hirdetés

Csirkehúst adott el SZÉP-kártyára, megbüntették érte

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) gyakran büntet meg vállalkozókat azért, mert nem a szabályoknak megfelelően fogadnak el SZÉP-kártyát. Egy miskolci húsboltban csirkehúst adtak el az ellenőröknek SZÉP-kártyára – és ez nem egyedi eset.

hirdetés

Az MKEH honlapjára felkerült határozat szerint tavaly novemberben szálltak ki az ellenőrök egy miskolci húsüzletbe, ahol a „vállalkozó a helyszíni vizsgálat során, jegyzőkönyvbe rögzítve akként nyilatkozott, hogy lehetőséget biztosít SZÉP-kártya elfogadására üzlethelységében fellelhető bármely termék (tőkehús, nyers hús) megvásárlásakor”. Hasonló eset történt ugyanakkor egy másik miskolci húsüzletben és számos más helyen is az országban, de erről később majd bővebben.

Visszatérve a miskolci esetre, a vállalkozó nyilatkozata nyilvánvalóan nem egyezik az érvényes előírásokkal, melyek értelmében csak melegkonyhás étkezés esetén lehet igénybe venni fizetésre a SZÉP-kártyát, a vendéglátás alszámla terhére. Tény, hogy a húsboltos rendelkezett melegkonyhás vendéglátásra vonatkozó engedéllyel, tehát ha ott fogyasztott volna el az ellenőr egy szál sült kolbászt kovászos uborkával és puha kenyérrel, és azt SZÉP-kártyával fizette volna, akkor minden rendben is lett volna. Ugyanakkor a nyers hús értékesítése nem minősül vendéglátásnak, ezért végül 102.500 forint bírság megfizetésére kötelezték a vállalkozót. A teljes határozat az MKEH honlapján érhető el.

Csirkék a boltban (Fotó: wikipedia)
Csirkék a boltban (Fotó: wikipedia)

Értesüléseink szerint egyes húsüzletek évente több tízmillió forintos SZÉP-kártya-forgalmat is bonyolítanak, így nem csoda, hogy ez szemet szúrt a területet vizsgáló ellenőröknek. Az esettel kapcsolatban azt is megtudtuk, hogy a tavalyi év második felében az ország különböző pontjain végzett hús- hentesárú boltok ellenőrzése minden egyes esetben jogszerűtlen kártyaelfogadással zárult (közel 40-50 húsbolt volt a kiadott tervben). Egyes esetekben volt grillpult, míg egyes esetekben még az sem, tehát esély nem lehetett volna SZÉP Kártya elfogadásra (pl. piaci hús- hentesárú boltok kiadó ablakkal, amelyeknél ez egyáltalán nem jellemző). Csak ott nem tapasztaltak jogszerűtlen elfogadást, amely húsbolt másik egysége korábban más településen vizsgálva és elmarasztalva lett.

Az ellenőrzés egyébként "próbavásárlásnak" is nevezhető, tudtuk meg, hisz tényleges tranzakció történik az ellenőrök által használt, erre a célra rendszeresített SZÉP Kártyával, így a kereskedelmi egység "beismerése" a jegyzőkönyvben nem meglepő, különösen mivel a szerződött kártyakibocsátókat előzetesen az egység forgalmi adatai kapcsán megkeresik.

Amennyiben a cafeteriarendszer jövőre tervezett átalakításával tényleg megszűnik az egész SZÉP-kártya-rendszer, akkor vélhetően büntetésre se lesz majd szükség, de ez még a jövő zenéje.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint szükséges az érdekképviseleteknek a mozgáskorlátozott turisták érdekeiért lobbizni?

Kiadónk társoldalai