Délvidéki testvérvárosok

Virágzó gazdasági és élénk, multikulturális kapcsolatok jellemezték hajdan a Délvidéket. A mesterségesen szétszakított szálakat ma mindkét oldalon igyekeznek újra összekötni. Szeged PHARE CBC pályázat segítségével kiadványban, honlapon, turisztikai vásárokon egységes turisztikai régióként népszerűsíti a határ két oldalán fekvő térséget.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

'

Az idén megvalósuló „Közös kultúránkkal a turizmusért” címet viselő nyertes pályázat tartalmát és Szeged kínálatát tanulmányúton ismertették a szervezők. Kísérőnk és kalauzunk Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. igazgatója és Dragutin Miljkovic, a Palics-Ludas térségi turisztikai szervezet marketingigazgatója voltak.

Indulásként a szegedi városházán megismerhettük a város turisztikai jövőképét, ebben kiemelt szerephez jut az idén márciusban már a röszkei határátkelőig érő autópálya, illetve a szegedi repülőtér szintén idén elkészülő, kis és közepes repülőgépek fogadására képes kifutópályája.

Szecessziós promenád

A magát a 970-ben alapított Csanád vármegye örökösének is tekintő régió új szerepre készül. Hozzájárul ehhez, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címre jelölt Pécs 2010-es programjaiban kiemelt partneri szerepet kapott Szeged. A város és környéke határon átnyúló kapcsolatai révén román, délszláv elemekkel gazdagított 60-70 rendezvénnyel járul hozzá Pécs sikeréhez. A súlypontok egyike az épített környezet bemutatása, a „szecessziós promenád” (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Szeged, Temesvár, Szabadka). Természetes összekötőelem a Tisza, valamint a román és délszláv „áthallásokkal” gazdagított paprikás gasztronómia, kiegészítve a homoki borkultúrával. Konferenciákhoz megfelelő hátteret biztosít a Szegedi Egyetem, a különféle kutatóintézetek és az új informatikaikonferencia- központ. Felújították az Anna gyógyfürdőt, a Ligetfürdő termálbázisára települve gyógyszállóként üzemel a Forrás Szálló. A Dóm téren 75 éves fennállását ünnepli idén a Szegedi Szabadtéri Fesztivál; ehhez a városban és a környező településeken, valamint Szabadkán is számos rendezvény társul. Sok kincset, meglepetést tartogat még a város: ezek közé tartoznak a Somogyi Könyvtár középkori könyvritkaságai, az egyetem országos hírű ásványtára.

Boldog bácskai békeidők

A Szegedet Szabadkával összekötő út mentén, a határtól néhány kilométerre érjük el Palicsfürdőt, amely a múlt századelőn éppoly nagyvilági fürdőhely volt, mint Herkulesfürdő. 1840- ben a tóparti erdőt parkká alakították, az érkezőket a szecessziós víztoronytól gyönyörű sétány viszi a tóparti Vigadóhoz, a Zenepavilonhoz és a Zsolnay díszkúthoz. Ezeket az épületeket az egykori női öltözővel együtt a magyaros szecesszió jegyében faelemekből építették 1912- ben. A 19 hektáros parkban ugyancsak ebben a stílusban épült fel a Halászcsárda, a kisvendéglő és több elegáns szálloda és villa. 1880 és 1912 között az olimpia szellemében sportjátékokat szerveztek. Szerencsére megőrizték a történelmi épületeket; a Park és Tó szálloda 4 csillagos, a sportpályák rendezettek, nyáron működik a szabadtéri színpad és gyönyörű környezetben nagy állatkert is várja a látogatókat.

Palicstól alig 8 kilométerre, Szabadkán, 1910–12 között a Monarchia talán legnagyobb városházát építették fel a magyaros szecesszió stílusában. (Tellett rá, Szabadka akkoriban Budapest után a második legnagyobb adót fizető város volt). A tökéletes állapotban, valamennyi bútorával együtt fennmaradt épület a város leglátogatottabb nevezetessége. A város centrumában pezsgő az élet, egymást érik a kávézók, éttermek és kulturális létesítmények. Szabadka környéke természetvédelmi terület. A közeli Kelebián kedvelt kirándulóhely a kiváló helyi ízeket kínáló Majur étterem, a Kelebia ménes és az 50 férőhelyes új szálló.

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.