Derűs őszi programok Észak-Magyarországon

Megelőzve a hétvégi Mádon megrendezett furmint ünnepet, szakújságírók számára kétnapos tanulmányutat szervezett a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországra a „DERŰ” jegyében, amely egyben hívószava őszi országos termékkampányának is, amely a bor és gasztronómiát helyezi középpontba. 

Az InterCity vonattal szerdán, szeptember 4-én utaztunk Tokajig, út közben mutatták be ajánlott programjaikat a kampány kiemelt térségei, a Mátrai, az Egri és a Miskolc TDM. 

Az egri várkapitányt, Dobó Istvánt alakító Oláh Tibornak volt a legnagyobb sikere, aki korhű ruhában mondta el a Gárdonyi Géza által megírt és a csata előtt az egri várban letett esküjét, és velünk, mint a vár védőivel is megtette ugyanezt. Ezzel mutatta be, azt is, hogy a várba látogatóknak milyen programokat kínálnak.

Benkő Béla a mátrai, Nagy Júlia pedig az egy éves születésnapját ünneplő miskolci TDM-et mutatta be. Megkóstoltuk a Gárdonyi-tallért, amelyet a Boldizsár cukrászda készített, a miskolci kolbászt és ittunk az Egri Csillag nevű borból és ízelítőt kaptunk az olaszrizlingből és az Egri Bikavérből is.

Tokajban már várt minket a borbusz, amellyel Mádra, a Gusteau Kulináris Élményműhelybe utaztunk, ahol Székely István, marketing koordinátor fogadott minket. Részt vettünk azon a programon, amelyet a vendégeknek kínálnak, akik megnézhetik a Szent Tamás pincét, és dűlősétán vehetnek részt borkóstolóval, amelynek végén piknikezhetnek.

Szállásunk az Andrássy Rezidencián volt. Takács Eszter, a hotel igazgatója mutatta be a csodás ötcsillagos rezidenciát, majd egy sajtóbeszélgetésen információt kaptunk az Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság munkájáról, Tarcal község polgármestere a községről tartott beszámolót. Ladomérszky László, a Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye TDM menedzsere a Tokaji ősz rendezvénysorozatról, és a „Tokaj, a családbarát borvidék”elnevezésű ÉMOP pályázatról szólt.

A tizedik Tokaj ősz 2013 rendezvény szeptember 20-án kezdődik és 22-éig tart. Célja hogy bemutassák az elmúlt néhány év során Hegyalján készült pezsgőket, a legújabb borokat a gasztronómiai élményt nyújtó borkóstolók és borvacsorák alkalmával. A dűlőtúrák során a különböző terroirok kínálta lehetőségek megismerésében neves borászok állnak majd a vendégek segítségére, akiket kint a terepen, a dűlőkön látnak vendégül.

Második napunkat Tarcalon a Degenfeld Szőlőbirtok megtekintésével folytattuk, Sipos Tamás segítségével megnéztük a birtokot, a pincészetet, és a tíz éves születésnapját ünneplő szállodát. Szeptember elején mutatják be a pincészetük újabb gyöngyszemét, az első alkalommal készített Gróf Degenfeld Extra Brut Pezsgőt, amelyet kizárólag Furmint szőlőből, klasszikus palackban erjesztéssel és érleléssel készítettek. A pincészetnek összesen 100 hektárja van Tokaj-Hegyalján, 35 hektár ökológiai termőterületen szigorú minőségi korlátozások mellett Furmint-ot, Hárslevelűt, Sárgamuskotályt és Kövérszőlőt termesztenek.

Bodrogkeresztúron a Dereszla pincészet boraival barátkoztunk, az egykilométeres háromszintes, 400 éves történelmi pince Tokajtól öt kilométerre, a 38-as fő út mellett található. A hatvan hektáros birtok mára a vidék meghatározó pincészete lett. A hazai piacon nagy sikere van Dorombor borcsaládjuknak, amely egy száraz, egy félédes, és egy gyöngyöző bor tartozik. Minden nap pincelátogatással, borkóstolással várják a vendégeket. Érdekessége, hogy a vinotéka pincebejáró épületének falában golyóbis van, amelyet 1849. január 22-én lőttek ki, ekkor ütközött meg Klapka generális a császári hadakkal.

A pincészet Tokajból sétahajó-járattal is elérhető, de lehetőség van lovaskocsizásra, kerékpártúrára, kenuzásra, és gyalogtúrákra is. A Bodrogon hajóztunk Tokajig, ahol a Bestillo pálinkaház mutatta be híres termékeit. Tokajba érkezve a Rákóczi Pincét látogattuk meg, amely az „Az év szőlőbirtoka 2012” címet nyerte el. A birtok igazgatója, dr. Kovács Tibor mutatta be a Tokaj-Hétszőlő borait. A pince a XV. században épült pince lovagterme 28 méter hosszú, 10 méter széles, öt méter magas, a borvidék legnagyobb földalatti terme, itt választották királlyá a rendek Szapolyai Jánost 1526-ban. A borvidék borrendje is itt rendezi meg ceremóniáit, és borbemutatókat tartanak.

A Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok legjobb borait befogadó bormúzeum kap helyet, amely
évjáratonként 500-1000 üveg tárolásával akár száz évjárat érlelését is lehetővé teszi.A régió turisztikai kínálatáról legközelebb szeptember 18-22 között a budapesti Országos
Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) tájékozódhatnak.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.