Családi nyaralás

Míg az előszezon az idősebb, illetve a gyermektelen pároké, addig a nyári főszezon a családi nyaralások ideje. Cikkünkben néhány példán keresztül mutatjuk be a hazai kínálatot; a kedvelt desztinációkat, szállásfajtákat és a kirajzolódó trendeket.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyarok 76 százaléka az elmúlt egy évben nem volt üdülni – állapítja meg a GfK Hungária és a Szonda Ipsos legfrissebb Nemzeti Médiaanalízis felmérése. Azok körében, akiknek sikerült elutazniuk legalább öt napra, a legnépszerűbb úti cél a Balaton volt, külföldön Horvátország, Görögország, Tunézia és Törökország az éllovas. Horvátország kivételével a többi desztinációba a családok többsége az utazási irodák csomagajánlataiból válogat. Az utóbbi években egyre kedveltebbek a bulgáriai utak is, a gyerekkorukban többször a bolgár tengerparton nyaralók most gyerekeikkel térnek vissza. Az előrejelzések szerint a családosok inkább az év közbeni kisebb kiruccanásokat, a téli, illetve tavaszi utazásokat hagyták ki azért, hogy a nyári üdülésről ne kelljen lemondaniuk.A négycsillagos szállodák még mindig jól teljesítenek, bár észrevehető az elmozdulás az olcsóbb szállások irányába.

Meddig gyerek a gyerek?

A gyermekkel utazókat elsősorban pluszszolgáltatásokkal és kedvezményes árakkal csábít(hat)ják magukhoz a szállodák. De ki számít valójában gyereknek? Jogilag egyértelműen 18 éves koráig gyerek a gyerek, és nagy ritkán valóban akad olyan szálláshely, ahol még a 18 éves „gyermeket” is ingyenesen szállásolják el a szülővel egy szobában. Ez a szemléletmód érvényes például egyes mediterrán hajóutaknál. A legtöbb szálloda azonban kétéves kor felett már kér – ha nem is a teljes árat – szállásdíjat. Az ingyenesség azonban egyre későbbi életkorra tolódik ki. Egyre gyakoribb, hogy hatéves korig tekintenek el a szállásdíjfizetéstől a szálláshelyek, és 12–14 éves korig 50 százalékos kedvezményt nyújtanak. Már nem ritka az – ott alvók számától független – szobaár alkalmazása sem, és megjelentek a családi árak a szállodai elhelyezésekre éppúgy, mint a teljes útra vonatkozóan. A jövőben a fenti árképzési tendenciák erősödése várható, mivel a családi csomagárak az utas számára átláthatóbbak; megkönnyítik az ajánlatok összehasonlítását és a családi büdzsé kialakítását. A jelenleg alkalmazott családi ár többnyire a „két felnőtt + egy, illetve két gyerek” felállásnak kedvez. A háromgyerekes családoknak – mivel a legtöbb szobába be sem fér enynyi pluszágy – mindenképpen egy második szoba szükséges, és a csomagárak is maximálják a gyerekek számát. A családi árképzésnek vesztesei is lehetnek: a gyermekekkel együtt utazó egyedülálló szülők. Egy csecsemő és egy 16 éves kamasz igényei között semmi átfedés nincs, holott mindkettő még kiskorú. A családbarát szálláshelyek többnyire a 4–12 éves korosztály igényeit fedik le, akik számára ingyenes klubot működtetnek, programokkal és anyanyelvi animátorokkal. A kisebbek számára általában térítéses gyermekmegőrzést nyújtanak, amely a szülőknek egy-egy estére vagy néhány órára jelent megoldást. Ebben a korban a szülők többsége egyébként sem hagyná gyerekét hosszú időre idegenekre. A kamaszok szórakoztatása a legkevésbé megoldott, s aránylag kevés az olyan szálláshely, ahol mind a három korosztály kikapcsolódásáról egyaránt gondoskodnak.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy minden szálláshelynek tárt karokkal kell-e fogadnia a kisgyerekes családokat. Az 1950-ben alapított francia Club Med, a klubszállodák úttörője például bizonyos egységeibe csak felnőtteket fogad, ráadásul vannak elsősorban párokat vagy éppen szingliket megcélzó egységeik. Legtöbb üdülőközpontjukban azonban a fiatalok, a családosok és az idősebbek is együtt, egymást nem zavarva pihenhetnek. Egyes hotelekben a 0–2 és a 2–4 éves gyerekek számára is külön klubot üzemeltetnek. Sokszor nincs egyértelmű utalás a szálloda preferált vendégkörére vonatkozóan, ilyenkor a szolgáltatások köre és az árképzés lehet az iránymutató. Magyarországon nemigen találkozni olyan szálláshellyel, amely kategorikusan kizárná a családosokat. Inkább az ellenkezőjére van precedens, azaz néhány wellness-szállodában a feltöltődni vágyó felnőtt vendégeket zavarja meg időnként a felügyelet nélkül rohangáló, unatkozó kisgyerek.

Manó, Dinó, Törpi

A charteres utazásszervezők főszezoni kínálata elsősorban a családosokra koncentrál. A kedvezményes csomagárakon túl van olyan iroda, amelynél a gyerekek ingyen is utazhatnak, csak a szállást vagy az illetéket kell kifizetniük. A szülők és gyerekek gondtalan nyaralásáról egyre több üdülőhelyen az utazásszervezők által kialakított, klubszerűen működtetett animációs programok is gondoskodnak. A Neckermann „Klub, Család, Strand” katalógusában gyűjtötte össze családi ajánlatait. A legnépszerűbb desztinációkon túl a cég Bulgáriába és Spanyolországba, valamint Madeira szigetére is kínál családi üdüléseket. Békefi Veronika ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Klub Oázis program egy éve él, és az idén már kilenc szállodában várják a vendégeket. „A Klub Oázis szállodák kiválasztását és a programokat Béres Alexandrával közösen alakítottuk ki, hogy a nyaralás alatt a nyaralni vágyóknak a teljes kikapcsolódás mellett az egészséges életmódról se kelljen lemondaniuk.” A gyerekek szórakozását a NeckerManó Klub szakképzett animátorokkal biztosítja. Idén ez a koncepció a külföldi Klub Oázis szállodák – Mallorca, Rhodosz, Kos, Korfu, Bulgária és a Török Riviéra – mellett újdonságként a Hotel Karos Spa szállodában Zalakaroson is megtalálható. Erdei Györgyi, a Best Reisen Dino Club programjának menedzsere kérdésünkre elmondta, hogy 1998-ban indították el a Dino Clubot, elsőként Tunéziában egy hotellel. Mára kínálatuk négy országra (Tunézia, Egyiptom, Görögország és Törökország) és kilenc szállodára bővült. A Dino Clubokban szakképzett animátorok gondoskodnak a gyerekek egész napos magyar nyelvű szórakoztatásáról. Négyéves kortól két korcsoportban foglalkoznak a kicsikkel. Olyan programot ajánlanak, mint a Seholsziget kincsei, az Indiánok tábora vagy a Dinoolimpia.

A Tensi a Törpi Klub brand alatt fogta össze családbarát ajánlatait, tudtuk meg Hargitai Éva értékesítési vezetőtől. „Egyedi ajánlataink közé sorolhatók a kulturális köntösbe bújtatott városnézések, mint a Harry Potter nyomában vagy a Notre Dame-i toronyőr titka.” Szintén újdonságot jelentenek a Tensi kínálatában a rekreációs családi üdülések és túrák. Gyermek- és ifjúsági tábort szerveznek Zamárdiban és Halásziban, míg a felnőtteknek és családoknak lovas-, tenisz-, vitorlás-, szörf-, súlycsökkentő, csapatépítő programokat és táborokat kínálnak. Ajánlanak vízitúrát a Szigetközben, a Csallóközben és a Bodrogon, kerékpártúrát a Balaton és a Fertő-tó körül. Szerepel a kínálatban egyéni, családi utazás Disneylandbe, Legolandba, Gardalandbe, kirándulás a csokoládévagy mormotavonaton Svájcban, és elmaradhatatlan a 10 éve minden évben elindított, 180 fős charteres Mikulás-túra a Lappföldre. Télen tematikus síheteket kínálnak szakképzett magyar nyelvű oktatókkal Ausztriában és Olaszországban, síovival és síiskolával. A tengerparti nyaralóprogramjaikon ajándék jár minden 12 év alatti gyermeknek.

Szállodák, farmok, tanyák

A nagy balatoni szállodák gyerekbarát szolgáltatásai egyre inkább hasonlítanak a mediterrán társaikéhoz, de gyermekes családokat várnak a panziók, a bérelhető magánházak és a tó közeli falusi vendégházak is. A kisgyermekkel érkezőket az utóbbi években egyre több ajánlattal vonzzák magukhoz a hazai szálláshelyek. A Balaton közeli alsópáhoki Kolping Hotel volt az első Magyarországon, amely kiemelt figyelmet szentelt a gyerekekre. A 10 éves üdülőközpont 450 ágyával mára háromgenerációs hotellé vált. Az utóbbi években országszerte nyíltak meg családbarát szállások, a kastélyszállóktól a biofarmokig.

Az utóbbi években a falusi vendégházak mellett olyan falusi üdülőközpontok alakulnak ki, amelyek a helyi értékek autentikus bemutatása mellett a szolgáltatások széles skáláját nyújtják a vendégeknek. Tiszaszőlősön a Szőlőszem Szórakoztató és Egészségfarm 30 000 m2-en kínál aktív és passzív szórakozást kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Somogy Kertje üdülőfalu más hangsúllyal, de hasonló koncepció mentén, hat különböző stílusú falusi házzal várja a családokat. A széles körű sport- és wellness-szolgáltatások mellett a felnőttek a hagyományos falusi tevékenységekben – kertészkedés, gyümölcsszedés, metszés, virágültetés, szüretelés, gyomtalanítás, kosárfonás és agyagozás – is kipróbálhatják magukat, míg a gyerekek számára szabadtéri játékok, kézműveskuckó, játszótér, medence, valamint állatsimogató és csacsifogatolás jelenti a kikapcsolódást. A fenti példák a magyar „slow utazás” mozgalom első gyermekei. A kiskorban kialakított, a természet, illetve a vidéki élet iránti affinitás kialakítása a belföldi turizmus fenntarthatósága mellett egy egészséges nemzedék felnövekedését is szolgálja.

A közelmúlt talán válság indukálta másik tendenciája, hogy néhány alacsonyabb kategóriájú vidéki szálloda a gyerektáborozás felé nyitott. A salgótarjáni kétcsillagos Medves Hotel egész évben 700 méter magasban, festői környezetben várja a családok mellett a (sport)táborosokat is. A háromhektáros ősparkban fekvő szálloda különleges szubalpin klímával rendelkezik, mely alkalmas számos légzőszervi megbetegedés, különösen allergiás panaszok gyógyítására. Állítólag a Föld északi és déli pólusa után itt az egyik legnagyobb a mágneses kitüremkedés, az úgynevezett „vadpólus”, amely számos betegségre jótékony hatással bír. A sporteszközökkel jól felszerelt szállodában tartalmas kirándulásokat is szerveznek a környék látnivalóihoz.


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.