hirdetés
hirdetés

Drasztikus közlekedési szigorítások Szerbiában

Szerbiában 2009. december 11-től rendkívül kemény szigorítások lépnek életbe a közlekedési szabálysértések elleni büntetésénél, egyúttal több ponton módosulnak a szabályok és a járművekre vonatkozó előírások az ottani KRESZ-ben. A változások többsége a külföldieket, így akár az országon áthaladó magyar turistákat is érinti.
hirdetés

Decemberben déli szomszédunkban is bevezették a büntető pontok rendszerét. A szerbiai vezetők 18 pont elérése esetén számíthatnak külön retorzióra. Ezt akár egy településen belüli 21 kilométeres és egy lakott területen kívüli 80 kilométeres sebesség túllépéssel össze lehet hozni. Az új előírások között szerepel többek között, hogy fényvisszaverős mellényt kell kötelezően tartani a kocsiban, téli gumi helyett elfogadják a négy évszakost is, ha a barázdák mélysége legalább a 4 millimétert eléri és van hólánc is hozzá. A közutat használó traktorokon a jövőben sárga villogó lámpát kell működtetni. A motoros bukósisak gyártási dátuma nem lehet öt évnél régebbi. A már szabálysértésnek számító alkoholszint alsó határát 0.3 ezrelékben határozták meg. Tilos lesz a radarblokkoló berendezések használata. A jelentősen megemelt büntetési tételeknél fontos változás, hogy nem a helyszínen kell fizetni, hanem a rendőrtől kapott csekken kell feladni a pénzt. A szabályok változásánál talán a legfontosabb, hogy napközben is kötelező lesz a tompított fény használata, és Szerbiában is egységesen bevezették lakot terülten belüli sebességnél az 50 kilométeres felső határt. (Persze, egyedileg ennél alacsonyabb lehet.) Szigorították a gyalogátkelőhelyek megközelítésével kapcsolatos előírásokat. Ha a vezető a zebránál gyalogost lát, akkor meg kell állnia még akkor is, ha a gyalogos még nem lépett le a járdáról. Vezetés közben tilos lesz kihangosító illetve headset nélkül mobiltelefont használni. A büntetés a szabály megszegőinek 55 euró, plusz a helyiek még öt büntetőpontot is kapnak. Rendkívüli módon megszigorodtak a gyorshajtásért kiszabható büntetések. A konkrétan meghatározott túllépési sávoknál rögzítették azt is, hogy a konkrét mértékű vagy fix határok között mozgó pénzbüntetés illetve elzárás mellett legkevesebb mennyi időre veszik el a vezetői engedélyt és a helyieknek mennyi büntetőpontot adnak egy-egy ilyen szabálysértésért.

Az új büntetési tételeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze

Túllépés Pont Büntetés Eltiltás
Településen belül 10 km/h-ig   3000 din  
Településen kívül 20 km/h-ig   3000 din  
Településen belül 11-20 km/h-ig   5000 din  
Településen kívül 21-40 km/h-ig   5000 din  
Településen belül 21-50 km/h-ig  4  6000 - 20000 din Legkevesebb 30 nap
Településen belül 51-70 km/h-ig  7 15000 - 30000 din Legkevesebb 4 hónap
Településen kívül 41-60 km/h-ig  3  6000 - 20000 din Legkevesebb 30 nap
Településen kívül 61-80 km/h-ig  6 15000 - 30000 din Legkevesebb 3 hónap
60 vagy több km/h iskola közelében 14 Legkevesebb 15 nap börtön

Legkevesebb 8 hónap

Több mint 70 km/h településen belül 14 Legkevesebb 15 nap börtön Legkevesebb 8 hónap
Több mint 80 km/h településen kívül 14 Legkevesebb 15 nap börtön Legkevesebb 8 hónap

Végül még két érdekes szabály az újak közül. Ellenőrzéskor, igazoltatáskor a vezetőnek tilos kiszállni a kocsiból! Erre csak akkor van lehetőség, ha maga a rendőr szólítja fel erre. Enélkül támadási szándékként értékelik és 55 eurós büntetéssel honorálják. Új szabály az is, hogy dupla büntetést szabnak ki az elkövetőre, ha a szabálysértés idején egy vagy több gyermek is tartózkodik a gépjárműben. (www.utikalauz.hu)

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit gondol az idei Utazás kiállításról?

Kiadónk társoldalai