hirdetés
hirdetés

Ki tervezte az első kínai felhőkarcolót?

A Szlovák Köztársaság létrejöttének 25. évfordulója alkalmából több programot is szerveznek, ezek egyikeként kedden, január 30-án a budapesti Szlovák Intézetben Sipos Ildikó megnyitotta a: Did you know? This is Slovakia című kiállítást.

hirdetés

Az intézet vezetője elmondta: „… a kiállítás képei Szlovákiának különböző oldalait elevenítik fel, láthatjuk fejődésének útját, és azokat a történelmi gyökereket, amelyek elvezették országunkat a függetlenség modern és sikeres korszakába”.

Soňa Jelínkova, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője a közel negyven fotón szereplő érdekességeket mutatta be, mintegy vizsgáztatva a meghívottakat, hogy tudnak-e arról, hogy ezek mind Szlovákiában vannak-e.
Elmondta, hogy Szlovákiában 425 kastély és 18 vár van, Jasná síközpontot a 10 legjobbak között tartják számon, a fürdővárosokból Pöstyén a 20 legjobb európai fürdővárosok közt szerepel, és a Magas Tátra a 10 legérdekesebb nemzeti parkhoz tartozik. Az országnak 93 múzeuma és 26 képgalériája van. Tréfásan hozzátette - idézve a kiállítás címét, Tudtad-e? Ez Szlovákia - Adriana Sklenarikovának 125 cm hosszú lába van, amely a leghosszabb a világon.

Sorolta országa különlegességeit, többek között megemlítette a Szlovákia északnyugati részén közlekedő vychylovkai keskenyvágányú történelmi erdei váltóvasút technikai műemléket, amely 11 km hosszú és 1991-ben nemzeti kulturális emlékké nyilvánították. A meredek lejtőket és a 217 m-es magasságkülönbséget a vasút irányfordító rendszer segítségével küzdi le.

Fotó: Bódi Ágnes

A kiállítás anyaga közt szerepelnek más érdekességek is, például, hogy a világ első publikus emberboncolását Ján Jessenius végezte, aki híres, szlovák származású orvos, politikus és filozófus volt.

Vagy vajon tudtuk-e, hogy az első Kínában épült felhőkarcolót egy szlovák építész, Ladislav Hudec tervezve, vagy hogy az első hőszivattyút Aurel Stodola, egy liptói fizikus és technológus készítette, és amelyet 1928-ban alkotott, az még ma is működik. Kitűnő tanár volt és Albert Einstein is a diákjai közé tartozott.

Talán azt sem tudtuk eddig, hogy Szlovákiában több mint 4000 barlangot tártak fel. Csak 3 aragonit barlang van a világon és ebből egy Szlovákiában, a Martonházi-aragonitbarlang. A pozsonyi Szent Márton székesegyház 18 magyar királynak és királynőnek - köztük Mária Teréziának is - a koronázóhelye.

Megtudtuk, hogy Szlovákia aktív szerepet játszik a humanitárius segítségnyújtásban is, jelenleg körülbelül 20 humanitárius projektet támogat. Pozsony egyik leglátogatottabb és építészetileg egyik legértékesebb emlékhelye Chatam Sófer emlékműve. A pozsonyi zsidófalunak egykori büszkesége a híres rabbi, Chatam Sófer, kinek sírja egy monumentális emlékmű része.

Európa egyik legromantikusabb modern művészetek múzeuma – a Danubiana Meulensteen Art Museum nem egész 15 km-re Pozsonytól délre található, a három ország határán található múzeum egyedülálló művekkel gazdagítja az országot.

A kiállítás betekintést enged az ország néhány értékes kulturális és történelmi emlékébe, olyanokat tudhatunk meg, amelyet eddig talán nem ismertünk. Keressük fel hát a Szlovák Intézetet, ahol március 9-éig ismerkedhetünk meg a szép fotókkal és a hozzá tartozó magyarázó szöveggel.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai