Donyeck, Moszkva, Tel-Aviv

Új és újabb járatok elindítását jelentik be Ferihegyen a légitársaságok a 2014. nyári menetrendi időszakra. Elsősorban kelet és dél felé bővülnek a kapacitások, ugyanakkor jó néhány tavalyi járatot hiába keresünk az idén.

A Wizz Air a nyári időszakban a kelet- ukrajnai Donyeckbe indít járatokat, míg a Belavia sűríti minszki járatait. A Wizz ukrajnai leánycége április 30-tól hetente két alkalommal közlekedik A320-as gépeivel Donyeck és Budapest között. A belarusz Belavia április 24-től heti kettőről háromra emeli a Budapest és Minszk közötti járatai számát. Újdonság, hogy a Belavia vasárnap csak Budapestre közlekedik Bombardier CRJ 200-as típusú gépeivel, míg a hétfőn és a csütörtökön a budapesti járat továbbrepül Belgrádba. Tavaly egy sor új járat indult Budapestről Oroszországba, Belaruszba, Ukrajnába és a Kaukázus térségébe. A Wizz Air Moszkva Vnukovo repülőterére közlekedő járata annyira népszerűnek bizonyult, hogy 2014 nyarától már naponta kétszer közlekedik – tájékoztatott a Budapest Airport. UP néven indít diszkont-légitársaságot az El Al. Az UP egyelőre öt desztinációt vett célba: Berlin, Budapest, Kijev, Prága és Larnaca repülőterein fog leszállni. Az első járatok 2014. március 30-án szállnak fel.

VISSZAVESZ A RYANAIR ÉS A SAS

Nem mindenki bővít azonban. Jelentősen visszavesz budapesti jelenlétéből 2014- ben a Ryanair. Az egyre inkább ügyfélbarátnak tűnő ír fapados öt gépet állomásoztatott Ferihegyen 2013 nyarán, ehhez képest idén már csak két repülőgép szolgálja ki Budapestet. Az Eindhoven, Varsó, Göteborg, Paphos, Alicante és Stockholm útvonalakat bezárják, Brüsszelbe pedig ritkábban közlekednek. Így 14 útvonalat repülnek idén Budapestről: Dublin, Bristol, London, Barcelona, Brüsszel, Madrid, Manchester, Milánó, Párizs, Róma, Ve- lence, Pisa, Tampere és Billund.

Budapesttel újra meg újra megpróbálkozik a skandináv SAS, amely tavaly ambiciózus tervekkel szállt csatába a fapadosokkal a skandináv útvonalakon. Sajnos kisebb sikerrel, mint várták: ugyanis Oslót tavaly decemberben megszüntették, Koppenhágát télire felfüggesztették, és február 24-től indítják újra hétfőn, pénteken és vasárnap.

Egyre stabilabbnak tűnik viszont a lett airBaltic helyzete. A téli és nyári menetrendben egyaránt közlekedő rigai járat mellett a lettek tavaly már Sármelléket is bevették a repertoárba, bár – a legfrissebb hírek szerint – elképzelhető, hogy nyárra törlik a menetrendből a Balaton Airportot.

A MALÉV HŰLT HELYE

A budapesti légiközlekedési piacról készített összefoglalót Az Utazó magazin. Melles Botond, az Air France–KLM magyarországi igazgatója a lapnak elmondta, a Malév kiesése hatalmas űrt hagyott maga után a magyar piacon, amit a fapados légitársaságok nem tudtak teljes mértékben kitölteni. A KLM mellett az Air France hűséges code-share partnerét veszítette el Párizs felé, és két évbe tellett, amíg sikerült visszaállítani a Malév-együttműködés idején együtt repült ideális menetrendet. Így a legfontosabb 2014-es hír, hogy áprilistól újra lesz Budapesten éjszakázó és Budapestről hajnalban Párizsba induló, a tengerentúli járatokhoz kiváló csatlakozást nyújtó Air France-járat. Ami azt is lehetővé teszi, hogy az üzletemberek egy nap alatt is elintézhessék üzleti ügyeiket a francia fővárosban. Ráadásul az Air France–KLM-csoport fapados tagja, a Transavia is repül idén Budapestről Párizs-Orlyra. A járat április 15-én debütál. Indulásakor heti kétszer közlekedik, május 13-tól pedig hetente háromszor köti össze a francia és a magyar fővárost.

A KLM áprilistól ismét napi négy járattal közlekedik Amszterdamba, ami teljes lefedettséget biztosít a holland légitársaság tengerentúli járataihoz.

A TAP Portugal a korábbinál kevesebb csoportot és több – köztük Erdélyből, Szerbiából és Szlovákiából érkező – egyéni utast szállított 2013-ban Budapestről. Szol­nok Péter regionális kereskedelmi igazgató Az Utazó kérdésére kiemelte a magyar utazási szokások változását: náluk, a 37 százalékos arányt elérve, tovább emelkedtek az internetes eladások. Negatívumként említi, hogy a magyar piacon csökken a tour- operátorok száma. A térségben gyengül Budapest szerepe, miközben elgondolkodtató a belgrádi reptér felfutása. 2014 nyarán a TAP már nyolc járatot üzemeltet Budapestről. A pesti képviselet irányításával Bukarestből hat járatot indít, július elsejétől pedig Belgrádból heti három közvetlen járattal kezdi meg az üzemelést. Márciustól hétköznapokon napi háromról négyre emelkedik a lengyel LOT légitársaság Varsó–Budapest járatainak száma.

ITT AZ AIR SERBIA ÉS A VUELING

Újra megjelenik a magyar piacon az Etihad-segédlettel Air Serbiává váló egykori JAT Airways, amely március 31-től Budapestről hordja Belgrádba honfitársainkat. Júniustól visszatér a 2009-ben a magyar piacról egyszer már kivonuló spanyol fapados Vueling: heti három járatot indít Barcelonába, szerdán, pénteken és szombaton.

Tavaly a hazai üzleti utazók kedvencévé váló AirBerlin is bővített, és igyekezett kedvező árakkal több átszálló utast gyűjteni Berlin-Tegelen keresztül egyebek mellett Skandináviába.

A román TAROM magyarországi forgalma 2012-ben 250%-kal nőtt. Ezzel tavalyelőtt elnyerte a Budapest Airport Leggyorsabban növekvő full service légitársaság díját.

A Budapestről Európán kívülre induló járat, a Qatar Airways dohai járata is köszö- ni, jól van. Bár a vezérigazgató, Akbar al Baker által még a járatnyitón optimistán belengetett széles törzsű gép szolgálatba állásáról nem tudni.

HÁROM A TÖRÖK IGAZSÁG

A Turkish Airlines a Malév leállásakor heti tíz járatot üzemeltetett Budapest és Isztambul között, ez mára heti 14 járattá bővült. Március 30-tól pedig forgalomba állítják a harmadik napi járatot. Az eddigi, Isztambulból reggel 08.50-kor és este 18.15-kor induló járatok közé betoldották a 12.15-kor közlekedő gépet. Az útvonalon reggel a Boeing 737-900, délben az eggyel kisebb 737-800, míg este az Airbus A321-ese szállítja az utasokat. A budapesti képviselet szeretné elérni, hogy a reggeli, 08.50-kor induló járatot két órával korábbra tegyék. Amennyiben sikerül a reggeli járatot előre hozni, akkor megnyílik a lehetőség az észak-atlanti célállomások aznapi elérésére is, ahová jelenleg csak ingyenes éjszakázással lehet a Turkish Airlines járatain eljutni.

2014 áprilisától közvetlen járatot indíthat Budapestre Ammanból a Royal Jordanian légitársaság – hangzott el egy budapesti rendezvényen december elején. Ott jelentette be a Royal Jordanian, hogy az Anubis Travelt bízta meg magyarországi képviseletével.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?