Debütált az egyedülálló elektronikus bírálati rendszer a VinAgorán

A VinAgora jubileumi, 20. éve rekordszámú mintát és kimagasló színvonalat hozott. A Budapesten megrendezett borversenyre 643 nevezés érkezett 17 országból. Többek között Ausztrália, Brazília, Libanon, Grúzia, Luxembourg, USA és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az 50 fős nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a verseny három napja alatt.

A kiélezett versenyt jól tükrözi, hogy a bírák pontozása után a benevezett borok több mint 60%-a érte el az ezüstérmes ponthatárt (84 pontot). Az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) szigorú szabályzata értelmében azonban minden főkategóriában csak a minták 30%-a részesülhet éremben. Az ennek megfelelően módosított ponthatárok alapján végül 5 nagyarany-, 83 arany-, 111 ezüstérem és 26 különdíj született.

A VinAgora jubileumi megrendezése alkalmából bemutatkozott a borverseny vadonatúj borbíráló szoftvere, a WineCompass. Hazánk egyetlen nemzetközi borversenye mindig élen járt a technikai fejlesztésekben, hiszen tizenöt évvel ezelőtt, Európában az elsők között tért át a hagyományos, „papíros” bírálatról elektronikus értékelési rendszerre. A program teljesen web alapú, így bármilyen okoseszközről használható, akár mobiltelefonról is. Különlegessége még, hogy ún. komplex bírálati rendszer, vagyis a megszokott száz pontos értékelésen túl két további modult is tartalmaz, amely lehetőséget ad a bírálóknak arra, hogy ne csak egyetlen pontszámmal jellemezzék a bort, hanem sokkal összetettebb módon, a fogyasztóknak és a termelőknek is hasznos információkat szolgáltatva. Az egyik ilyen modul a bor struktúráját és egyensúlyát hivatott számszerűsíteni, ahol a borbírák látványos pókháló-diagramon jelölik meg a kóstolt minta olyan paramétereinek erősségét, mint a savérzet, az édességérzet, a tannin, vagy az új fahordós érlelés. A másik modul pedig egy kényelmes lehetőség a bor szöveges leírására: a zsűri tagjainak egyszerűen csak ki kell választani a bírált tételt leginkább jellemző szavakat, tematikus, logikusan felépített csoportokból. Itt van mód többek között a bor érlelhetőségének megítélésére, az általános benyomások kifejezésére, vagy indokolt esetben a borhibák és borbetegségek megjelölésére.

A szervezők távlati célja, hogy egyre több magyar és külföldi borverseny is a WineCompass-t használja, amelyre az egyszerű telepíthetőség, a felhasználóbarát kialakítás és a testreszabhatóság miatt minden esély megvan. A profi felhasználói célcsoport mellett tervezik a borfogyasztók megszólítását is, egy „hétköznapi” borértékelő felület kialakításával.

Lássuk az eredményeket: Talán minden nevező, és a nagyközönség számára is, a legfontosabb a Champion díj. Az egyes főkategóriák legjobb borait méltató díjak alapos, kétlépcsős kóstolás után kerülnek odaítélésre, hiszen az adott kategória öt, legmagasabb pontszámot kapott borát a zsűri az utolsó napon újra értékeli, párhuzamos, összehasonlító kóstolással. Idén a következő borok diadalmaskodtak:

Legjobb csendes fehérbor:

Besenyei Borház – Rajnai-Tramini Superior 2014

Legjobb csendes rosé:

Koch Borászat – Frisch Rosé Cuvée 2018

Legjobb csendes vörösbor:

Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Infusio 2016

Legjobb pezsgő:

Vinícola Aurora – Aurora Espumante Brut (Brazília)

Legjobb természetes édes bor:

J&J Ostrozovic – Saturnia Muskát zlty 2017 (Szlovákia)

Legjobb botritiszes bor:

Kiss István Pincészete – Tokaji Aszúeszencia 2005

Pontszám alapján a legjobb magyar fajtaborok a következők:

Cabernet franc: Ebner Pince – Pécsi Cabernet Franc 2015

Cabernet sauvignon: Liszkay Borkúria – Liszkay Cabernet Sauvignon 2015

Chardonnay: Fodorvin Családi Pincészet – Mindszentkállai Chardonnay 2018

Furmint: Angyal Borászat és Szőlőbirtok – Angyal "Üzenet" Tokaji Furmint Top Selection 2015

Kékfrankos: Schieber Pincészet – Tabu Kékfrankos 2016

Merlot: Tiffán’s Pincészet – Elysium 2013

Olasz rizling: Szentpéteri Borpince – Olasz rizling Válogatás 2018

Pinot noir: Haraszthy Pincészet – Haraszthy Pinot Noir 2017

Sauvignon blanc: Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2018

Syrah: Petrányi Pince – Syrah 2015

 

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban részesül, ezt idén az alábbi borok érdemelték ki:

 

Best of Brasil: Vinícola Aurora – Aurora Espumante Brut

Best of Czech Republic: Vinarství Josef Dufek – Pinot Blanc Grand Cuvée, vyber z hroznu 2015/2016

Best of Romania: Cotnari – Grasa de Cotnari 1985

Best of Uruguay: Leonardo Falcone – Reserva Familiar Tannat Roble 2014

 

A VinAgora Borverseny termelői különdíjai:

Csonka és Fiai Kft különdíja a legeredményesebb családi pincészetnek:

Fritz Borház, Szekszárdi borvidék (4 aranyérem)

A Volkswagen Haszonjárművek különdíja a legeredményesebb fiatal borásznak:

Besenyei Klára – Besenyei Borház, Egri borvidék

(2 aranyérem, a verseny legjobb csendes fehérbora Champion díj, Champion díj jelölés a csendes vörösbor kategóriában)

A VinCE Magazin különdíja a VinAgora felfedezettjének:

Riczu Tamás Borászata, Villányi borvidék (3 aranyérem, Champion díj jelölés a csendes rosé kategóriában, Prix VINOFED)

Prix VINOFED (a Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetségének különdíja a legmagasabb pontszámú csendes, száraz boroknak):

fehér: Angyal Borászat és Szőlőbirtok – Angyal "Üzenet" Tokaji Furmint Top Selection 2015

rosé: Riczu Tamás Borászata – Villányi Rosé 2018

vörös: Wakefield/Taylors Wines – St Andrews Shiraz 2016 (Ausztrália)

Forrás: Turizmus Online


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?