterén a Karya helyi csapata pezsgővel és rózsával fogadott bennünket. Innen Kemerbe mentünk, ahol azonnal hajóra szálltunk, és a tenger felől is megcsodálhattuk a Taurus-hegység lábainál elterülő, csodálatosan tagolt tengerpartot. Kemer egykor kis halászfalu volt, ma igazi turistacentrum. Az éjszakát a Simena Sun Clubban töltöttük. A két éve felújított ötcsillagos szálloda közvetlenül a tengerparton fekszik. Központi egységei, medencéi igényesek, a kiszolgálás magas színvonalú. A hotel épületei elszórtan helyezkednek el az árnyas fákkal szegélyezett, nagy kertben. A Kemerben és környékén látott szállodák közül leginkább a Sunland Resort & Spa Hotelt ajánlom az utazók figyelmébe. A tavaly épült ötcsillagos szálloda az utolsó design szerint berendezett, sparészlege, külső medencéi magas színvonalúak. Csak a Karya Tour árualapjából érhető el, az ár-érték arány talán itt az egyik legkedvezőbb. Utunkat Antalyában, Törökország egyik legkedveltebb üdülőhelyén folytattuk. A várost II. Attalosz pergamoni király alapította i. e. 159-ben. A római, bizánci és szeldzsuk időkben virágzott a város, majd 1390-ben oszmán fennhatóság alá került. Legfontosabb emléke a római városfal és az impozáns Hadrianus-kapu, amelyet a császár i. sz. 130-ban tett látogatása emlékére állítottak. Antalya specialitása a bibes, azaz a csípős, fűszeres szezámolajos mártás.

Az üdülőhely színvonalas szállodái közül a Titanic Beach Resort, a Barut Lara Resort & Spa és a Limak Lara Deluxe Hotel hagyott bennem maradandó emlékeket. Az utóbbiban néhány szerencsés útitársunk igazi luxuslakosztályban élvezhette a pihenést, saját jakuzzival és a szobából közvetlenül elérhető, az amfiteátrumok hangulatát idéző privát medencével.

 

Golflabda és gránátalma

De semmi sem tart örökké, másnap ismét útra keltünk, s hamarosan Belek dimbes-dombos golfpályái között találtuk magunkat. Antalya és Side között fekszik a kifejezetten golfközpontnak épült Belek. Itt több 18 lyukú pálya van, amely csodálatos tájon vezet keresztül, régi fenyvesek és tavak között terül el. A központokban több nyelven beszélő golfoktatók várják e sport szerelmeseit. Luxusszállodák sorakoznak egymás mellett, Letonia Golf Resort, Rixos Premium, Adam & Eve, s mikor már azt hittük, ezeket semmi sem múlhatja felül, megérkeztünk aznapi szállásunkra, az Ela Quality Resort Hotelbe. Kis csapatunk egyöntetű véleménye szerint ez a szálloda volt a „Best of Turkey”. Az igazi luxust kedvelőknek ajánlom figyelmükbe, nem fognak csalódni. Sparészlege, törökfürdője kifinomult ízlésre vall, éttermeiben széles választék magas szintű kiszolgálással párosul. Másnap fájó szívvel vettünk búcsút ettől a földi paradicsomtól, és indultunk tovább a tengerparton délre, Side városába. A név gránátalmát jelent, görög telepesek alapították, majd kalózközpont lett, és komoly haszonra tett szert a rabszolga-kereskedelemből. A város a bevásárlók paradicsoma, bőr-, ékszer-, ajándéktárgyüzleteivel, sok bárjával és éttermével. Gyalogosövezetek, kis panziók és családi vállalkozások segítik megőrizni a hely falusi báját. A keskeny utcák emlékművei történelmi hangulatot sugallnak. Apollón és Athéné templomának újra felállított márványoszlopai és timpanonjai, Vespasianus emlékműve és diadalíve, az egyszerű gránitoszlopokkal és római üzletek maradványaival szegélyezett oszlopsoros utca, a hellenisztikus alapokra épült, nagy római színház maradandó élményt nyújt az arra látogatóknak. Érdemes este a kivilágított Sidét is megcsodálni, így lesz teljes a kép.

 

Erőd és utópia

Utazásunk utolsó állomása Alanya volt, amelynek meredek hegyfoka és erődje már kilométerekről látszik. Csapatunk „kemény magja” természetesen feljutott az erődbe, ahonnan pazar a kilátás a strandokra és hegyekre. Ma modern üdülőhely, de a római időkben Coracesium volt a neve, és a Rómába tartó gabonaszállítmányokat fenyegető kalózok erődítménye volt. A kalózokat i. sz. 65-ben legyőzték, és Coracesium virágzó város lett. A szeldzsuk uralkodó, I. Aladdin Keykubad Alanyában rendezte be téli rezidenciáját, és jelentősen megerősítette a várost. Kettős védelmi falat vontak a hegyfokra, amely a citadellát vette körül, benne a bizánci templommal. A falat több torony és kapu szakítja meg, amelyek még ma is jó állapotban árulkodnak egykori fényükről. A kikötőt a 35 méter magas Vörös- torony, a Kizilkule őrzi. Stratégiailag védte Alanya hajóépítő műhelyét, ahol egyszerre öt hajót tudtak építeni. Alanyában magasabb szállodakategóriában az Utopia Word ötcsillagos szállodát, kisebb pénzű látogatóknak a Kleopátra Golden Sun Hotelt ajánlom. Az utóbbi közelében van a környék talán legszebb homokos tengerpartja, míg az előzőhöz a foglalásnál jó tudni, hogy a főépület épületegyüttese igazi luxuséletérzést biztosít, míg a villák alacsonyabb színvonalúak, és a főépülethez történő eljutás a rengeteg lépcső megmászása miatt rendkívül nehézkes. A kilátás viszont pazar és igazán utópikus. Mivel a szállodakomplexum sziklás hegy tetejére épült, a főépület teraszán ülve a vendéget az az érzés keríti hatalmába, mintha egy luxus-óceánjáró fedélzetén kávézgatna. Ahová a szem ellát, a tenger kék hullámai verik vissza a nap sugarait.

 

Opera és gyereknap

Végül ellátogattunk a pergamoni királyság legkeletibb városába, Aspendosz romjaihoz. Ma legfőbb látnivalója az i. sz. 162-körül épült, világ egyik legjobb állapotában fennmaradt, 15 ezer férőhelyes ókori római színház. Az épületet egy színpadi építmény zárja le, amelynek egykor fából készült teteje volt. Itt tartják évente az Aszpendoszi opera- és balettfesztivált.

Törökország a gyerekek paradicsoma is. Ottlétünk idején lehetőségünk volt megtapasztalni, mennyire fontos számukra a legkisebbek tisztelete. Április 23. a török függetlenség napja és egyben a gyermeknap is. Ilyenkor a családok, az iskolák és az ország együtt ünnepel, minden ajtó nyitva áll ezen a napon előttük, programok, fesztiválok zajától hangos az utca.

 

Hamam – a fürdő törökül

Törökországban járva kár lenne kihagyni a hagyományos fürdőt, a hamamot. A turistákat ugyan nem a helyi közfürdőbe viszik, hanem régiónként egy külföldiekre szakosodott hamamba. A szállodákból buszok gyűjtik össze az érdeklődőket. Ajánlom mindenkinek, ne hagyja ki ezt az élvezetet, felfrissül a test és a lélek egyaránt. Van itt finn szauna, gőzfürdő és hagyományos törökfürdő, azaz hamam. Jellegzetes kék-fehér csempe, mozaikok a falakon, falfülkék és kellemes meleg gőz fogad minket. A kezelések során felgyorsul az anyagcserénk, és a méreganyagoktól megtisztul a szervezetünk. A forró levegőben a meleg kőre fekve bőrünk pólusai kitágulnak, magukba szívják az illatos olajokat. Megszabadulunk az elhalt hámsejtjeinktől, majd habos masszázs, peeling következik. Mire észhez térünk, máris nyakon öntenek egy dézsa kellemes meleg vízzel. Ezt követően iszappakolást tesznek az arcra vagy igény esetén az egész testre. Tusolás után érezhetően simább, üdébb a bőrünk, s egy csésze forró tea után máris megyünk az aromamasszázsra, amellyel vége is kényeztetésünknek.

Köszönjük a Karya Tour meghívását.

A Karya Tour Kft. 2007 júliusában alakult Magyarországon, de már 1999 óta működik Oroszország és Ukrajna csaknem 10 városában. Ukrajnában a törökországi utaztatások terén piacvezető.

 

Tematikus hotelek

A török tengerpart tematikus szállodáiban megelevenednek Európa nagyvárosai, az Orange Country Resort Szállodába lépve az amszterdami pályaudvaron találjuk magunkat. A pályaudvart elhagyva Amszterdam főutcáján sétálhattunk. Hű másolatként jelent meg a jellegzetes város utcaképe, a jellemző vöröstéglás házak, homlokzatok, színes kis halászkunyhók, amelyekben a szállodai szobák, bárok, kocsmák kaptak helyet. Ugyanígy járhattunk a szerelmesek városában, Velencében, ahol megelevenedett előttünk a Szent Mark tér és a Dózse-palota, átsétálhattunk a Rialto hídon, és nem hiányzott egyetlen szobor, kandeláber, díszelem sem, csak a galambok és a gondolák.

 

Irodás szemmel

„A törökországi utazás során azt tapasztaltam, bármerre is megyek, a sport és gyermekek szeretete a legfontosabb – mondta el egyik útitársam, Gerencsér György, az Európa Utazási Irodák marketingmenedzsere. – A legkisebb településnek is van sportpályája és uniós szabványoknak megfelelő játszótérrel. A legtöbb szállodában van mód és lehetőség többgyermekes családok elhelyezésére, és nemcsak a szokásos 2+1 vagy 2+2 fős megoldással, összenyitható szobákkal, hanem apartmanokat is kínálnak a családosoknak. Sok szállodában elkülönülten jelennek meg a családi szobás egységek, külön medencékkel, csúszdákkal. A hotelekben többségében animátorok várják a jövő generációját kedves és ötletes játékokkal, esténként gyerekdiszkóval, térítés ellenében a gyerekfelügyelet is biztosított. A Royal Vikingen Resort ötcsillagos szálloda a skandináv monda- és hitvilágot ötvözi a 21. század igényeivel. A bejárat felett egy hatalmas „skaga” (viking hajó) másolata látható, ide a kis lurkók tátott szájjal lépnek be. Majd minden szállodában van több, különböző méretű vízi csúszda, amely a magyar nagycsaládok egyik kedvence” – emelte ki Gerencsér György. Nagy Lászlóné a Kiskun Nova utazási irodától érkezett a tanulmányútra, Kiskunfélegyházáról: „Kisvárosban dolgozom, ahol az utasok minden esetben kikérik az irodai dolgozó véleményét. Ha egy utat, egy szállodát úgy tudok ajánlani, hogy hozzátehetem, én már jártam ott, valóban nagyon szép, és minden rendben van, azt elhiszik, megköszönik és foglalnak. Döntően veszik figyelembe a személyes ajánlatainkat, és ez így helyes. Ugyanis ha elégedett a vendég, máskor is visszajön, és nálunk foglalja le utazását.”


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?