hirdetés

Dupla teraszos gasztroélmények

Magyarországon immár a második – és egyben a legnagyobb – Winestone étterem nyílt meg a budapesti Mercure Korona szállodában, a Kálvin téren. Az első egység tavaly nyár elején debütált a Mercure City Center szállodában, a most átadott étterem a Winestone-lánc 16. tagja.  

hirdetés

Az Accor szállodacsoport saját étteremkoncepciója még 2013-ban alakult ki Lengyelországban, középpontjában a helyi bor- és ételkülönlegességek állnak, és a Winestone nem csak a hotel vendégeire számít - az utcára is nyitott, duplateraszos étteremben bárki egyszerűen, elérhető áron, a város szívében juthat autentikus és egyedülálló gasztroélményhez.

A kínálat két fontos elemből, a kiváló magyar és külföldi borválogatásból, valamint a helyi ételspecialitások innovatív bemutatásából áll. Ez utóbbiakat pedig egyedien, helyenként fekete kőpala táblán tálalnak, innen ered a névben szereplő „stone” is.

A Kálvin téri egységben jelenleg összesen 11 ország 31 féle borát kóstolhatjuk (de a kínálat 80 százalékban magyar tételekből áll), ezek tematikus felsorolásban jelennek meg a borlapon. Így választhatunk „könnyű és friss”, „gyümölcsös és ízletes”, „harmonikus és elegáns”, „testes és aromás” tételeket, valamint pezsgőket és champagne-t. A Winestone négyfajta saját márkás bort is kínál – Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Rosé és Pinot Noir –, amelyeket a Haraszthy pincészet külön az étteremnek palackoz. A vendégek az à la carte borkínálatot a borfalon, illetve közvetlenül a bárpult elején elhelyezett borhűtőkben tekinthetik át.

A borbár nem csak a borra fókuszál, hanem az ételekhez való kapcsolódás is nagy hangsúlyt kap: minden ételhez párosítanak és javasolnak borokat. Az ételek és a borok mögé is egy-egy érdekes történetet építettek fel a felszolgálók bevonásával, így növelve a személyes interakciót.

Gran József executive chef koncepciója az egyszerűség, letisztultság jegyében a Winestone racionális étlapot kínál: viszonylag kevés fogást, ám azokat magas minőségben. A kínálat ételeiben is megjelennek a magyar konyhára jellemző alapanyagok, mint például a pisztráng, a kacsamáj, a tanyasi csirke és a magyar marha, lehetőleg olyan beszállítóktól, akik elkötelezettek az állatjólét és a fenntartható gazdálkodás mellett.

A 200 fő befogadására alkalmas Winestone a helyi közönség megnyerése érdekében reggeli és ebédmenüt is kínál, amelyek akár két teraszának valamelyikén is elfogyaszthatóak. A hely specialitása a stone, vagyis a kőlap, illetve a gyors, ízletes, elfogadható áron készített házias, a várost jellemző ételek (gulyásleves, lángos, lecsó, pisztráng, rétes). A város és az ország a fogások nevében is megjelenik, így kapható Buda, Pest, River, illetve Hungarian stone, gyors és ízletes fogásokkal, magyar mangalicával és sajtmanufakturából származó sajtválogatással. A Winestone kínálatát dukkah – olajos magvakat, többek közt pisztáciát tartalmazó fűszerkeverék –, és saját sonkaszeletelő asztal gazdagítja.

Az étlapon a klasszikus magyar ételek mellett a nemzetközi konyha jól ismert fogásai is megtalálhatóak – például a norvég lazacból egyedi, torma- és cékla-pácban érlelt gravadlax, valamint a saját cukrászat által elkészített Winestone sajttorta, csokoládélogóval ellátva.

A Winestone része a bejáratnál elhelyezett, az utcáról is jól megközelíthető borbolt, ahol számos hazai és nemzetközi borkülönlegességet vásárolhatnak meg a betérők. Egyúttal a Winestone-ban kóstolt összes bor kérhető palackkal, elvitelre is. A kínálatot a szakmai zsűri által vakkóstolással kiválasztott magyar tételek alkotják, kiegészítve népszerű külföldi társaikkal. Az étterem saját sommelier-t is alkalmaz.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai