hirdetés

Kamerakávézó, hordószálloda, csatornahotel

Egy csatornában éjszakázni alighanem a legriasztóbb lehetőségek egyike, de nem az osztrák Ottensheimben.

hirdetés

Látványos kialakítású kávézót építtetett fel egy nyugalmazott pilóta két évvel ezelőtt a dél-koreai Yangpyeong falu határában. A Camera Café néven futó vendéglátóhely külső kialakítása ugyanis teljesen megfelel egy Rolleiflex márkájú kettős lencséjű kamerának, pontosabban annak a százszoros nagyításával. A lelkes kameragyűjtő hírében álló családfő egyébként azért építette fel a családi háza mellett a „kameratornyot”, hogy ezzel a módszerrel vezesse be vendégeit a fényképezés rejtelmeibe.

Ennek megfelelően a vendéglátóhely belső kialakítása is a fény-árnyék kettőségnek van alárendelve. Míg az első emeleten működő kávézó egyfajta kameramúzeumként funkcionál (közel 300 különféle fényképezőgép látható itt), addig a második emeleten bárki által használható előhívő, fixáló és nagyító sötétkamrák vannak kialakítva. Érdekesség, hogy a mellékhelyiségek WC-papírtartóit úgy alakították ki, mintha azok filmtekercsek lennének. Persze innen nem celluloid film, hanem normális toilette-papír szedhető ki.

Bacchus nyomában

Más módját választották a turistacsalogatásnak a hollandiai Stavoren községben: a tengerparti településen ugyanis négy használaton kívüli, egyenként 15 ezer literes boroshordót alakítottak át szállodai szobának, amelyek egyenként két egyszemélyes ágy befogadására alkalmasak.

A Hotel de Vrouwe néven futó rusztikus hangulatú panzió persze nemcsak a borok szerelmeseinek kínálja szolgáltatásait annak ellenére, hogy az 50 és 150 amerikai dollár között mozgó szállásdíjba az üzemeltető egy üveg bor árát is beépítette, hanem az elfáradt absztinens vándoroknak is. A hordószobákhoz természetesen tartozik egy-egy fürdőszoba, egy kis nappali, illetve egy konyha is, amelyeket egykor szintén boroshordóként funkcionáltak. Ezek a tölgyfa hordók ellenben már 25 ezer és 32 ezer literesek.

Csövesnek lenni jó?

Egy csatornában éjszakázni alighanem a legriasztóbb lehetőségek egyike, de nem az osztrák Ottensheimben, ahol több, 2,4 méter átmérőjű csatornacsövekben eltölthető éjszakákat kínálnak a fáradt vándornak. Bűz és mocsok nélküli ökoluxussal. Az ipari vízelvezető csövek hihetetlenül erős és tartós konstrukciók.

A DasParkHotel nem csak egy fenntartható és olcsó szálláshelyet alakított ki ezen ipari hulladékokból, de mintegy a földalatti világ szimbólumként is szolgálnak a jóllakott polgárok számára, akik egy-egy éjszakára beköltözve némi bűntudattal átitatva elgondolkodhatnak a fent és lent különbségeiről és a nagyvárosi vízelvezető csövek lakóinak életéről. Didaktikus erőszakoskodás nélkül. Egy szűk, de mégis barátságos és szórakoztató cső ideiglenes lakóiként. Az üzleti konstrukció lényege a "mindenki annyit fizet, amennyit akar".

Persze az ötletet Mexikóban rögtön tovább is fejlesztették. A Tubohotel nevű "szálloda" Mexikóváros közelében, Tepoztlanban található. Az osztrák koncepciót annyiban fejlesztették tovább, hogy itt egymásra is tettek csöveket, így létrejött a többszintes csőhotel! A "szobákban" friss ágyneművel felhúzott dupla ágy, kislámpa, törölközők, és ágy alatti tároló helyek találhatók. Ahogy az osztrák csőhotelek esetében, úgy a tisztálkodási lehetőségek itt is két különálló épületben találhatók: a csőbe fürdőszoba már nem fért el.

Az árképzés is más persze, mint a sógoroknál: a földszinti csövek 400-600 (+adó) mexikói pesóért (7000- 10500Ft), az emeleti csövek 500-700 (+adó) pesoért (8700 12700 Ft.) bérelhetőek két fő számára egy éjszakára. Ahhoz képest, hogy ilyen szálloda nemigen van a világon, nem is veszélyesek az árak, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a Tubohotel Mexikóvárostól 45 percnyire, egy csodás kisvárosban található. Tepoztlan beceneve ugyanis Pueblo Magico, azaz Mágikus falu: csodás romok, fantasztikus természeti és turisztikai látványosságok jellemzik.

Jamrik Levente
a szerző cikkei

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a kiszállítások és az elvitelre való ételkiszolgálás miatt megnövekedett papír- és műanyag csomagolóeszközökről?

Kiadónk társoldalai