Csongrád megyei pillanatkép

Csongrád megye nemes városainak látnivalói, a térség gasztronómiája és kulturális értékei is terítékre kerültek a nyáron a megyei önkormányzat által szervezett tanulmányúton. A meghívottak számára is bizonyossá vált, hogy a Délvidék eladható turisztikai termék.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A térségbe érkező turisták számára jó hír, hogy a MÁV Zrt. idén tavasszal adta át az utazóközönségnek a szegedi nagyállomás megújult utasforgalmi létesítményeit. Az eredeti, klaszszicizáló stílusban felújított, 2005-ben műemlékké nyilvánított épület utascsarnokában immár hat jegypénztár, ügyfélcentrum, korszerű utastájékoztató rendszer és akadálymentes feljáró szolgálja az utasokat. Az állomásrehabilitációs program keretében, összesen 1,3 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukcióhoz Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata százmillió forinttal járult hozzá. Az utóbbi évek során teljesen megszépült a napfény városában az egész centrum, a díszburkolatot kapott Kárász utcán öröm végigsétálni. A felújított Hotel Royal*** szálloda kedvezményes hétvégi csomagjai vonzó lehetőséget kínálnak, és a kényeztető hétvégén nem lehet kihagyni a szegedi Roosevelt téri Halászcsárda, a magyar gasztronómia fellegvárának étel-ital kínálatát sem.

A hódmezővásárhelyi kistérséget Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város, Mártély község, Mindszent város és Székkutas község települések alkotják. A térség lakói számára elevenítették fel Vásárhelyen a „békebeli” időkben bevált „Hétvégi promenád” szórakoztató sorozatot, mely a nyári hónapokban vasárnap délután nyújt felhőtlen szórakozást, színes szabadtéri programokat a családok apraja-nagyjának.

Csend és nyugalom a zöldben

A városi látnivalókon túl a természet szerelmesei is megtalálhatják számításukat Csongrád megyében. A Csongrádot és Szentest öszszekötő kerékpárút 6,7 kilométeres csongrádi szakasza a Tisza védtöltésén helyezkedik el, amely az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek nyújt egyszerre sport- és szabadidős lehetőséget az érintetlen természeti környezetben. A kerékpártúrák szervezőinek ajánljuk, hogy térjenek be az ópusztaszeri Kemencés csárdába, ahol egyéb finomságok mellett rendelésre kemencében sült lángos, tésztába tekert göngyölt hús és tésztában sült csülök nyújt kulináris élvezetet az odalátogatóknak.

A térség egyik leggyorsabban fejlődő turisztikai célpontja a termálfürdő megnyitása óta egy korábban kevéssé ismert település, Kistelek lett. A sportosan elegáns Aqua Hotel barátságos áraival és színvonalas wellness-szolgáltatásaival várja az érdeklődőket.

Ezer évre emlékezve

Egyszerre a legendák és a valóság földje a térség egyik leglátogatottabb múzeuma, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. 1100 év történéseiről tanúskodik a régészek által feltárt honfoglaláskori falu és temetője, Szer monostora, a középkori harangöntőműhely s újraöntött harangja. A törökdúlást jelzi az 1630-tól Pusztaszer településnév. A Csongrád megyére jellemző mezővárosi és tanyai életmód különféle táji változatait bemutató szabadtéri néprajzi múzeum, a parkerdő és tornapálya, a tanösvény és nyári gyerektábor, a tűzvarázs helyei, a Nomád park, a halban gazdag tó, a megújuló kemping, 33 állandó kiállítás, valamint a Magyarországon egyedülálló világhírű Feszty-körkép látható itt, amelyek így együtt 2005-ben az "Év Múzeuma" elismerést kapta.

Kövidinka és parasztolimpia

Helyi finomságokkal, enni- és innivalóval is jóltartják a vendégeket Csongrád megyében. A bortermeléséről híres Pusztamérgesi Farkas testvérek pincészetében rendkívüli hangulattal, finom étellel és borkóstolóval gazdagodhatnak a vendégek. A hagymatermesztésről híres Makón megszépült belvárossal és számos rendezvénnyel várják a turistát. A csábítás részeként a város polgármestere, Dr. Buzás Péter, a város tetszetős és rendkívül színvonalas kiadványaiban hívja az érdeklődőket makói barangolásra.

A Makóhoz közeli Apátfalva a kedves emberek hazája, ahol még komoly sportversenyt, „Pátfolvai Parasztolimpiát” is rendeznek. Az apátfalvi Szigetház, a Makói Kistérség „néprajzi szigete”, otthon az odalátogatónak. A csoportok fogadására kedves falusi műsorral, kemencében sült, friss kaláccsal készülnek, erdei iskolájuk pedig hagyományőrző programokkal várja az érdeklődőket.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.