Csökkent a nézőszám a Szigeten

„A nemzetközi szakma és a látogatók visszajelzései egyértelműen megerősítenek minket abban, hogy jó döntés volt a Sziget vizuális megújítása, a sokszínűség erősítése” – fogalmazott Gerendai Károly, hozzátéve, hogy bár a látogatószám elmaradt a várttól – a tavalyinál 17 ezerrel kevesebben, összesen 362 ezren voltak – mégis elégedett a rendezvénnyel.

A Sziget kezdeményezésére idén a rendezvény ideje alatt a fesztiválon nemzetközi fesztivál konferencia is zajlott, melyen mintegy 25 fesztivál igazgatója, továbbá ügynökségek képviselői vettek részt. A konferencia az egyre elszabaduló és a Szigetet is egyre jobban sújtó fellépti díjak okán, a zenekarokat képviselő ügynökségek és fesztiválok közötti párbeszéd elindítását tűzte ki célul. A konferencia résztvevői egyhangúlag egyetértettek abban, hogy a Sziget idei változása, vizuális megújulása, a programok sokszínűsége, a szolgáltatások változatossága kiváló irány, hogy vonzóvá tegyenek egy fesztivált.

Gerendai megjegyezte: „A vizuális megújulás természetesen nem mehet a zenei kínálat kárára, továbbra is fontos, hogy aktuális sztárokat vonultassunk fel. Sajnos idén az ág is húzott minket, nem sikerült a tervezett sztárelőadók egy részét elhozni”.

Jól vizsgázott a Sziget Fesztiválköztársaság biztonsági szolgálata: ugyanolyan békés volt a Sziget, mint szokott, semmi kirívó esemény nem történt.

Illetve történt, ugyanis soha eddig még űrbázisa nem volt a Szigetnek, és sosem delegált a Sziget asztronauta aspiránsokat a NASA központjába. Most azonban igen. Az Axe Apollo Space Academy közép-európai űrkiképző bázisán, a hét végén eldőlt, kik utazhatnak Orlandóba, ahol esélyük nyílhat majd egy űrutazásra. Szombat délután jelentették be a Sziget "űrbázisán" annak a hat (bosnyák, szlovén, horvát, szlovák, cseh és magyar) fiatalembernek a nevét, akiket 51 jelölt közül választottak ki és akik részt vehetnek egy globális űrtáborban az Egyesült Államokban. Az eredményhirdetésre az első és eddig egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan is kilátogatott, aki utána nagy örömmel nézett körül fesztiválon, ahol életében először járt.

A nagy melegben igen népszerű volt a Sziget Fesztiválköztársaság szabadstrandja, a Sziget Beach, ahol naponta több ezer ember kereste az enyhülést. Az estéket sokan töltötték a Cirque du Sziget kihagyhatatlan programjain és több tízezer ember vett részt naponta a Nagyszínpad előtt rendezett partykon is: a Nagy Lufi Partyn, a Szélforgó Partyn, a Strandlabda Partyn nem beszélve a Color Partyról. Az egész fesztivál területén látványos installációk, díszkivilágítás, lampionok, fényfüzérek, tükörgömbök, fényfestés színesítette a látvány-élményt és számos új, eddig nem látott vizuális megoldásban gyönyörködhettek a kilátogatók. A csodák és az ünnepek végigkísérték az idei Szigetet az elejétől a végéig: a nulladik napon a Quimby teremtett varázslatot, majd a végén End Show zárta fényjátékkal, lézer show-val, tűzijátékkal, pirotechnikai látványosságokkal és Guetta zenéjével az idei ünnepet.

A Fesztiválköztársaság hétfőn lezárja határait, azonnal megkezdődik a bontás és a takarítás, ami nagyjából egy hetet vesz igénybe. Utána következik a kertészeti rehabilitálás. Ez idén igencsak feladja a szakembereknek a leckét, mivel a Fesztivál területe már a rendezvény ideje előtt aszály sújtotta területté vált a rendkívüli hőség és a szárazság miatt.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.