hirdetés
hirdetés

Dőltek a külföldi vendégek májusban

Májusban 18 százalékkal több külföldi vendég 16,4 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban, a belföldi vendégek száma 12,1, az általuk eltöltött éjszakáké 9,7 százalékkal nőtt - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

hirdetés

A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma összességében 15,2, a vendégéjszakák száma 13,7 százalékkal nőtt. Az adatok kedvező alakulásához hozzájárult, hogy májusban számos rangos nemzetközi eseményt rendeztek Magyarországon - fűzte hozzá jelentésében a KSH.

Májusban 457 ezer külföldi vendég összesen 1 millió 241 ezer éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A legjelentősebb küldő országok közül Németország, Ausztria és Olaszország esetében a növekedés 10 százalék alatt maradt, de a brit, a lengyel és az orosz vendégek által eltöltött éjszakák száma számottevően emelkedett, 24,9, 28,5 és 61,3 százalékkal.

A 380 ezer belföldi vendég 791 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldivendég-forgalom a Nyugat-Dunántúl kivételével minden turisztikai régióban nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 68 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 13 százalékkal emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 53 százalékot ért el, ami 4,3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. Az ötcsillagos szállodák szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 73 százalékos volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 18 százalékkal haladta meg a tavaly májusit. Összesen 28,8 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül 16 milliárd forint szállásdíj-bevételt. A vendéglátásból 6,6 milliárd forint folyt be, 1,3 milliárddal több, mint az előző év májusában. A forint/euró árfolyam 293 forint volt májusban, csaknem azonos a 2012. májusi értékkel - közölte a KSH.

Májusban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 16 173 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 8577 forint volt.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján májusban 1865 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát, a belföldi vendégek egymilliárd forint értékben fizettek ezzel a szálláshely-szolgáltatásokért. A SZÉP-kártya megnövekedett használatában szerepet játszott, hogy az előző évben kiadott kártyákat 2013. május 31-ig lehetett beváltani - közölte a statisztikai hivatal.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó vállalkozások a szálláshelyeken májusban közvetlenül 30 ezer embert foglalkoztattak, 3,4 százalékkal többet, mint 2012 azonos időszakában.
Május 31-én Magyarországon 2737 kereskedelmi szálláshely működött, ezen belül 971 szálloda mintegy 57 ezer szobával, 942 panzió több mint 10 ezer szobával. Az egyéb szálláshelyek - üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek - száma 824 volt.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai